Το υψηλού επιπέδου πολιτικό παιγνίδι του βουλευτή Κρις Πάππας εναντίον της πώλησης των F-16 στον Ερντογάν: Όχι και πάλι όχι…

Congressman Chris Pappas Pappas says: “We cannot allow the Erdogan government to escape accountability for violating U.S. law and the standards of the NATO alliance. Photo via Facebook, Congressman Chris Pappas




ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. – Ο βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas), μέλος της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα, ηγήθηκε 18 συναδέλφων του για την εισαγωγή μιας δικομματικής τροποποίησης στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας (NDAA), η οποία εμποδίζει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία.

Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή η απαραίτητη επίβλεψη του Κογκρέσου για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιεί τα F-16 για να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Ήταν μία από αρκετές δικομματικές ενέργειες, όλες με επικεφαλής τον Κρις Παππά με στόχο να αντιταχθούν στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά F-16, κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 και άλλα προηγμένα όπλα και εξοπλισμό στην Τουρκία, παρά την κατοχή από αυτήν του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των αμερικανικών νόμων, και την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και επιθετικότητά της προς την Ελλάδα, τον αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ.

«Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου των F-16. Με ανησυχεί βαθύτατα εμένα και πολλούς στο Κογκρέσο ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης, ενώ η Τουρκία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA πριν από τρία χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής Παππάς και πρόσθεσε:

«Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και η επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έναν αξιόπιστο δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν επίσης να αγνοηθούν. Τουρκικά F-16 έχουν πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας εκατοντάδες φορές τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο».

Ο Παππάς συνέχισε:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση του Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για την παραβίαση των αμερικανικών νόμων και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας, θα συνεχίσω να εργάζομαι για να αποτρέψω την πώληση των F-16 ή άλλα όπλα αμερικανικής κατασκευής να πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Γι’ αυτό έχω εισαγάγει αυτήν την τροπολογία και προτρέπω τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο να υποστηρίξουν αυτό το μέτρο».

  • Ιστορικό:

Στις 5 Ιουλίου, ο βουλευτής Παππάς, μαζί με μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα, εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναφέρεται στη δήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Τον Μάιο, ο βουλευτής Παππάς ανακοίνωσε την αντίθεσή του στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει προηγμένα όπλα και εξοπλισμό στην Τουρκία, υπό το φως της συνεχιζόμενης παραβίασης του νόμου των ΗΠΑ και της ολοένα και πιο πολεμικής ρητορικής και επιθετικότητάς της προς την Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Παππάς ηγήθηκε πάνω από 40 μέλη της Βουλής σε μια επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) που αντιτάχθηκε στα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και ζητούσε πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από πρόσφατες αναφορές για το αίτημα από την Τουρκία για την αγορά 40 μαχητικών F-16. τζετ και δεκάδες κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ στέλνει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 στις… καλένδες: Θέτει σκληρούς όρους με δήλωση στην Hellas Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: