Το κακό χούι του Άγγελου Συρίγου: Όποιος χρεώνει στον καθηγητή μεθοδεύσεις και φτηνούς τακτικισμούς, εκών άκων αυτοβιογραφείται…

File photo: O υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του




Της ΜΥΡΕΝΑΣ ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ

Ο Άγγελος Συρίγος έχει ένα κακό χούι. Για την ακρίβεια, έχει πολλά κακά χούια. Ένα από αυτά, ενδεχομένως το χειρότερο, είναι ότι πριν από όλα (πολιτικός, βουλευτής, υφυπουργός, δημόσιο πρόσωπο, αρθρογράφος, συγγραφέας) είναι καθηγητής.

Με αριστοτελικούς όρους, όλες οι υπόλοιπες ιδιότητες και εκφάνσεις της προσωπικότητάς του είναι απλώς συμβεβηκότα. Η ουσία του παραμένει πάντοτε η διδασκαλία και το καθηγητηλίκι. Είναι πρώτα από όλα δάσκαλος.

Ένα άλλο κακό χούι του Συρίγου είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου του οι αναθέσεις. Ούτε διορισμένος είναι στην πολιτική, ούτε μετακλητός. Στις εκλογές του 2019, ως πρώτη φορά υποψήφιος στο Κολοσσαίο της Α΄ Αθηνών, εκλέχτηκε πέμπτος χωρίς να έχει πίσω του μηχανισμούς και επιτελεία επικοινωνιολόγων. Εκλέχτηκε, δηλαδή, αυτός και τα χούια του.

  • Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς τι τον έπιασε και μίλησε για τον μύθο του Πολυτεχνείου σε μία συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για τα ελληνικά πανεπιστήμια; Δεν φταίει αυτός, το χούι του φταίει. Που ακόμη και από τα υπουργικά έδρανα, σκέφτεται και συλλογίζεται ως καθηγητής που έχει φοιτητές, μαθητές, που διαμορφώνει ήθος, και προετοιμάζει νέους πολίτες.

Γιατί ο καθηγητής Συρίγος γνώριζε, με εικοσαετή και πλέον πείρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν θα αλλάξει αν δεν απαλλαχθεί δια παντός από την μυθολογία που το κρατάει δέσμιο ενός φαντασιακού παρελθόντος. Ξέρει ότι αν δεν κοπεί το παρελθόν, αν δεν ξεκαθαρίσει, μέλλον δεν υπάρχει.

Και αυτήν την πράξη της ειλικρίνειάς του (γιατί τα λόγια του ήταν πράξη και όχι λόγος) την έπραξε στο απόλυτο φως (είλη: φως του ηλίου+ κρίνω), στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, εκεί όπου διαβουλεύεται και αποφασίζει η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.

Μία ειλικρίνεια που είναι σταθερή μέσα στον χρόνο. Είκοσι χρόνια τα ίδια λέει στα αμφιθέατρα, στα τηλεοπτικά πάνελς, στη συστηματική του αρθρογραφία. Η ειλικρίνεια μόνο όταν χρονίζει και παλιοκαιρίζει κερδίζεται και λογιέται για αλήθεια.

Αλλά ο προσεκτικός ακροατής της ομιλίας του Συρίγου περί ΑΕΙ και Πολυτεχνείου, θα διαπίστωνε ότι δεν τα έβαλε με τη χρήση του μύθου, οι διατυπώσεις του υπήρξαν εξαιρετικά λεπτεπίλεπτες.

Με την εμπορευματοποίησή του τα έβαλε, λογικό ήταν να αγανακτήσουν και να διαμαρτυρηθούν οι έμποροι. Εκείνοι που από την Μεταπολίτευση και μετά βιοπορίστηκαν και κατασκεύασαν πολιτικές και άλλες καριέρες με τα μυθεύματα περί Πολυτεχνείου. Άλλο να είσαι χρήστης μία ιδέας, και άλλο να είσαι έμπορος.

  • Οι παλαβομάρες του καθηγητή Συρίγου

Μα τι τον έπιασε τον ακαδημαϊκό Άγγελο Συρίγο και άρχισε κατακαλόκαιρο, μία ημέρα πριν από την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου για την ανατροπή του Μακαρίου, να λέει παλαβομάρες από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου; Ότι, η Χούντα των Συνταματαρχών δεν έπεσε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (το οποίο αναγνώρισε ως «το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη δικτατορία»), αλλά λόγω του πραξικοπήματος στην Κύπρο;

Ανήκουστα πράγματα δηλαδή. Αλλά στ’ αλήθεια τι γράφουν τα σχολικά εγχειρίδια επί τούτου;

«Η δικτατορία κατέρρευσε από ένα δικό της εγκληματικό λάθος. Προκάλεσε πραξικόπημα στην Κύπρο, με το οποίο ανέτρεψε, πρόσκαιρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που δεν ήταν αρεστός ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στους δικτάτορες», διαβάζει κανείς στο σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου.

Ενώ το σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου γράφει:

  • «Τον Ιούλιο του 1974 ο Ιωαννίδης προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Μακάριο στην Κύπρο. Ακολούθησε η τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, ύστερα από την οποία η δικτατορία κατέρρευσε και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων κάλεσαν τον Κων. Καραμανλή να αναλάβει την εξουσία».

Παρόμοιες αποκοτιές, πολύ πριν από τον καθηγητή Συρίγο, είχε διατυπώσει δημόσια και επιφανές στέλεχος της Αριστεράς γνωστό για την αντιστασιακή του δράση κατά της Διδακτορίας. «Εάν είχαν κάνει αληθινά αντίσταση οι μισοί από όσους παριστάνουν τους αντιστασιακούς, η δικτατορία δεν θα είχε αντέξει ούτε επτά μέρες, όχι επτά χρόνια», είχε πει με πικρή σοφία ο Ανδρέας Λεντάκης.

«Για τις ψήφους τα κάνει», ανέκραξαν ορισμένοι για τις δηλώσεις του κ. Συρίγου. Μόνο που όποιος χρεώνει στον καθηγητή μεθοδεύσεις και φτηνούς τακτικισμούς, εκών άκων αυτοβιογραφείται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η ομιλία του Άγγελου Συρίγου που προκάλεσε “αναστάτωση”: Η χούντα κατέρρευσε λόγω της προδοσίας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: