Σε “συναγερμό” το Ιράν για να βοηθήσει τον Άσαντ: Ανησυχία για την πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Iranian president Ebrahim Raisi (R) greets Iranian foreign minister Hossein Amirabdollahian at the presidential office in Tehran, Iran. EPA, IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT




Το Ιράν έχει εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες λόγω της προειδοποίησης από την Τουρκία ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία –στενή περιφερειακή σύμμαχο της Τεχεράνης– κατά των Κούρδων ανταρτών, αναφέρει το κανάλι Al Jazeera.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) δήλωσε ότι μόλις τελειώσουν οι στρατιωτικές προετοιμασίες, η Άγκυρα θα στοχεύσει «τρομοκρατικές» κουρδικές ένοπλες ομάδες σε τουλάχιστον δύο συριακές πόλεις κοντά στα τουρκικά σύνορα – Ταλ Ριφάατ και Μανμπίτζ.

Το Ιράν αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη τουρκική κίνηση, καθώς μαζί με τη Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar alAssad).

Το Ιράν ακολουθεί μια «ισορροπημένη» εξωτερική πολιτική ως μέρος των σχεδίων του Προέδρου Ebrahim Raisi να επεκτείνει τους δεσμούς με την Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής διπλωματίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian μίλησε σε ήπιο τόνο όταν συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) καθώς και τον Erdogan στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούνιο δηλώνοντας:

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας ειδικής επιχείρησης σε τμήματα του συριακού εδάφους».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Δαμασκό το Σάββατο, ο Amirabdollahian είπε στον Σύρο πρόεδρο ότι η Τεχεράνη αντιτίθεται σε μια στρατιωτική λύση και πιστεύει ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να επιλύσει την κατάσταση. Το Ιράν θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για να βοηθήσει στην επίλυση «παρεξηγήσεων» μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera – Irans regional outreach tested as Turkey plans Syria operation

Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτών στα Σκόπια: Διαμαρτυρίες για τη συμφωνία με την Βουλγαρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: