Στη Συρία μέσω Τουρκίας: Οδός διαφυγής για τον Πούτιν αν χάσει στην Ουκρανία * Ευσεβείς πόθοι ή πολιτικό θρίλερ; [videos]

FILE PHOTO: Πούτιν και Ασαντ σε συνάντησή τους στο Σότσι. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT




Ευσεβείς πόθοι, σενάρια πολιτικού θρίλερ ή πραγματικότητα; Το ρωσικό δίκτυο Telegram, το οποίο ήταν το πρώτο που αποκάλυψε προβλήματα ασθένειας του Πούτιν αλλά και πολλές από τις υψηλόβαθμες απώλειες και εκκαθαρίσεις στη ρωσική πλευρά κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, υποστηρίζει πως έχει πηγές που το λένε. Πηγές, μάλιστα, μέσα απ’ το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι φίλοι του προετοιμάζονται για να φύγουν από τη Ρωσία εάν οι εισβολείς ηττηθούν στην Ουκρανία, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail επικαλούμενη το Telegram που υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Με την ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς να παραμένει βασανιστικά στάσιμη για τον Πούτιν, την Ουκρανία να πιέζει ασφυκτικά απειλώντας πλέον καθαρά να επανακαταλάβει τη Χερσώνα και την οικονομία του να καταρρέει,  ο απολυταρχικός ηγέτης του Κρεμλίνου «έχει επίγνωση ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια απότομη αλλαγή στις διαθέσεις των Ρώσων πολιτών».

Την περασμένη εβδομάδα, το κανάλι General SVR ανέφερε ότι ο 69χρονος Πούτιν υπέφερε από «σοβαρή ναυτία» κατά τη διάρκεια της νύχτας – μετά ΄την επιστροφή του από το Ιράν –  με τους γιατρούς να βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι του για περίπου τρεις ώρες.

Σε συνέχεια αυτής της αναφοράς, ισχυρίζονται ότι «ο ίδιος ο Πούτιν και το περιβάλλον του ετοιμάζουν σχέδια για εκκένωση από τη Ρωσία».

Θεωρείται ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Πούτιν, τον κύκλο και την οικογένειά του από τη Ρωσία, θα κατευθυνόταν προς την επίσης απολυταρχική Συρία, το πλησιέστερο φιλικό κράτος προς τον Πούτιν, του οποίου τον ηγέτη,  Μπασάρ αλ Άσαντ, διέσωσε ο Πούτιν διέσωσε παρεμβαίνοντας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015.

  • Οποιαδήποτε πτήση από τη Ρωσία στη Συρία, ωστόσο, θα πρέπει να πετάξει μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Εάν ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνηθεί να επιτρέψει στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Πούτιν και την οικογένειά του να εισέλθει στον εναέριο χώρο του, θα διέλυε ουσιαστικά την ταχύτερη και ίσως μοναδική διαδρομή απόδρασης του ηγέτη. Πάντως, μια άρνηση του Ερντογάν στον Πούτιν, δεν θεωρείται πιθανή.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν έχουν μια περίπλοκη σχέση, καθώς υπήρξαν φίλοι και εχθροί σε διάφορες περιόδους την τελευταία δεκαετία, καθώς κάθε ένας απ’ τους δυο προσπαθεί να αναδείξει τη χώρα του και να επιβάλλει τα συμφέροντά της μέσα σε μια εξαιρετικά προκλητική γεωπολιτική συγκυρία

Το Ιράν είναι μια άλλη περιφερειακή δύναμη -και δυτικός εχθρός- που θα ενδιαφερόταν για τη μοίρα του Πούτιν.

  • «Καταρχήν, είναι ωφέλιμο για το Ιράν και την Τουρκία να κρατούν σε εφεδρεία τον Ρώσο πρόεδρο εξόριστο, χρησιμοποιώντας τον, ανάλογα με την κατάσταση, ως μοχλό ή ως διαπραγματευτικό χαρτί», αναφέρει το κανάλι.

Αν και η Τουρκία είναι μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν η χώρα έχει κόψει τη δική της διπλωματική πορεία στις διεθνείς σχέσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Πούτιν συναντήθηκε με τους Τούρκους και Ιρανούς ομολόγους του στην Τεχεράνη, φαινομενικά για να συζητήσουν για τη Συρία.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Ερντογάν και ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi συζήτησαν κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο ο Πούτιν να ζητήσει άσυλο εξαιτίας κάποιου πραξικοπήματος ή λαϊκής δυσαρέσκειας στη Ρωσία. Οι πληροφορίες για συζήτηση “διάσωσης” του Πούτιν στο Ιράν με τον πρόεδρο της χώρας κυκλοφόρησαν έντονα όταν συναντήθηκαν οι δυο τους στην Τεχεράνη. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: