Χάπια ιωδίου μοιράζουν οι Ουκρανικές αρχές στους κατοίκους γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια * Φόβοι για διαρροή ραδιενέργειας

FILE PHOTO: Δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies, που δείχνει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στο Ενερχοντάρ της Ουκρανίας. EPA, MAXAR TECHNOLOGIES




Η Ουκρανία μοιράζει δισκία ιωδίου σε πολίτες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εν μέσω φόβων για διαρροή ραδιενέργειας λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Ο Ολεξάντρ Σταρούκ, κυβερνήτης της περιοχής της Ζαπορίζια, έδωσε από την τηλεόραση οδηγίες στους κατοίκους σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων πώς να χρησιμοποιούν ιωδιούχο κάλιο.

Τα χάπια «διανέμονται για περίπτωση μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας», είπε ο κυβερνήτης.

  • Το ιωδιούχο κάλιο βοηθά στην παρεμπόδιση της απορρόφησης ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής. Μία δόση παρέχει προστασία για 24 ώρες.

Η διανομή των χαπιών ξεκίνησε μια ημέρα μετά την προσωρινή αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το ουκρανικό εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ιστορίας του, ενισχύοντας τους φόβους για πυρηνική καταστροφή σε μια χώρα που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνομπίλ.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι επί του παρόντος φυσιολογικά, αλλά η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, με κίνδυνο διαρροής.

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου βομβάρδισαν ξανά το έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες και εξακολουθούν να αξιολογούν τις ζημιές.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένται στην περιοχή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Την Παρασκευή, η κρατική πυρηνική εταιρεία της χώρας, Energoatom, δήλωσε ότι το εργοστάσιο τροφοδοτείται με ασφάλεια μέσω μιας επισκευασμένης γραμμής από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μια ημέρα μετά την αποσύνδεσή του από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπήρχαν προβλήματα με τα μηχανήματα ή τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου, είπε.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Παραγκωνισμένος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού: Έξαλλος ο Πούτιν ενημερώνεται απευθείας από τους επιχειρησιακούς διοικητές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: