Στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μεταφέρθηκαν τα αρχεία του Ελληνισμού του Πορτ Σάιντ

Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των αρχείων. Photo via Facebook Ελληνική Κοινότητα Καΐρου




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 29 Ιουνίου η μεταφορά του ιδιαιτέρως αξιόλογου αρχείου τους Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σάιντ στο κεντρικά γραφείο των Αρχείων της Ελληνική Κοινότητας Καΐρου στον 4ο όροφο της οδού 17 Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι.

Η μεταφορά των αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιντ στο Κάιρο εντάσσεται στην ευρύτερη διαδικασία για την ενσωμάτωση των δύο ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων, η οποία αποφασίστηκε ομοφώνως κατά τη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΠΣ στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από πρόταση της προέδρου, Χρυσούλας Θεοχάρη.

Μέσα από τη διαδικασία, άλλο ένα κομμάτι, της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων του Πόρτ Σαΐντ έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο σημαντικό χώρο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΚΚ, η υπεύθυνη των Αρχείων της Ε.Κ.Κ. κα Χάιδω Ζώτου και η συνεργάτης της κα Ράνια Άττα στις δύο επισκέψεις τους στο Πόρτ Σάιντ ερεύνησαν το σύνολο του αρχειακού υλικού της συγχωνευθείσας Ελληνικής Κοινότητας και στη συνέχεια κατηγοριοποίησαν, αξιολόγησαν και κατέγραψαν αναλυτικά κάθε κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας.

Ανάμεσα στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κάιρο περιλαμβάνονται πρακτικά συνεδριάσεων, εκθέσεις ισολογισμών,
καταστατικά λειτουργίας της Κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα, πρακτικά πληρωμών του Φιλόπτωχου Σωματείου των Ελληνίδων Κυριών, το πλήρως ενημερωμένο μαθητολόγιο στο μεγάλο βιβλίο του Παρθεναγωγείου, σπάνιες εκδόσεις θρησκευτικών βιβλίων, διοικητική αλληλογραφία του Ναυτικού Ομίλου του Πόρτ Σάιντ για την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μέσω ertnews.gr

Μεγάλη τιμή για τον Ελληνισμό: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας στον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: