Σε διεθνές δικαστήριο για τη γενοκτονία των Κούρδων Γιαζίντι το καθεστώς Ερντογάν: Ο Guardian έχει το πόρισμα της έρευνας

File Photo Ένα τεράστιο πανό με τα θύματα των απαγωγών μελών της κοινότητας Γιαζίντι, από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους epa08582334 EPA/Gailan Haji




Η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου ως συνένοχη σε πράξεις γενοκτονίας κατά της μειονότητας των Γιαζίντι.

Αυτό καταγράφεται στα πορίσματα έρευνας που ενέκρινε η Βρετανίδα δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Helena Kennedy και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Guardian.

Το πλήρες περιεχόμενο του πορίσματος θα δημοσιευτεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η ρηξικέλευθη έκθεση –που συν τοις άλλοις καταρρίπτει τον ρόλο του… αντιτρομοκρατικού χωροφύλακα για τον οποίο συχνά πυκνά κομπάζει η Τουρκία ότι δήθεν επιτελεί στη Συρία, συντάχθηκε από ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκει να υπογραμμίσει την δεσμευτική ευθύνη που έχουν τα κράτη να αποτρέπουν γενοκτονία στα εδάφη τους, ακόμη κι αν αυτή διαπράττεται από τρίτο μέρος όπως το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Οι δικηγόροι που συνενώθηκαν για τον σκοπό αυτό υπό τον τίτλο της Επιτροπής Δικαιοσύνης των Γιαζίντι (YJC), δήλωσαν ότι υπάρχει ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου για τα κράτη να αποτρέπουν το έγκλημα της γενοκτονίας βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Ο Sir Geoffrey Nice, πρόεδρος της Επιτροπής, περιέγραψε τη γενοκτονία των Γιαζίντι ως «τρέλα στοιβαγμένη πάνω στο κακό».

«Υπήρχαν μηχανισμοί που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τους Γιαζίντι από αυτό που τώρα αποτελεί μέρος του παρελθόντος τους και μέρος της προηγούμενης μερικής καταστροφής τους», δήλωσε.

Θεωρείται ευρέως αποδεκτό ότι από το 2013, στο Ιράκ και τη Συρία επιχειρήθηκε γενοκτονία κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι. Η έκθεση, η οποία ακολούθησε μια τριετή έρευνα που διερεύνησε τη συμπεριφορά 13 χωρών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις από αυτές δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να λάβουν εύλογα μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας.

Ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας, η Επιτροπή προχώρησε περισσότερο κατηγορώντας τους ηγέτες της ότι ήταν συνένοχοι στις σφαγές και ισχυριζόμενη ότι απέτυχε να αστυνομεύσει τα σύνορά της για να σταματήσει την ελεύθερη ροή μαχητών του ISIS, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων υπηκόων.

Η Eπιτροπή ισχυρίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2014, Τούρκοι αξιωματούχοι έκλεισαν τα μάτια στην πώληση, τη μεταφορά και την υποδούλωση γυναικών και παιδιών Γιαζίντι και βοήθησαν να εκπαιδεύσουν μαχητές που συνδέονται με το IS για να πολεμήσουν τους Κούρδους εχθρούς του στη Συρία, ενισχύοντας έτσι τους δράστες της γενοκτονίας.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν ή/και υπήρξαν εσκεμμένα τυφλοί στα τεκμήρια τα συγκεκριμένα άτομα (σσ: οι μαχητές του ISIS) θα χρησιμοποιούσαν την εκπαίδευσή τους για να διαπράξουν απαγορευμένες πράξεις εναντίον των Γιαζίντι», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημείωσε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί εναντίον ορισμένων κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, αλλά δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία.

Η έκθεση 278 σελίδων αναγνώριζε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, το Ιράκ είχε καλέσει τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν συντονίστηκε με τις κουρδικές αρχές ή δεν έλαβε μέτρα για να εκκενώσει τους Γιαζίντι σε ασφαλές μέρος.

Η κυβέρνηση της Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση, απέτυχε να αποτρέψει τη μεταφορά και κράτηση των σκλαβωμένων Γιαζίντι στο έδαφός της.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ümit Yalçın, χαρακτήρισε τις επικρίσεις ως αβάσιμες και άδικες. Είπε ότι η Τουρκία «ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης στη Συρία έπαιξε βασικό ρόλο στην προστασία των Σύριων πολιτών και μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, στην περιοχή από τις επιθέσεις και τις παραβιάσεις τρομοκρατικών ομάδων.

«Η Τουρκία όχι μόνο άνοιξε τις πόρτες της και έγινε ένας ασφαλής παράδεισος για εκατομμύρια Σύριους και Γιαζίντι, αλλά παρείχε προστασία στον λαό της περιοχής μέσω τριών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Συρία. Σήμερα οι Γιαζίντι ζουν ειρηνικά σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της νόμιμης συριακής αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία. Επιπλέον, πέρυσι, πολλές οικογένειες Γιαζίντι που έφυγαν πρόσφυγες στη βορειοδυτική Συρία προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία, αλλά εμποδίστηκαν από το PKK/YPG», ανέφερε Yalcin.

Η λαίδη Κένεντι, στον κοινό πρόλογό της με τον Λόρδο Άλτον, κάνει λόγο για «ωκεανό ατιμωρησίας σε σχέση με τη γενοκτονία των Γιαζίντι», σημειώνοντας ότι το ISIS ως μη κρατικός παράγοντας δεν μπορεί να διωχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο τα κράτη έχουν «αποτύχει στο καθήκον τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για την πρόληψη της γενοκτονίας για διάφορους, απάνθρωπους λόγους». Εάν δεν λογοδοτήσουν, έγραψε, «τότε η υπόσχεση «ποτέ ξανά» είναι κούφια».

Ποιοί είναι οι Γεζίντι

Οι Γιαζίντι είναι Κούρδοι, οπαδοί μιας παράξενης θρησκείας που συνενώνει στοιχεία ζωροαστρισμού, ανιμισμού, ισλαμισμού και χριστιανισμού. Είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τα όρη Σιντζάρ, στα σύνορα Ιράκ και Συρίας, όπως και σε γειτονικά τμήματα της επαρχίας Νινευή, γύρω από τη Μοσούλη. Πιστεύουν ότι, από τη στιγμή που έφτιαξε τον κόσμο, ο Θεός δεν ανακατεύεται με τις υποθέσεις μας, αφήνοντας τη διαχείρισή του σε επτά αγγέλους, με επικεφαλής τον Μαλάκ Ταούς, τον Αρχάγγελο Παγώνι, ο οποίος είχε υπηρετήσει το Κακό, αλλά μετανόησε και γι’ αυτό αποκαταστάθηκε από τον Θεό στη θέση του. Αυτές οι δοξασίες έδωσαν κατά καιρούς λαβή σε φανατικούς αντιπάλους τους να τους κατηγορήσουν για σατανισμό, αναδεικνύοντάς τους σε προνομιακό στόχο θρησκευτικών πολέμων.

Για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι Γιαζίντι είναι «σατανιστές». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μυστικοπαθή μειονότητα της οποίας η προέλευση αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας. Η θρησκεία τους περιλαμβάνει στοιχεία από πολλές θρησκείες, ακόμη και του ζωροαστρισμού.

Λόγω της μυστικότητας που τους περιβάλει όμως πολλοί, μουσουλμάνοι και μη, πιστεύουν ότι οι Γιαζίντι λατρεύουν τον σατανά. Αυτό το πληρώνουν ακριβά με σφοδρές επιθέσεις από ισλαμιστικές οργανώσεις. Για παράδειγμα το 2007, τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε χωριά των Γιαζίντι στην επαρχία Νινευή του Ιράκ σκοτώνοντας εκατοντάδες (από 400 ως 700 άτομα).

Υπολογίζεται ότι ως και μισό εκατομμύριο Γιαζίντι υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, και οι περισσότεροι ζουν στις πεδιάδες της Νινευή -τις οποίες διεκδικούν τόσο οι σουνίτες όσο και οι Κούρδοι του Ιράκ- αλλά και στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με την συγγραφέα Ντιάνα Νταρκ, που επισκέπτεται τακτικά τις περιοχές των Γιαζίντι από τη δεκαετία του ’80, η μειονότητα δεν καλοβλέπει την παγκόσμια προσοχή που στράφηκε πάνω της τις τελευταίες μέρες. Όπως εξήγησε στο BBC, η συνεχής καταδίωξή τους από την περιοχή του Όρους Σιντζάρ, δυτικά της Μοσούλης, βασίζεται σε μια παρανόηση του ονόματός τους. Οι ακραίοι σουνίτες, όπως ο Ισλαμικός Στρατός, πιστεύουν ότι προέρχεται από τον Γιαζίντ ιμπν Μουάουιγια (647-683 μ.Χ.), τον καθόλου δημοφιλή δεύτερο χαλίφη της δυναστείας των Ουμαγιάντ.

Όπως δείχνουν όμως οι επιστημονικές έρευνες, το όνομά τους προέρχεται από τον περσικό όρο «ιζέντ» που σημαίνει άγγελος ή θεότητα. Οι ίδιοι αποκαλούνται στη γλώσσα τους Νταασίν, που προέρχεται από μια παλαιά νεστοριανή επισκοπή καθώς πολλές από τις δοξασίες τους πηγάζουν από τον χριστιανισμό.

Κανείς δεν μπορεί να προσηλυτιστεί στον γιαζιντισμό. Πρέπει να έχει γεννηθεί Γιαζίντι, όπως συμβαίνει με τους Αλεβίτες και τους Δρούζους.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν τόσο στη Βίβλο όσο και στο Κοράνι, αλλά πολλές από τις παραδόσεις τους είναι προφορικές. Αν και η θρησκεία τους έχει στοιχεία από τον ζωροαστρισμό _ όπως ο ήλιος που κοσμεί τους λατρευτικούς τους χώρους και ότι οι τάφοι δείχνουν προς την ανατολή _, τα περισσότερα κοινά τα μοιράζονται με τον χριστιανισμό και το ισλάμ.

Τα παιδιά βαφτίζονται σε αγιασμένο νερό από έναν πιρ (παπά). Στους γάμους, αυτός σπάει ένα ψωμί και δίνει το μισό στη νύφη και το άλλο στον γαμπρό. Στις 15-20 Σεπτεμβρίου προσκυνούν τον τάφο του Σεΐχη Αντί, βόρεια της Μοσούλης, όπου πλένονται ιεροτελεστικά στον ποταμό. Επίσης θυσιάζουν ζώα και κάνουν περιτομή.

Μονοθεϊστική θρησκεία, ο γιαζιντισμός πρεσβεύει ότι δημιουργός του κόσμου είναι ο Γιασντάν. Από αυτόν πηγάζουν επτά μεγάλα πνεύματα, με ανώτερο τον άγγελο παγώνι ή Μάλακ Τάους στον οποίο προσεύχονται πέντε φορές τη μέρα. Η άλλη ονομασία του Μάλακ Τάους είναι Σαϊτάν, που σημαίνει σατανάς στα αραβικά, εξ ου η παρανόηση ότι οι Γιαζίντι λατρεύουν τον διάβολο.

Στις απομονωμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, τα κάποτε εγκαταλελειμμένα χωριά των Γιαζίντι ξαναζωντανεύουν καθώς πολλοί επιστρέφουν από την εξορία εφόσον η τουρκική κυβέρνηση έχει πάψει πλέον να τους καταδιώκει.

Παρά τις διώξεις που έχουν υποστεί ανά τους αιώνες, οι Γιαζίντι δεν εγκατέλειψαν ποτέ την πίστη τους και απέδειξαν ότι έχουν έντονη αίσθηση ταυτότητας. Αν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ και την Συρία λόγω του Ισλαμικού Στρατού, το πιθανότερο είναι ότι θα εγκατασταθούν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

HJ με πληροφορίες από Guardian

Κοροϊδεύουν τους Τούρκους για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας: Δεν θέλουν να θεωρούνται γαλοπούλες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: