FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) speaks with Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan during their meeting in Sochi, Russia, 05 August 2022. EPA, VYACHESLAV PROKOFYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι αρεστές παντού στην Ευρώπη, μερικοί μάλιστα τις απορρίπτουν και άλλοι τις εφαρμόζουν με «μισή καρδιά», αναφέρει η εφημερίδα FAZ (κείμενο Christian Geinitz, Andreas Mihm, Gustav Theile, Katharina Wagner).
Εφοπλιστές από την Ελλάδα και τη Μάλτα «βγάζουν λεφτά με το τσουβάλι» από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, την εξαγωγή του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θέλει να σταματήσει, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας σκέφτεται να επαναφέρει τη συνεργασία με την Gazprom, αφότου η προκάτοχός της ακύρωσε τις παραγγελίες.
Μέχρι στιγμής, οι συνέπειες των κυρώσεων έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Ρώσων. Σε αυτό παίζουν ρόλο χώρες όπως η Τουρκία:
Η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κόμβους για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποιούν την Τουρκία ως αποθήκη και γέφυρα, ενώ η Ρωσία επιθυμεί προμήθειες από την Τουρκία», σημειώνει ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σιδήρου και Μη Σιδηρούχων Μετάλλων της Κωνσταντινούπολης, Cetin Tecdelioglu.
Ο τελευταίος δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, αλλά ευρύτερους τομείς όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, οι συσκευές για την κουζίνας και τη μηχανουργία. Οι διαδρομές με τουρκικά φορτηγά προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η διερεύνηση και δίωξη πιθανών παραβιάσεων της νομοθεσίας περί Εξωτερικού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών περί εμπάργκο, αποτελεί αρμοδιότητα των γερμανικών Αρχών.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ενδείξεις παραβίασης των κυρώσεων», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας.
ΠΗΓΗ: FAZ, (Christian Geinitz, Andreas Mihm, Gustav Theile, Katharina Wagner) – Warum Russland nicht zusammenbricht