Επιφυλάξεις των αρχηγών του Γενικού Επιτελείου ως προς την ικανότητα του γαλλικού στρατού να διεξάγει πόλεμο “υψηλής έντασης”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί στρατιωτικό απόσπασμα. EPA, STEPHANE MAHE, POOL




Στο κατά πόσον η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο «υψηλής έντασης», στο οποίο αναφέρθηκαν οι αρχηγοί των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την ακρόασή τους ενώπιον της νέα επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο Jeanne Sénéchal).

Σημειώνει, ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Thierry Burkhard, κατά την ακρόασή του στις 13 Ιουλίου, επισημαίνοντάς το γεγονός, ότι η Γαλλία για αρκετές δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπη με τους λεγόμενους ασύμμετρους πολέμους, τόνισε: «η ικανότητά μας να είμαστε εκστρατευτικό σώμα δεν μας κάνει αμέσως ικανούς να διεξάγουμε πόλεμο υψηλής έντασης».

Σύμφωνα με τα πρακτικά, που δόθηκαν στην δημοσιότητα, οι Αρχηγοί των Επιτελείων ανέφεραν, ότι μπορεί τα τελευταία χρόνια να σημειώθηκε πρόοδος, με το πρόγραμμα Scorpion ή με τη  λειτουργία του SNLE (υποβρυχίου πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων) Suffren, αλλά τα μέσα είναι ακόμα πολύ λίγα ή ξεπερασμένα, ανέφεραν, ζητώντας έτσι αύξηση του  αμυντικού προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το στρατό, υπάρχει έλλειψη ως προς την ποσότητα του εξοπλισμού και των πυρομαχικών, ανέφερε ο αρχηγός του, Pierre Schill, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης μέσων, όπως δυνατότητες επίγειας εναέριας άμυνας, drones, συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών ή μέσα διέλευσης.

Από την πλευρά της Αεροπορίας και του Διαστήματος, ο Υποστράτηγος Frédéric Parisot υπενθυμίζοντας το κλείσιμο από το 1996 μια αεροπορικής βάσης κάθε χρόνο και τη μείωση του προσωπικού κατά 30% 2014-2019, αναφέρθηκε στην  ανάγκη «εξισορρόπησης», ενώ επισημαίνοντας, ότι σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μόνο 195 μαχητικά αεροσκάφη (έναντι 750 μαχητικών αεροπλάνων πριν από 36 χρόνια) τόνισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε έναν όροφο 225 αεροσκαφών για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε ήρεμα τις αποστολές μας».

O αρχηγός του ναυτικού ναύαρχος Pierre Vandier επεσήμανε από την πλευρά του, ότι  «από το 1945, το ναυτικό δεν ήταν ποτέ τόσο μικρό όσο σήμερα» και ότι θα συνεχίσει να μειώνεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιον:

«Η εναέρια υπεροχή είναι απαραίτητη, γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ρισκάρεις ένα αεροσκάφος παρά ένα σκάφος». «Είναι αποτελεσματικό, όταν κάποιος μπορεί να στείλει ένα Rafale 1.000 ναυτικά μίλια από ένα αεροπλανοφόρο, για να απειλήσει έναν αντίπαλο στόλο, με σχετική επικινδυνότητα. Η καταπολέμηση φρεγατών με πυραύλους είναι, από την πλευρά τους, μάχη ξιφασκίας: είναι ο πιο ευκίνητος, ο πιο γρήγορος και ο καλύτερα αμυνόμενος αυτός που κερδίζει, αλλά υπάρχουν πλήγματα που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε ο ναύαρχος Vandier.

Όπως υπογραμμίζεται, ο αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων επεσήμανε τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης, που αποτελεί μέρος των στρατιωτικών σχεδίων εδώ και αρκετά χρόνια, αναφέροντας, ότι «οι απειλές αυξάνονται και η δράση, όπως στην Ουκρανία, είναι πραγματικότητα, ακόμη και στην Ευρώπη».

Τόνισε την ανάγκη προσαρμογής και διαμόρφωσης του στρατού που χρειάζεται η Γαλλία, επισημαίνοντας: «…από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε δει μια πραγματική επιτάχυνση. Υπάρχει μια άμεση πρόκληση να παραμείνουμε εναρμονισμένοι με την εξέλιξη της σύγκρουσης.»

Όπως σημειώνει η ε/φ, η απόφαση για την ανάλογη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού χρονολογείται από την προηγούμενη πενταετία και ο νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού 2019-2025 έχει τηρηθεί, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφερθεί στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειές  και να συνεχίσουν μέχρι το 2030, χωρίς μείωση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο εκτιμάται, ότι το επίπεδο του πληθωρισμού και η οικονομική ανάγκη διατήρησης των ελλειμμάτων, καθιστούν την εξίσωση σχεδόν αδύνατη

ΠΗΓΗ: Le Figaro  Jeanne Sénéchal – Défense : les chefs d’état-major réservés sur la capacité de l’armée française à mener une guerre de «haute intensité»

Φοβερή προειδοποίηση στις Βρυξέλλες: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Μόσχα και η Άγκυρα “να μοιραστούν τα λάφυρα της Ουκρανίας”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: