Σε στρατόπεδα βασανισμού οι Ρώσοι που αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία: Φρουροί τους οι μισθοφόροι Πούτιν – οι μακελάρηδες της Wagner [videos]

File photo: “Τείχος του αίσχους” στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας: Δημόσια διαπόμπευση των στρατιωτών που αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Photo via Twitter@robrt-neal




Οι Ρώσοι στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία φέρεται να αναγκάζονται να επιστρέψουν στις μάχες υπό την απειλή της εκτέλεσης ή συγκεντρώνονται και κρατούνται σε «λάκκους βασανιστηρίων», υπόγεια και γκαράζ στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Όταν οι στρατιώτες υπέγραψαν συμβόλαιο για να πάνε στον πόλεμο τους ειπώθηκε ότι θα σταλούν σε τρίμηνες υπηρεσιακές περιοδείες, μετά τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν να πάρουν άδεια ή να παραιτηθούν εντελώς.

Αλλά ο πατέρας ενός Ρώσου στρατιώτη υποστηρίζει ότι όταν οι ένστολοι δηλώσουν την πρόθεσή τους να φύγουν ή να παραδώσουν επιστολές παραίτησης στους ανωτέρους τους, κρατούνται και μεταφέρονται σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης στην Μπριάνκα στην κατεχόμενη Ουκρανία. 

Εκεί, είτε εκφοβίζονται για να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή, είτε χωρίζονται σε μικρές ομάδες και ρίχνονται σε στενούς χώρους όπου υπομένουν φρικτές συνθήκες και διάφορες μορφές βασανιστηρίων.

  • «Κρατούν ανθρώπους εκεί γιατί ήθελαν να φύγουν, αρνήθηκαν να πολεμήσουν», είπε ο άνδρας στο The Insider .

«Κρατούνται σε λάκκους, βασανίζονται και τέτοια πράγματα. Αυτό λένε οι άνθρωποι που έχουν έρθει από εκεί», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η φρούρηση αυτών των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχει παραχωρηθεί στη διοίκηση της περιβόητης ομάδας μισθοφόρων  Wagner – επίσης γνωστή ως ιδιωτικό στρατό του Πούτιν.

Αλλά ο άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο γιος του κρατείται στην Μπριάνκα για περισσότερο από ένα μήνα, επέμεινε:

«Είναι καλύτερα να παραδώσεις την ψυχή σου στον Θεό, παρά να επιστρέψεις [στην πρώτη γραμμή]. Δεν θέλουν πια να είναι βυθισμένοι μέχρι τα αυτιά στο αίμα των φίλων και των συντρόφων τους ». 

Η καταγγελία αυτή έρχεται στο φως καθώς η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στοιχεία πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βασανίσει, κρατήσει παράνομα και «εξαφανίσει βίαια» δεκάδες Ουκρανούς πολίτες που ζούσαν στις κατεχόμενες νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Η ύπαρξη των στρατοπέδων βασανιστηρίων και των κέντρων κράτησης στην Μπριάνκα, όπως περιγράφεται από τον πατέρα του Ρώσου στρατιώτη, δεν έχει επαληθευτεί, αλλά υπάρχει πληθώρα ανέκδοτων αποδεικτικών στοιχείων από Ρώσους αποστάτες που παραιτήθηκαν υποδηλώνοντας ότι οι λιποτάκτες αντιμετωπίζονται με εξαιρετική περιφρόνηση. 

Ένας από τους άνδρες του Πούτιν που παραδόθηκε στους Ουκρανούς στις αρχές του πολέμου μίλησε για την ύπαρξη μιας «ομάδας θανάτου» Ρώσων που στέλνονται για να απειλήσουν ή να σκοτώσουν συμπατριώτες τους που κατέθεσαν τα όπλα.

Σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας τον Μάρτιο, ο Ρώσος παραδόθηκε στους Ουκρανούς είπε: «Καθώς φτάσαμε, συνειδητοποιήσαμε την κατάσταση, ότι δεν θα πάμε σε μια ειρηνευτική αποστολή, αλλά για να πολεμήσουμε.

«Υπάρχουν κλιμάκια στα μετόπισθεν, σκοτώνουν λιποτάκτες… φαίνεται, με ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει, είμαστε όλοι στρατιωτικοί, τους είπαν το ίδιο πράγμα.

«Υπάρχει πραγματικά μια ομάδα που σκοτώνει ανθρώπους που προσπαθούν να τρέξουν πίσω στα σπίτια τους».

  • Όμως, παρά τον κίνδυνο να καταλήξουν σε στρατόπεδο βασανιστηρίων ή να εκτελεστούν, δεκάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν παραιτηθεί μαζικά από τα καθήκοντά τους, έχοντας μάθει την αλήθεια για τη σύγκρουση που τους ανατέθηκε να συμμετέχουν. 

Μια μονάδα  από το 113ο σύνταγμα τυφεκίων της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ τον Ιούνιο δημοσίευσε ένα βίντεο μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορούσαν πλέον να πολεμήσουν λόγω παντελούς έλλειψης εξοπλισμού και ακατάσχετων ασθενειών και τραυματισμών, αλλά ότι οι ανώτεροί τους «ερμήνευσαν τα παράπονά μας ως δολιοφθορά».

Στα πλάνα, ο διοικητής ακούγεται να λέει: «Η μονάδα μας ξεπέρασε το κρύο και την πείνα και για μεγάλο διάστημα το κάναμε χωρίς υλική υποστήριξη, ιατρικές προμήθειες ή τρόφιμα.

«Η κινητοποίηση της μονάδας μας πραγματοποιήθηκε χωρίς ιατρικές εξετάσεις, και υπάρχουν και από τη μονάδα μας άνθρωποι που σύμφωνα με τους νόμους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ δεν έπρεπε να υπηρετούν.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε πάρει συνεντεύξεις από πολλούς Ουκρανούς πολίτες και αιχμαλώτους που κρατήθηκαν από τα στρατεύματα του Πούτιν στις κατεχόμενες νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ότι είχαν λάβει λεπτομερείς αναφορές για τη βάρβαρη μεταχείριση που υπέστησαν.

  • «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει τις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας σε άβυσσο φόβου και άγριας ανομίας», δήλωσε η ερευνήτρια Γιούλια Γκορμπούνοβα.

«Τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς και η αυθαίρετη κράτηση και ο παράνομος περιορισμός αμάχων, είναι μεταξύ των εγκλημάτων πολέμου που έχουμε τεκμηριώσει».

Ένα δελτίο τύπου στον ιστότοπο της οργάνωσης ανέφερε ότι τα μέλη της είχαν πάρει συνεντεύξεις από 71 άτομα από τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη το Μπερντιάνσκ, το Σκαντοβσκ, και 10 άλλες πόλεις και κωμοπόλεις στις περιοχές Χερσώνας και Ζαπορίζια.

Περιέγραψαν 42 περιπτώσεις στις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής είτε εξαφάνισαν βίαια αμάχους είτε τους κρατούσαν αυθαίρετα με άλλο τρόπο και πολλές περιπτώσεις ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και νοσηλεύτηκαν με σοβαρά τραύματα.

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Οι Λύκοι της Νύχτας δεν καβαλάνε μόνο μοτοσικλέτες: Κυρώσεις της ΕΕ στη μηχανοκίνητη συμμορία – πολιτοφυλακή του Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: