Το τριπλό παιχνίδι της Τουρκίας με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ: Η ταραχοποιός της Δύσης και ο αυταρχικός Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην ιστοσελίδα του Contrepoints, άρθρο του Yves Montenay με τίτλο “Τουρκία, ένα ταραχοποιό μέλος του ΝΑΤΟ” αφενός υπογραμμίζει την παραβατικότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και αφετέρου προχωρά, σε μία ιστορική – γεωπολιτική ανασκόπηση για να καταδείξει τον ρόλο της Τουρκίας στις διεθνείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο σήμερα.

Ένα τριπλό παιχνίδι εκτυλίσσεται στην παγκόσμια σκηνή με πρωταγωνιστές την Τουρκία, την Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι παλιοί αντίπαλοι, και αυτός είναι ένας από τους λόγους, και ίσως ο μόνος λόγος, για τον οποίο η Τουρκία ανήκει πια στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρείται απαραίτητη και ταυτόχρονα ένα «άτακτο» μέλος ειδικά μετά την αυταρχική στροφή του προέδρου της και την στάση του απέναντι τόσο στην Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ όσο και στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας . Στο σημείο αυτό θα ακολουθήσει μια ιστορική και γεωπολιτική προσέγγιση η οποία κρίνεται απαραίτητη για την κατανόηση της παραπάνω προσέγγισης.

Υπό τον εσωτερικό τίτλο “οι δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις που υποσκάπτουν το ΝΑΤΟ” σημειώνεται ότι το παρελθόν των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από συγκρουσιακό, με την αιματηρή ανεξαρτησία της Ελλάδας τον 19ο αιώνα για να αποτινάξει την οθωμανική κυριαρχία.

Ανεξίτηλη στιγμή για τους Έλληνες και γενικά για όλη την Ευρώπη ήταν η σφαγή που έγινε στο νησί της Χίου κατά την διάρκεια της επανάστασης, γεγονός που επηρέασε και ώθησε καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ να αποτυπώσουν στα έργα τους την θηριωδία των Τούρκων.

Όλα αυτά ενίσχυσαν την εικόνα της τουρκικής βαρβαρότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Δύση συνολικά. Στην συνέχεια, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα υπέστη μια βαριά ήττα από την Τουρκία, η οποία αφάνισε κάθε ελληνικό στοιχείο των δυτικών ακτών της Ανατολίας, περιοχή στην οποία κατοικούσαν οι Έλληνες τουλάχιστον εδώ και 3.000 χρόνια.

Ωστόσο, η Ελλάδα διατήρησε στα εδάφη της τα νησιά, τα οποία είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, γεγονός που μείωσε την θαλάσσια κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το ζήτημα διευθετήθηκε με την Συνθήκη Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας του 1930.

Πρόσφατα, μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αμφισβήτησε την συνθήκη του 1930 που αναγνώριζε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία παραβίασε ακόμη και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας στέλνοντας τουρκικό πλοίο σε αυτήν τον Αύγουστο του 2020, αναγκάζοντας την Ελλάδα να επαναστρατιωτικοποιήσει την περιοχή με γαλλικά όπλα.

Παρά τις χαοτικές σχέσεις της με την Ελλάδα, η Τουρκία παραμένει ενεργό μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στη δεκαετία του 1990, η Τουρκία άσκησε πιέσεις για την ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, πρώτα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και στη συνέχεια της Αλβανίας, της Κροατίας και της “Μακεδονίας”, χώρες με τις οποίες είχε οικονομικά συμφέροντα και με τις οποίες επιθυμούσε επίσης να έρθει πιο κοντά.

Αυτή η παρουσία του ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα της Ρωσίας είναι, ωστόσο, μετρημένη για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός της Μόσχας. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Γεωργίας, οι οποίες συζητούνται και πάλι σήμερα… και αγοράζοντας όπλα από τη Ρωσία.

Καθώς τα νέα μέλη χρειάζονται την ομοφωνία των παλαιών μελών για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να απαιτήσει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να παραδώσουν μέλη του PKK.

Αυτό το κουρδικό κόμμα, το οποίο συμμετέχει στις τουρκικές εκλογές εδώ και πολύ καιρό, θεωρείται ότι υποθάλπει τρομοκράτες σε βάρος της Άγκυρας, ειδικά ύστερα από μια εξέγερση που ξεκίνησε με αφορμή την συντριβή ενός πυροβολικό.

Φυσικά, τα δικαστικά συστήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας απαιτούν πρώτα να αποδειχθεί η κατηγορία της τρομοκρατίας για κάθε άτομο ξεχωριστά, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι άμεση συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι η Τουρκία επιτίθεται τα ίδια της τα συμφέροντα , αφού υποστηρίζει την Ουκρανία, εξοπλίζοντάς την αποτελεσματικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα την βοηθήσουν να οχυρώσει καλύτερα την άμυνα της απέναντι στα ρωσικά πυρά. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό το τρίγωνο Ρωσία/Τουρκία/ΝΑΤΟ είναι αρκετά ασταθές, υπογραμμίζει ο Yves Montenay.

ΠΗΓΗ: ContrepointsYves Montenay – La Turquie, membre perturbateur de l’OTAN

Ο παράνομος “χάρτης” του “Γκρίζου Λύκου”: Ο Μπαχτσελί γνωρίζει ότι τον χρειάζεται ο Ερντογάν και δρα ανεξέλεγκτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: