1922 Μουσολίνι, 2022 Τζόρτζια Μελόνι και σία: Η Ιταλία ανοίγει ξανά την κερκόπορτα στους «μελανοχιτώνες» της Ευρώπης

File Photo epa09534312 President of ‘Forza Italia’, Silvio Berlusconi, with Matteo Salvini, leader of ‘Lega Nord’, and Giorgia Meloni, President of ‘Fratelli d’Italia’, after a meeting in Berlusconi’s residence in Rome EPA/ANSA/CLAUDIO PERI




Ακριβώς έναν αιώνα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Μπενίτο Μουσολίνι και τους μελανοχιτώνες του, η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι που ενδέχεται να επηρεάσει όλη την Ευρώπη, για μια ακόμη φορά.

Σε μια εποχή πολέμου, κοινωνικής αναταραχής, ενεργειακής κρίσης και κλιματικών καταστροφών η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική παράδοση δείχνει πιο ευάλωτη από ποτέ, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στην Ιταλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών η συντηρητική συμμαχία, στην οποία συμμετέχει και η ακροδεξιά, φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει τα ποσοστά της.

Η ιταλική συντηρητική συμμαχία συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Technè, στη φάση αυτή η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 49,7% των ερωτηθέντων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η ιταλική Αριστερά δεν ξεπερνούν το 30,6% και τα Πέντε Αστέρια κερδίζουν το 9,8% της πρόθεσης ψήφου. Η νέα, κεντρώα συμμαχία του κόμματος Αzione (Δράση) του Κάρλο Καλέντα και της Ζωντανής Ιταλίας του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, προς το παρόν, βρίσκεται στο 4,7%.

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια

Το κύριο ερώτημα, είναι αν η συντηρητική συμμαχία θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να αλλάξει – όπως επιθυμεί – το σύνταγμα της χώρας και να πετύχει την έγκριση προεδρικού συστήματος. «Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του.

Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, δεδομένης της κατάστασης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να συνάψει κάποιο είδος συμφωνίας με τα Πέντε Αστέρια του Τζουζέπε Κόντε, για να περιορίσει την εκλογική δύναμη της δεξιάς, των Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι. Είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατον.

Όσο για τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, συνεχίζουν με το 23,7% να είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. «Δεν αποτελώ απειλή για την δημοκρατία μας», λέει η πρόεδρός τους, Τζόρτζια Μελόνι. Τις ώρες αυτές όμως πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις γνωστών σχολιαστών, που της ζητούν να βγάλει από το σύμβολο του κόμματός της τη φλόγα, η οποία συνεχίζει να καίει, υποτίθεται, στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι. Η απευθείας ενδιαφερόμενη δεν έχει δώσει καμία σχετική απάντηση, ενώ σε λίγες ώρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συμβόλων των πολιτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από DW // Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης
Ρώμη, Ιταλία

Γιατί η Ρωσία δεν έχει καταρρεύσει ακόμα; Δέχεται βοήθεια από την Τουρκία του Ερντογάν και την εξυπηρετούν οι Έλληνες εφοπλιστές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: