Οι δημοσκόποι πήραν το ρόλο του πρωταγωνιστή; Οι προεδρικές μπορεί να διαφοροποιήσουν τον κομματικό χάρτη…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 κρίθηκαν ως πολύ ιδιαίτερες ευθύς εξ αρχής. Είναι μια αναμέτρηση στην οποία δεν θα έχουν παρουσία οι παλιάς κοπής πολιτικοί ηγέτες. Με εξαίρεση τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και τον Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, θα είναι απόντες όλοι οι άλλοι αρχηγοί κομμάτων.

Είναι μια αναμέτρηση στην οποία παίζει πολύ το «ανεξάρτητος», οι όροι της οποίας σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκαν από τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.

Η προεκλογική περίοδος άρχισε εξαιρετικά νωρίς μετά τις αποφάσεις στην Πινδάρου και τις ενδοκομματικές διεργασίες που καθόρισαν το τοπίο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κινήσεις που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι λειτουργούν υπέρ της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και των κυβερνώντων, αφού πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα, οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις, τα επακόλουθα της υγειονομικής κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την ακρίβεια να κτυπά κόκκινο.

  • Έχουμε μπροστά μας γεγονότα που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Και με τις μηχανές να φουλάρουν για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού, δύσκολα βρίσκεται κοινός βηματισμός για να ληφθούν αποφάσεις, να εγκριθούν μη δημοφιλή μέτρα και να πάμε πάρα κάτω.

Για το ρόλο των δημοσκόπων, των δημοσκοπήσεων και τον καθορισμό του τοπίου κουβέντιασα πρόσφατα με τον Γιώργο Σολωμού, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει επαγγελματική σχέση με τις έρευνες κοινής γνώμης. Tον ρώτησα αν τελικά στην αναμέτρηση του 2023 το κλειδί είναι οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτό δεν σημαίνει αποτυχία για τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό;

Δεν διαφώνησε με την επισήμανση και τόνισε: «Καθοριστικό ρόλο παίζει η άποψη της κοινωνίας των πολιτών η οποία καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις. Αποτυχία για τα κόμματα και τον πολιτικό κόσμο είναι να μην λαμβάνουν και να μην ερμηνεύουν σωστά και με προσοχή τα μηνύματα που στέλνονται, μέσα από τις δημοσκοπήσεις, και να μην συμμερίζονται τις ανησυχίες της κοινωνίας. Δυστυχώς, το έχουν πράξει όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, πολλάκις στο παρελθόν».

Τόνισε ότι:

«Αποτυχία για τους πολιτικούς είναι η απαξίωση και κάποιες φορές ακόμα και ο χλευασμός των πολιτών έναντι στην πολιτική, τα κόμματα και τους θεσμούς. Τα κόμματα έμαθαν να ενεργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο ακολουθώντας πολλές φορές την πεπατημένη, γι’ αυτό δυσκολεύονται να αλλάξουν τακτικές και πρακτικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν να κάνουν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα».

Εκτίμησή του Γιώργου Σολωμού είναι πως «αν τα ίδια τα κόμματα δεν αντιληφθούν ότι η πεπατημένη δεν τους ενισχύει αλλά τους αποδυναμώνει, προβλέπω ότι δεν είναι μακριά η ώρα που θα δούμε τον κομματικό και πολιτικό χάρτη της Κύπρου να αλλάζει παντελώς όπως συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι μια άκρως πολιτική πράξη σε μια άκρως καίρια συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τη βιώσαμε μέχρι σήμερα, και τον λαό της και το ερώτημά μου ήταν αν οι επικοινωνιολόγοι καθορίζουν τη ρότα και οι πολιτικοί ακολουθούν. Η απάντηση δεν με εξέπληξε, όπως δεν με εκπλήττει και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης που γίνεται από τους πολιτικούς αρχηγούς, τους προεδρικούς υποψηφίους και τα κόμματα.

Ο Γιώργος Σολωμού ανέφερε:

«Ο δημοσκόπος έχει την ευθύνη, τηρώντας όλους τους κανόνες του επαγγέλματος και της στατιστικής, αμερόληπτα και αντικειμενικά, να μεταφέρει την άποψη της κοινωνίας για συγκεκριμένα ερωτήματα στον πελάτη του, είτε είναι κόμμα, είτε υποψήφιος, είτε Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας.

Η στατιστική, ως κομμάτι των μαθηματικών, είναι από τις πλέον σοβαρές επιστήμες και πρέπει να τυγχάνει του δέοντος σεβασμού. Στην Κύπρο όταν κάτι δεν μας αρέσει το πυροβολούμε και το κακίζουμε, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και αναθεώρηση. Είναι σαν να προτιμούμε να πυροβολήσουμε τον αγγελιαφόρο αντί να λάβουμε το μήνυμα που φέρνει.

Πρέπει, επιτέλους, ως κοινωνία να σταματήσουμε να υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε αλλά να μετρούμε για να γνωρίζουμε. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εταιρείες ερευνών που ως επαγγελματίες τους νοιάζει η υπόληψη και το κύρος τους και δεν αποδέχονται να αμαυρώνεται το όνομα τους απλά για να γίνουν αρεστοί σε επιτελεία».

«Οι επικοινωνιολόγοι», ανέφερε ο ίδιος, «είναι αυτοί που οφείλουν για λογαριασμό του πελάτη τους να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της κοινής γνώμης, να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του πελάτη τους, όπως επίσης και να καταγράψουν το ευρύτερο κοινωνικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πλάνο στρατηγικής”.

“Το εκάστοτε πλάνο θα πρέπει να είναι βασισμένο σε εκείνα τα στοιχεία του πελάτη τους που θα τους επιτρέψουν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους, την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προβάλλοντας τα δυνατά σημεία και αποφεύγοντας τα αδύνατα. Ομιλίες, ντύσιμο, χρήση λέξεων, συνθήματα, στάση σώματος, προωθητικό υλικό, άνθρωποι, ύφος και τόνος, στρατηγική, είναι όλα κομμάτι μιας επικοινωνιακής προσέγγισης που διαδραματίζουν τον ρόλο τους σε αυτό που λέμε ‘‘πολιτική επικοινωνία’’».

«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε καταλήγοντας, «θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, οι επικοινωνιολόγοι είναι επαγγελματίες και τον τελικό λόγο σε όλα τον έχει ο πολιτικός ή ο κομματικός αρχηγός που τους έχει προσλάβει. Θαύματα δεν γίνονται, έτσι ένας επικοινωνιολόγος δεν μπορεί να μετατρέψει τον άνθρακα σε χρυσό και ούτε τον χρυσό σε άνθρακα. Είναι αναγκαία η αμοιβαία προσπάθεια και συνεννόηση».

Η αναμέτρηση του 2023, λέμε εμείς, δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει και τον κομματικό χάρτη στη χώρα μας, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς να σημαίνει ότι η διαφοροποίηση «κουβαλά» μαζί της και λύσεις σε καυτά ζητήματα και ανοιχτά μέτωπα. Όταν μάλιστα η συνεννόηση φαίνεται ότι θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ

Με μια επιθετική Τουρκία δίπλα μας, είναι προβληματική η επόμενη εκλογική αναμέτρηση: Οι υποστηρικτές των παραχωρήσεων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: