Συνεχίζει να πέφτει το ρωσικό ρούβλι: Υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου σε 48 ώρες

FILE PHOTO: Κέρμα του ενός ρουβλίου. EPA, YURI KOCHETKOV




Το ρωσικό ρούβλι παρέτεινε την πρόσφατη πτώση του και σήμερα Πέμπτη, υποχωρώντας 17% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσα σε 48 ώρες για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου.

Το ρούβλι έφτασε στο 64,5 έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της πρωινής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, καθώς οι ρωσικές αρχές προφανώς παρενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος για να σταματήσουν την ενίσχυση του ρουβλίου και οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη μειώθηκαν.

  • «Συντονίζονται για να αγοράσουν νομίσματα «πιο φιλικών χωρών», όπως το [κινεζικό] γουάν για να πιέσουν τεχνητά τη συναλλαγματική ισοτιμία», είπε ο αναλυτής Νικ Τρίκετ στους The Moscow Times.

Μετά την κατάρρευση του νομίσματος, όταν το Κρεμλίνο διέταξε εισβολή των στρατευμάτων του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το ρούβλι ενισχύθηκε δραματικά ως αποτέλεσμα της πτώσης των εισαγωγών και μιας σειράς συναλλαγματικών ελέγχων που επέβαλαν οι αρχές.

Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχύς του ρουβλίου – που πλησίασε το 50 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα – θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη ρωσική οικονομία καθώς μειώνει το εισόδημα της Ρωσίας από τις πωλήσεις εμπορευμάτων στο εξωτερικό. 

  • Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος για να μειώσει την ανοδική πίεση στο ρούβλι.

Η πτώση του όγκου των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας πιστεύεται επίσης ότι ωθεί το ρούβλι να αποδυναμωθεί. 

«[Οι χαμηλότερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη] θα σήμαιναν μείωση των εσόδων από εξαγωγές και, ως αποτέλεσμα, μείωση των πωλήσεων ξένου νομίσματος στην αγορά», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Alfa Bank, Νατάλια Ορλόβα, στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης The Bell την Τρίτη. .

  • Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη εβδομάδα εν μέσω προγραμματισμένου κλεισίματος 10 ημερών του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Ενώ η ενίσχυση του ρουβλίου από την εισβολή — που το κατέστησε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο— διαφημιζόταν από ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους ως ένδειξη ότι η οικονομία είχε αντισταθεί στις δυτικές κυρώσεις, η συναλλαγματική ισοτιμία είχε αρχίσει να προκαλεί προβλήματα.

Μια αύξηση κατά ένα ρούβλι στην αξία του ρωσικού νομίσματος ισοδυναμεί με απώλεια έως και 200 ​​δισεκατομμυρίων ρουβλίων (3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικά έσοδα, είπε ο Siluanov σε συνεδρίαση της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

  • «Αυτό σημαίνει ότι μια αλλαγή κατά 10 ρούβλια στη συναλλαγματική ισοτιμία ισοδυναμεί με περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια [σε ζημίες]. Αυτός είναι μεγάλος όγκος», ανέφερε η εφημερίδα RBC business Daily, όπως είπε ο Siluanov.

Εκτός από την ενίσχυση των εσόδων, η κυβέρνηση προφανώς ελπίζει επίσης ότι ένα ασθενέστερο ρούβλι θα τονώσει τους κατασκευαστές να παράγουν υποκατάστατα για εισαγόμενα προϊόντα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα λόγω των δυτικών κυρώσεων και της εξόδου των δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά. 

«Όταν το νόμισμα είναι ισχυρό —τουλάχιστον στα χαρτιά— σημαίνει ότι οι εισαγωγές είναι φθηνές. Για να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή, [η κυβέρνηση] θα προτιμούσε ένα αδύναμο ρούβλι», είπε ο Trickett.

  • Ωστόσο, οι οικονομολόγοι διχάζονται για το αν το ρούβλι θα συνεχίσει να υποχωρεί – την κατεύθυνση που προφανώς ευνοεί η κυβέρνηση.

«Μπορώ να το δω να επανέρχεται σε ένα εύρος που μοιάζει περισσότερο με αυτό που ήταν πριν από την εισβολή ή ίσως λίγο υψηλότερο, από τα μέσα του 70 έως το χαμηλό 80 [έναντι του δολαρίου ΗΠΑ]», είπε ο Trickett.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν βλέπω κρίση χρέους στην ευρωζώνη -Μάθαμε από τα λάθη μας είπε για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: