Το νέο όπλο του Πούτιν: Ένα μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης είναι προ των πυλών και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη

Τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, έφθασαν στην Αθήνα. AΠΕ-ΜΠΕ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ




Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) απάντησαν με απογοητευτικό τρόπο στη μεταναστευτική κρίση του 2015, σημειώνει το άρθρο του Simon Tisdall στην εφημερίδα The Observer.

Ο αριθμός των “παράνομα εισερχομένων” είναι αυξημένος κατά 84% φέτος – και οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος κυμαίνονται πλέον από περιορισμένοι έως παράδοξοι, επισημαίνεται. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα νέα ραγδαία ανερχόμενα “κύματα” αιτούντων άσυλο που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Με δεδομένη την κοινωνικοπολιτική αναστάτωση που ακολούθησε μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων, κυρίως Σύρων, στις ακτές της Ευρώπης το 2015, η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένες αυτή τη φορά. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι.

Στοιχεία που δημοσίευσε η Frontex, δείχνουν ότι οι “παράτυπες είσοδοι” αυξήθηκαν σε 114,720 στο πρώτο μισό του 2022, αύξηση κατά 84% σε σύγκριση με πέρυσι.

Για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin), η μετανάστευση, όπως η ενέργεια και η τροφή, είναι όπλο πολέμου που στοχεύει στην καρδιά της Ευρώπης.

Η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στη διάρκεια του 2023. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός εκτοπισμένων ατόμων έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, και αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί. 

Όπως και το 2015, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και άλλες χώρες ουσιαστικά εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν κράτη “της πρώτης γραμμής”, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία, στη διαχείριση, στα απαιτούμενα έξοδα και στη διευθέτηση των αιτούντων άσυλο.

Οι επικριτές λένε επίσης ότι είναι προφανές ότι υπάρχουν κραυγαλέα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αντιπαραβάλλοντας τη γενναιόδωρη μεταχείριση των Ουκρανών από την ΕΕ σε σύγκριση με τους μη Ουκρανούς.

Επισημαίνεται ότι, καθώς η μετανάστευση βρίσκεται σε έξαρση και πάλι, ο κίνδυνος ενός αρνητικού πανευρωπαϊκού αντικτύπου αυξάνεται. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ιταλία, όπου ακροδεξιοί πολιτικοί, ελπίζοντας να μιμηθούν την επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αναμένεται να εκμεταλλευτούν το θέμα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

 Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΗΒ πρέπει να δράσουν άμεσα, για να αποφευχθεί μία επανάληψη της ανθρωπιστικής κρίσης του 2015, προτρέπει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: The ObserverSimon Tisdall – A new wave of migration is coming – and Europe is not ready for it

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: