Η anti-navtex πρόκληση των Τούρκων στην καρδιά των Δωδεκάνησων

FILE PHOTO: Ελληνικά F-16 Block 52 Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος», φτερό με φτερό με τα Αμερικανικά F-18. Πηγή: ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ




Σε μια ακόμη πρόκληση, αμέσως μετά τις απειλές Ακάρ, προχώρησε η Άγκυρα η οποία επιχειρεί να σταματήσει Ελληνική αεροναυτική άσκηση ανάμεσα από το Καστελόριζο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.

Το κυρίαρχο Πολεμικό Ναυτικό και η πανίσχυρη Πολεμική Αεροπορια την Τετάρτη, 3 Αυγούστου και για 48 ώρες, δηλώνουν με την παρουσία τους, στην ακριτική θαλάσσια περιοχή, για την οποία η Τουρκία εκφράζει με διάφορους τρόπους αναθεωρητικά σχέδια και απόψεις οι οποίες αποτυπώνονται στο πεδίο αλλά και από χείλη αξιωματούχων της γείτονος.

Πάντως Ναυτικό και Αεροπορια σχεδίασαν η άσκηση «Τρίαινα» να γίνει κανονικά, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων που βρίσκονται μονίμως στην περιοχή αλλά και μαχητικά αεροσκάφη να επικοινωνούν με τα πλοία ή ακόμη και να τα «προσβάλουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της επίθεσης κατά των πλοίων, ναυτικό και Αεροπορια θα κάνουν χρήση πυρών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η αγγελία (navtex) για την αεροναυτική άσκηση εκδόθηκε αρκετές ημέρες πριν ωστόσο οι Τούρκοι θέλησαν να προκαλέσουν περίπου ένα 24ωρο πριν την έναρξη της ασκησης με την παράνομη anti-navtex, με την οποία επιχειρεί να «εισβάλει» σε περιοχές που η μόνο αρμόδια για την έκδοση ναυτικών αγγελιών είναι η Ελλάδα.

Πάντως το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας μαρτυρά και αυτή η άσκηση η οποία γίνεται σε Εθνικό επίπεδο, την στιγμή που οι Ένοπλες Δυναμεις δεν έχουν σταματήσει να συνεκαπιδευονται το τελευταίο διάστημα με μονάδες Συμμάχων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα , στην καρδιά του καλοκαιριού, η Πολεμική Αεροπορια έχει βρεθεί φτερό με φτερό με την Βρετανική RAF και τα Eurofighter , αλλά και με τα F-18 που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman, το οποίο πλέει στη Μεσόγειο. Τα Ελληνικά F-16 συνεργάστηκαν και «επιτέθηκαν» επίσης με Γαλλική φρεγάτα.

Ιταλία: Η Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: