Τα θετικά και τα αρνητικά για την Κύπρο: Εν αναμονή του δεύτερου ψηφίσματος του Σ.Α, για την Κύπρο (video)

Η είσοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Στη δεύτερη φάση εισέρχεται το μπαράζ παρασκηνιακών επαφών, για την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το δεύτερο προσχέδιο να αναμένεται μέχρι, κάποια στιγμή, σήμερα, μετέδωσε το κανάλι Σίγμα (Γιώργος Τάττης).

Έκλεισε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων στο Συμβουλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) στη Νέα Υόρκη, για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το δεύτερο και μάλλον τελικό προσχέδιο, να κατατίθεται μέχρι το πρωί της Τρίτης, με την τελική μορφή να αποκρυσταλλώνεται εκτός απροόπτου, Τρίτη βράδυ.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν το ψήφισμα, όπως διαμορφώνεται με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, “πολύ κοντά στο προηγούμενο”.

Με τις ανεπάρκειες των τελευταίων χρόνων, να διαιωνίζονται και ως εκ τούτου, να κανονικοποιούνται. Τα αυτονόητα φέρεται να γλύτωσε η Λευκωσία, ωστόσο, παραμένουν αναφορές που ευνοούν τη τουρκική επιδίωξη για σταδιακή αποδοχή της θέσης του για δύο κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία, εκτός απροόπτου, φέρεται να απέτρεψε αναφορές, που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν δεδομένες.

  • Εισήχθη τελικά αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης ΔΔΟ.
  • Δεν υπάρχουν αναφορές περί ανάγκης εξεύρεσης «κοινού εδάφους».
  • Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει αναφορά σε ανάγκη σύστασης κοινού μηχανισμού μεταξύ των δύο πλευρών, για το μεταναστευτικό.
  • Απετράπη αναφορά περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».
  • Ενίσχυση καταδικαστικού λεκτικού για την περίκλειστη Αμμόχωστο.

Χωρίς, ωστόσο, κάποια εξ ‘αυτών να μην μπαίνουν από το παράθυρο, καθώς εμπεριέχεται λεκτικό και προσεγγίσεις, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των τουρκικών επιδιώξεων, για μετατόπιση της εστίασης στην ανάγκη αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

  • Ενίσχυση τεχνικών επιτροπών σε σειρά θεμάτων
    Αναφορές στην ανάγκη περισσότερης οικονομικής αλληλεπίδρασης (π.χ. εμπόριο πράσινης γραμμής), παρά τις πρόσφατες γενναιόδωρες παραχωρήσεις της Δημοκρατίας.

Λεκτικό που εστιάζει στις «ευαισθησίες» κρατών στη διαδικασία απόδοσης ασύλου και όχι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την παράνομη οντότητα και την Τουρκία.

Ενώ η παραβίαση του υφιστάμενου πλαισίου από τον Τατάρ είναι εξώφθλαμη, σε εκκρεμότητα παραμένει η τελική διαμόρφωση της καινοφανούς φράσης που επιχειρείται να εισαχθεί, στην οποία καλωσορίζονται οι νέες ιδέες των ηγετών, όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος.

Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό σκηνικό που διαμορφώθηκε, έπαιξε ο Εκπρόσωπος των Η.Ε. στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με τη Λευκωσία, να είναι ενοχλημένη αλλά να διατηρεί τα προσχήματα.

Βοηθητικός ήταν ο ρόλος της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας, αν και σε λιγότερο βαθμό από προηγούμενες φορές, ενώ άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις υπέρ των τουρκικών ιδεών, έκαναν Βρετανία, Αλβανία και Μεξικό.

Για αμετάθετη προσήλωση στην επανένωση της Κύπρου, ομιλεί ο Αναστασιάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: