Στρατηγικό λάθος να επιλέξει η Κύπρος το ΝΑΤΟ: Ο κόσμος έχει πλέον αλλάξει, δεν υπάρχει πλέον μόνο Ανατολή–Δύση…

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C), Finland’s Minister of Foreign Affairs Pekka Haavisto (L) and Sweden’s Minister of Foreign Affairs Ann Linde react at the end of a joint press conference after the signature of the accession protocols to NATO of Finland and Sweden, at NATO headquarters in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ*

Η παγκόσμια γεωπολιτική – στρατηγική μεταβαλλόμενη παράμετρος της ασφάλειας δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη επιλογή ενός συνασπισμού ασφαλείας στην παρούσα φάση, για τους παρακάτω λόγους:

Γεννιέται μία νέα απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) εκτός από την κατοχική Τουρκία, διότι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται ότι για τη Ρωσία θα θεωρούμαστε εχθροί. Ερώτηση, είναι προς όφελός μας; Η απάντηση μου κατηγορηματικά είναι όχι, διότι:

Πολύ πρόσφατα, σε επίσημη ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας​ κα Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η Ρωσία, παρότι η Κύπρος τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επέβαλε η Ε.Ε., εξακολουθεί να στηρίζει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο.).

Η Ρωσία εάν εμείς υποβάλουμε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ πιστεύει κανείς ότι θα διατηρήσει την ίδια θέση της για το Κυπριακό εν όψει του γεγονότος ότι η Τουρκία προωθεί και υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και όχι τη Δ.Δ.Ο. Επισημαίνεται ότι η Ρωσία διατηρεί σχέσεις με την Τουρκία για τα δικά της στρατηγικά-γεωπολιτικά συμφέροντα.

  • Η Ρωσία δεν είναι μία τυχαία χώρα, είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε αρκετές περιπτώσεις στήριξε το δίκαιο του αγώνα μας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Πιστεύει ειλικρινά κανείς νοήμων άνθρωπος στην Κύπρο ότι κινδυνεύουμε από στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Κύπρο και θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας;

Το ΝΑΤΟ εδώ και 62 χρόνια από την ίδρυση της Κ.Δ. την ελέγχει έμμεσα με τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα-Αγγλία-Τουρκία (αναφέρθηκα εκτενώς και αιτιολογημένα επί τούτου σε πρόσφατο άρθρο μου στον Φιλελεύθερο στις 19 Ιουλίου 2022).

Αυτοί που προτάσσουν το θέμα της ασφάλειας για την Κ.Δ., γιατί δεν περιέλαβαν τότε στο σχέδιο Ανάν και στην παραλλαγή του που είναι η Δ.Δ.Ο., την πρόνοια της ασφάλειας της Κ.Δ. με την ύπαρξη αμυντικών δυνατοτήτων; Υπάρχει κράτος στον κόσμο που από μόνο του δεν έχει αμυντικές δυνατότητες;

Πότε επιτέλους το Έθνος, η μητέρα Ελλάδα και εμείς ως Κυπριακός Ελληνισμός, απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων δεν θα είμαστε προτεκτοράτο κανενός; Ως πότε;

Στη συνέχεια θα ήθελα να αναπτύξω και την αντίθετη άποψη με το υποθετικό σενάριο ότι προχωρούμε και υποβάλλουμε αίτηση ένταξής μας στο ΝΑΤΟ.

Πώς θα αντιδράσουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κ.Δ.; Θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις. Η μητέρα πατρίδα συμφωνεί. Η Αγγλία εκτιμώ ότι θα απαντήσει όπως απάντησε το 1985, όταν ο τότε Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού πρότεινε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας κα Μάργκαρετ Θάτσερ, μας συμβούλεψε ότι θα αντιδράσει η Τουρκία, γεγονός που δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία υποθετικά μας αιφνιδιάζει και παρασκηνιακά, σε συντονισμό με την Αγγλία (διαίρει και βασίλευε) υιοθετεί το αίτημά μας, εφόσον ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις της και ότι η αίτησή μας θα αποτελέσει τη λύση της ασφάλειας των δύο κρατών, της Βορείου Κύπρου και Νοτίου Κύπρου, αφού πρόσφατα υπαναχώρησε από τη λύση της Δ.Δ.Ο.

Πρόσφατο παράδειγμα οι απαιτήσεις της Τουρκίας στην αίτηση Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εμείς σε αυτή την περίπτωση τι θα απαντήσουμε σαν μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ; Ότι θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Δ​.Δ.Ο.;

Και το σημαντικότερο, ποια θα είναι τώρα η θέση της Ρωσίας; Εκτιμώ ότι δεν θα αντιδράσει, αφού εμείς οι ίδιοι το προκαλέσαμε αυτό και αυτοπροσδιοριστήκαμε ως εχθροί της, με την επιθυμία μας να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ. Θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, αφού η ίδια η Τουρκία θα έχει υποβάλει και αποδεχθεί την πρότασή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ (ένα υποθετικό σενάριο).

  • Η Ιστορία θα δείξει…

Θα φανεί μετά από 30 χρόνια, όταν θα γραφτεί η Ιστορία, ποιοι επέλεξαν να ταχθούν με το σωστό μέρος της, διότι στις συνεχείς ρευστές μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές-στρατηγικές καταστάσεις ασφαλείας και τον παγκόσμιο κλυδωνισμό, λόγω του φυσικού αερίου, είναι πολύ δύσκολο να σταθμίσουμε ουσιαστικά τα συμφέροντά του κράτους μας. Θα πρέπει να περιμένουμε να καταλαγιάσει η τρικυμία, για να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε.

Ο κόσμος έχει αλλάξει, δεν υπάρχει πλέον μόνο Ανατολή–Δύση, αλλά διαμορφώνεται σε έναν πολυπολικό κόσμο, με παγκόσμιους παίκτες πλέον, εκτός από ΗΠΑ-Ρωσία, υπάρχει τώρα η Ε.Ε., η Κίνα και η Ινδία, που κατά την άποψή μου η νέα τάξη πραγμάτων είναι πολύ καλύτερη για την ανθρωπότητα, για ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εθνών, ιδεολογιών, ελευθερίας και δημοκρατίας.

*Ταξίαρχος (Π.Α.) ε.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Ιωαννίδης έπρεπε να καταδικαστεί για την προδοσία του 1974: Στη βάση της αλήθειας η ομοψυχία της Ελλάδας και της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: