Τελεσίγραφο: Από Δευτέρα μόνον ΠΟΠ χαλλούμι στα ράφια των αγορών

FILE PHOTO: Το μοναδικό κυπριακό χαλλούμι. Φωτογραφία: ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ




Αποσύρονται αμέσως από τα ράφια των υπεραγορών όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών μέχρι την Παρασκευή, τη Δευτέρα εφαρμόζεται άμεσα η νομοθεσία, όπως αποφάσισε το υπουργείο.

Επομένως, θα δοθεί προειδοποίηση για απόσυρση από τα ράφια των υπεραγορών, όλων των προϊόντων που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και επιπλέον θα σταματήσουν οι εξαγωγές των προϊόντων που δεν φέρουν το λογότυπο ΠΟΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί προς τις πιο κάτω κατευθύνσεις.

α) Ενημέρωση της Κομισιόν ότι ο συγκεκριμένος τυροκόμος τα προϊόντα του οποίου εντοπίστηκαν σε υπεραγορά της Γερμανίας δεν είναι πιστοποιημένος για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ. Δηλαδή, από την 1η Οκτωβρίου 2021 απαγορεύεται να διαθέτει προϊόντα με αναφορά στο όνομα χαλλούμι.

β) Άμεση διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και αποστολή σχετικής επιστολής στον εμπλεκόμενο τυροκόμο με την οποία να ζητείται η υλοποίηση συγκεκριμένων διορθωτικών ενεργειών, όπως άμεση αλλαγή της σήμανσης στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Δηλαδή, την αφαίρεση ή και επικάλυψη της ονομασίας χαλλούμι.

γ) Έλεγχοι και ενέργειες σε όσους τυροκόμους δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

δ) Την ερχόμενη Δευτέρα αποστολή επιστολής σε όλους τους τυροκόμους δίνοντας προθεσμία 10 ημερών για απομάκρυνση χαλλουμιών από τα ράφια που δεν είναι ΠΟΠ.

ε) Η ίδια επιστολή θα αποσταλεί και στις υπεραγορές και τα υπόλοιπα καταστήματα από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται από την 1η Οκτωβρίου η διάθεση προϊόντος με αναφορά στο όνομα χαλλούμι που δεν είναι ΠΟΠ.

Σε περίπτωση πάντως που τα βρουν τα εμπλεκόμενα μέρη και καταθέσουν στον υπουργό Γεωργίας συμφωνημένη λύση την Παρασκευή, θα συνεχίσει η σιωπηρή ανοχή των δύο μηνών για να διατεθούν όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν πέρασαν από τις διαδικασίες ΠΟΠ όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τυροκόμους στις 6/6/2022.

Τονίζεται πως για να υπάρχει συμφωνία πρέπει άμεσα να εγγραφούν όλοι οι τυροκόμοι στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ και να αποσυρθούν οι αγωγές. Στο σύστημα έχουν εγγραφεί μόλις 32 τυροκομεία τα οποία παράγουν το 12% του χαλλουμιού παγκύπρια.

Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων ζητούν ενημέρωση από την Κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της καταγγελίας της Γερμανίας για τα προϊόντα που δεσμεύτηκαν και δεν έφεραν το λογότυπο ΠΟΠ.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θέτει σε κίνδυνο την εμπορία του χαλλουμιού».

Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η ανοχή της Κυβέρνησης για τη μη διεξαγωγή ελέγχων για το χαλλούμι και την παραβίαση των κανονισμών για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προφανώς σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, οδηγούν δυστυχώς σε ένα νέο διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «μέχρι και τη Γερμανία έφθασε η φήμη μας όσον αφορά στην καθυστέρηση της εφαρμογής του κανονισμού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλλούμι».

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Κύπρος: Ενημερωτική καμπάνια για την ατομική ευθύνη έναντι του covid- Δεν αναμένονται αυστηρότερα μέτρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: