Έφυγε και ο Τάκης Κουνναφής: Από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους και ανταποκριτές της Κυπρου

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Τάκης Κουνναφής. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Έφυγε ένας ακόμη στυλοβάτης του κυπριακού Τύπου. Ο δημοσιογράφος Τάκης Κουνναφής απεβίωσε στα 77 του χρόνια τις πρωινές ώρες μετά από μακρά δοκιμασία της υγείας του.

Άφησε πίσω του μια ιστορία στον «Φιλελεύθερο», στα «Νέα» της ΕΔΕΚ, στο κυπριακό Παρασκήνιο, στην ενημέρωση στον ελληνικό χώρο με τις ανταποκρίσεις του στα Νέα των Αθηνών και στην ΕΡΤ.

Ο Τάκης, αρχισυντάκτης του Φιλελεύθερου από το 1990 μέχρι την αφυπηρέτηση του, έγραψε ιστορία στη νέα εποχή της εφημερίδας μας αλλά και του κυπριακού Τύπου, βίωσε από την πρώτη γραμμή όλες τις μεγάλες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα μάχιμος και αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία και στην ελευθεροτυπία, στην πατρίδα και στην ελευθερία, στον άνθρωπο και στη βελτίωση της ζωής του.

Με την στιβαρότητα της πέννας του, την σκληρή κριτική του, την εκπαίδευση ουκ ολίγων δημοσιογράφων νεώτερων γενιών στο τι είναι είδηση, τι άποψη, τι το παρασκήνιο και τι η επόμενη μέρα. Μια στρατιά δημοσιογράφων βίωσαν τη δημοσιογραφία της έντυπης ενημέρωσης μέσα από τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις και την σοφή καθοδήγηση του Τάκη Κουνναφή.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, εμείς όλοι εδώ στο Φιλελεύθερο, είναι αδύνατο να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας για την απώλεια ενός εκλεκτού ανθρώπου, ενός ακριβού φίλου, που μόνο αγάπη και βοήθεια πρόσφερε στους γύρω του.

Ο Τάκης καταγόταν από την Τύμπου και κατοικούσε στο Στρόβολο.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη.

  • Για τον Τάκη Κουνναφή έγραφε το 2004 σε συνέντευξη του στο OMIKΡΟΝ η δημοσιογράφος Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου:

« Η δημοσιογραφία, είπαν, είναι η τέταρτη εξουσία. Άρα κι ο άνθρωπος που βρίσκεται επικεφαλής της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός άνθρωπος στον τόπο. Αν το πεις αυτό στον Τάκη Κουνναφή, θα σε κοιτάξει απαξιωτικά και θα σε ρωτήσει «σε εμένα μιλάτε;»

Όσοι δεν γνωρίζετε τον αρχισυντάκτη του «Φιλελεύθερου» ίσως τον φαντάζεστε ως έναν κύριο ατσαλάκωτο με γραβάτα και κοστούμι, σοβαρό κι απρόσιτο κλεισμένο στο γραφείο του να κινεί τα νήματα από τηλεφώνου με τους διάφορους παράγοντες του τόπου. Καμία σχέση.

Καταρχήν το γραφείο του δεν έχει πόρτα και μάλλον η γκαρνταρόμπα του δεν διαθέτει κοστούμι. Και σε ένα γραφείο δίχως πόρτα, εν μέσω όλων των συντακτών σου, πώς να κινήσεις τα νήματα και να κάνεις παρασκήνια, ν΄ ανεβάσεις και να κατεβάσεις ανθρώπους; Αυτό βέβαια το κάνει, αλλά στο προσκήνιο.

Στην σελίδα 5 του κυριακάτικου «Φιλελεύθερου», όπου με τη γραφή του, τουλάχιστον στη συνείδηση των αναγνωστών του ανεβάζει και κατεβάζει ανθρώπους του δημόσιου βίου αναλύοντας χωρίς περιστροφές και αναστολές, πράξεις και φαινόμενα. Κατά τα άλλα κινεί τα νήματα σαν μαέστρος που κατευθύνει μια ομάδα δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα αυτά που διαβάζουμε κάθε μέρα στον «Φιλελεύθερο».

Κι όσο κι αν θελήσουμε να ανιχνεύσουμε άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς του, λίγα περιθώρια μας άφησε. Ξέροντας καλά το παιχνίδι των συνεντεύξεων, φρόντισε να είναι από τους πιο δύσκολους συνεντευξιαζόμενους. Λιτός έως και κοφτός στις απαντήσεις του, δεν αφήνει την παραμικρή χαραμάδα να δεις πέρα από αυτές, κάτι που ο ίδιος κρίνει περιττό να φανεί προς τα έξω.

Εξάλλου, πιστεύει πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι σταρ για να δίνουν συνεντεύξεις και να μιλά για τον εαυτό του. Απλά μας κάνει τη χάρη στο πλαίσιο της συναδελφικότητας, αφού το ζητήσαμε επίμονα…»

Η οικογένεια του Φιλελεύθερου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ιδού το χαμένο έγγραφο: Η μεγάλη πολιτική απάτη και η Αλήθεια… Τα αφηγήματα του ΟΗΕ, που τα …έφαγαν” αμάσητα Κύπριοι πολιτικοί, ήταν ψευδή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: