Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

File photo: Από έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Photo screeshot via youtube Τhe Guardian




Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προειδοποίησε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι «εκτός ελέγχου» και απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν το συγκρότημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί», είπε. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο».

Επικαλέστηκε τους βομβαρδισμούς κοντά στο εργοστάσιο στην αρχή του πολέμου.

Το εργοστάσιο ελέγχεται επί του παρόντος από τη Ρωσία, αλλά έχει διατηρήσει το ουκρανικό προσωπικό του, οδηγώντας σε στιγμές τριβής και εν δυνάμει βίας.

Ο ΔΟΑΕ έχει κάποια επαφή με το προσωπικό, αλλά είναι «ελαττωματικός»  είπε ο Γκρόσι.

Είπε επίσης ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών στο εργοστάσιο έχει διακοπεί, επομένως «δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο παίρνει όλα όσα χρειάζεται».

«Όταν το συνδυάζεις αυτό, έχεις έναν κατάλογο με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση. Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να μεταβούμε στο σημείο για να προβούμε σε  αξιολόγηση ασφάλειας, σε επισκευές, αλλά και να βοηθήσουμε όπως κάναμε στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ», είπε.

Με πληροφορίες από Sky News

 

Σρέντερ, ο πιό… έξυπνος υπάλληλος του Πούτιν: Λάθος η εισβολή αλλά ας δώσουν κάτι οι Ουκρανοί να τελειώνουμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: