Οι Λύκοι της Νύχτας δεν καβαλάνε μόνο μοτοσικλέτες: Κυρώσεις της ΕΕ στη μηχανοκίνητη συμμορία – πολιτοφυλακή του Πούτιν [videos]

File photo: Καμαρωτός με δερμάτινο μπουφάν ο Πούτιν οδηγεί τρίτροχη μηχανή μαζί με τους “Λύκους της Νύχτας”. Screenshot via YouTube




Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στους «Λύκους της Νύχτας», μια διαβόητη συμμορία μοτοσικλετιστών “άγριων” οπαδών του Κρεμλίνου, ως μέρος των τελευταίων κυρώσεων του μπλοκ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν την οι Financial Times.

Οι “Λύκοι της Νύχτας”  είναι διάσημοι για τις εθνικιστικές τους τάσεις, τα προκλητικά προπαγανδιστικά ταξίδια υπέρ του Κρεμλίνου στην Ευρώπη και τους δεσμούς τους με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στους κόλπους τους – 5.000 μέλη περίπου – συμμετέχουν γνωστοί φασίστες ενώ διαβόητοι έχουν γίνει για την δράση τους στην προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και τις αυτονομιστικές δράσεις στην ανατολική Ουκρανία.

  • Η ομάδα τελεί υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για στρατολόγηση και υποστήριξη αυτονομιστών μαχητών στην ανατολική Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησε για κυρώσεις κατά των “Λύκων της Νύχτας” ως μέρος της απαγόρευσης των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι FT.

Ο Αλεξάντερ Ζαλντοστάνοφ, αρχηγός των “Λύκων της Νύχτας” που ακούει στο παρατσούκλι “The Surgeon [ο χειρουργός]”, είπε στους FT ότι οι κυρώσεις της ΕΕ “δεν έχουν νόημα” για αυτόν.

«Εάν δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τα ταξίδια, τότε οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, θα έρθουν εδώ [στη Ρωσία]», είπε ο Ζαλντοστάνοφ στην προοπτική να του απαγορευτεί η οδήγηση σε όλη την ΕΕ.

Εξέφρασε την υποστήριξή του για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «μία χώρα… όλες μια ενωμένη και αδιαίρετη Ρωσία».

Ο Πούτιν έχει θεαθεί να οδηγεί μαζί τους “Λύκους της Νϋχτας”  αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία και μάλιστα απένειμε στον Ζαλντοστάνοφ το παράσημο της Τιμής το 2013!

Ποιοι είναι οι “Λύκοι της Νύχτας” και ποιές οι σχέσεις με τον Πούτιν

Σοβαρά, τι είναι η ομάδα μοτοσυκλετών “Λύκοι της Νύχτας”  που τους κάνει μια τόσο σημαντική υπόθεση για το Κρεμλίνο;

Οι πιο πρόσφατες – ομολογουμένως, ανεπιβεβαίωτες – ιστορίες είναι ότι τους παραχωρήθηκε δωρεάν μια μεγάλη έκταση γης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ή αρκετά κοντά.

Ανεξάρτητα από αυτήν την πιο πρόσφατη ιστορία, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Αλεξέι Ναβάλνι, και βασισμένη σε επίσημα αρχεία, διαπίστωσε ότι από το 2013 οι “Λύκοι της Νύχτας” έχουν λάβει επιχορηγήσεις αξίας 56 εκατομμυρίων ρουβλίων — περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αυτό ήταν φαινομενικά για διάφορους σκοπούς, που κυμαίνονταν από το να πραγματοποιούν  «πατριωτικές» εκδηλώσεις μέχρι τη συμμετοχή σε μια μελέτη για – είτε το πιστεύετε είτε όχι –  τον «προσδιορισμό της θέσης των μοτοσικλετιστών στην πνευματική ζωή της ρωσικής κοινωνίας»……!

Από εκεί και πέρα, κολυμπάνε στην εύνοια του Κρεμλίνου και δρέπουν τους καρπούς της. Ο Πούτιν έχει οδηγήσει αρκετές φορές με τους Λύκους (έστω και με τρικ) και το 2013 απένειμε στον ηγέτη τους, Αλεξάντερ Ζαλντοστάνοφ, το Τάγμα της Τιμής.

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια ομάδα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως κίνημα αντικουλτούρας, που ισχυρίζεται ότι απορρίπτει το νόμο και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις συμμοριών με άλλες ομάδες μοτοσυκλετών, αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο.

Ωστόσο, στην πράξη οι Λύκοι δεν είναι τόσο επαναστατικοί όσο φαίνονται, παρόλα τα δερμάτινα τζάκετ με τα μεταλλικά καρδιά ή τις αγριωπές εμφανίσεις τους. Αντίθετα, αποτελούν από πολλές απόψεις case stady στη στρατηγική του Κρεμλίνου να υιοθετεί και να τιθασεύει δυνητικά εχθρικές ομάδες και να τις χρησιμοποιεί ακριβώς ως εργαλεία ελέγχου – της  αντικουλτούρας.

Φυσικά, η εμπλοκή του αρχηγού του Κρεμλίνου με το γκρουπ συνάδει με την προσεκτικά επιμελημένη φαλλοκρατική εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τους επισκέφτηκε για πρώτη φορά δημόσια το 2009 . Ο ίδιος ο Πούτιν φαίρεται να λατρεύει τους νταήδες, τους καβγάδες, τους μώλωπες και τους τραυματισμούς. Αυτό μαρτυρά μεταξύ άλλων και η σχέση του με τον “χασάπη” Ραμζάν Καντίροφ της Τσετσενίας (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι και φίλος του Ζαλντοστάνοφ των “Λύκων της Νύχτας”).

Εξάλλου, ακόμη και όταν συνάντησε για πρώτη φορά τους Λύκους, ήδη ενσάρκωναν πολλές από τις αξίες και τις αρετές που θα έρχονταν στο επίκεντρο του Πουτινισμού . Ήταν μυώδεις εθνικιστές. Πράγματι, ο Ζαλντοστάνοφ είχε από καιρό υπερασπιστεί την υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

  • Επιπλέον, είχαν σφυρηλατήσει τη συμμαχία τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κυρίως χάρη στην ειλικρινή μισαλλοδοξία τους για εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

Όταν ο Ζαλντοστάνοφ συνάντησε τον Πούτιν το 2009, βρισκόταν στη μέση της διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης μοτοσικλετιστών στη Σεβαστούπολη —διεθνής, αλλά με έντονο ρωσικό εθνικιστικό άρωμα— που είχε την ευλογία του Πατριάρχη Κύριλλου, προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  • Από αυτή την άποψη, ο Ζαλντοστάνοφ και οι Λύκοι ήταν «νέοι Πουτινιστές» ακόμη και πριν από τον ίδιο τον Πούτιν.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι αυτοί (και άλλες ομάδες, από τους συλλόγους «στρατιωτικής-πατριωτικής εκπαίδευσης» έως τις ομάδες νεολαίας της Εκκλησίας) γίνονται επίσης ένα όχημα για να προσπαθήσουν να εμποτίσουν μια γενιά Ρώσων με τις αξίες του σημερινού Κρεμλίνου.

Πέρα από αυτό, όμως, παρ’ όλα αυτά που μπορεί να φαίνεται ότι πιθηκίζουν αναφερόμενοι στις λεγόμενες «συμμορίες μοτοσυκλετών παράνομων» όπως οι Hells Angels και οι Bandidos, οι Λύκοι της Νύχτας που αριθμούν περί τις 5.000 μέλη, θεωρούνται μάλλον βοηθοί του κράτους. 

Ως εκ τούτου, καταλαμβάνουν την πολιτιστική θέση που διαφορετικά θα ανήκε σε πραγματικά παράνομους και την αρνούνται σε ομάδες που θα ήταν μάλλον λιγότερο ευνοϊκές για το Κρεμλίνο.

Όπως επιβεβαιώνουν και αστυνομικές πηγές, οι μοτοσικλετιστές δεν περιορίζονται στο “πουτινικό νταηλίκι”, αλλά εμπλέκονται και σε χρήση όπλων κατά άλλων συμμορίων, όπως συνέβη στην περιβόητη σύγκρουση με την λέσχη μοτοσικλετιστών Three Roads το 2012, στην οποία ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Η αιτία δεν ήταν μόνο ότι οι Τρεις Δρόμοι είχαν χωρίσει από τους Λύκους ακριβώς λόγω της φιλόξενης σχέσης τους με το κράτος. Ήταν επίσης κοντά σε μια συμμορία με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι Λύκοι είναι αναμφίβολα σπουδαία εργαλεία για προπαγανδιστικέςπροκλήσεις, όπως το ταξίδι τους στο Βερολίνο για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης. Με ένα από τα μότο τους να είναι «όπου κι αν είναι οι Λύκοι, αυτό πρέπει να θεωρείται Ρωσία», ακόμη και η απειλή της παρουσίας τους σκορπίζει διπλωματική απογοήτευση και αναστάτωση.

Είναι επίσης πιο άμεσα πολύτιμοι. Οι Λύκοι  προσφέρθηκαν να φυλάξουν τις εκκλησίες ενάντια στους «χούλιγκανς». Πιο πρόσφατα, ο Ζαλντοστάνοφ υπήρξε ηγετικός παράγων στο κίνημα “Anti-Maidan” για να αντιταχθεί στις φιλελεύθερες διαδηλώσεις.

Παράνομοι αλλά εργαλεία του κράτους. Το αρνείται το Κρεμλίνο, αλλά είναι αναμφισβήτητο: κλασικά εργαλεία της σύγχρονης υβριδικής πολιτικής της Ρωσίας.

Δηλώνουν πως κάνουν “ο,τι κι ο στρατός” κι έχουν βγάλει όνομα ως “προσωπική μηχανοκίνητη πολιτοφυλακή του Πούτιν” στις αυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

 

 

Mε πληροφορίες από Moscow Times/Financial Times

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την αναξιοπιστία της: «Εμείς βομβαρδίσαμε το λιμάνι της Οδησσού αλλά ήταν στρατιωτικοί οι στόχοι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: