Κοροϊδεύουν τους Τούρκους για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας: Δεν θέλουν να θεωρούνται γαλοπούλες!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να θεωρείται γαλοπούλα» η Delphine Minoui, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη γράφει για την αλλαγή της επίσημης διεθνούς ονομασίας της Τουρκίας σε “Turkiye”, που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ (στις 2 Ιουνίου).

“Το ζήτημα δεν είναι γλωσσικό, αλλά πολιτικό. Πρόκειται για ένα ζήτημα επιβολής του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία ορίζει και ονομάζει τον εαυτό της”, αναλύει ο Bayram Balci, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών.

Αυτό το γλωσσικό “λίφτινγκ”, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, αντηχεί την επιθυμία του Τούρκου προέδρου να κάνει αίσθηση στη διεθνή σκηνή, ακολουθεί ένα ‘έγκαιρο χρονοδιαγραμμα’. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) δραστηριοποιείται σε όλα τα μέτωπα (επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προσπάθεια διαμεσολάβησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα ένταση με την Ελλάδα), η αλλαγή συμπίπτει με τις προετοιμασίες για την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία θα εορταστεί τον Ιούνιο του 2023.

Καθώς απομένει ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές, είναι επίσης μια ιδανική ευκαιρία για να ενισχυθεί το τουρκικό εθνικό αίσθημα σε μια εποχή που η χώρα διέρχεται μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

“Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο πληθυσμός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα (…) Για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το ΑΚΡ έπεσε κάτω από το 30% στις δημοσκοπήσεις“, υπενθύμισε πρόσφατα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet.

Εξ ου και η ανάγκη, ζωτικής σημασίας για την πολιτική του επιβίωση, να ενισχύσει τον συνασπισμό του με το εθνικιστικό κόμμα MHP και να διευρύνει το εκλογικό του σώμα, σε μια εποχή που η παραδοσιακή του βάση αρχίζει να καταρρέει.

“Από τότε που το κόμμα του Erdogan σχημάτισε συνασπισμό με το MHP, επιδεικνύει μια πιο εθνικιστική στάση που εκφράζεται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των εξοπλισμών. Αυτή η διόρθωση του ονόματος διεθνώς είναι μέρος της ίδιας τάσης”, υποστηρίζει ο γλωσσολόγος Sonel Bosnali, καθηγητής τουρκικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Nazarbaiev στο Καζακστάν.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τουρκικές αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία με την ονομασία “Hello Türkiye“, ενώ εργάζονται ήδη για να αντικαταστήσουν τις λέξεις “made in Turkey” με τις λέξεις “made in Türkiye” στα εξαγώγιμα προϊόντα. Η νέα ονομασία εμφανίζεται επίσης, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά τις Τουρκικές Αερογραμμές, πυλώνα της τουρκικής “ήπιας ισχύος”, ο Erdogan μόλις ανακοίνωσε ότι θέλει να τις μετονομάσει με το τουρκικό της όνομα, Türkiye Hava Yollari.

Αλλά παίζοντας με τις λέξεις, ο Erdogan κινδυνεύει να χάσει τον τουρκισμό του, σχολιάζει στη συνέχεια η ανταπόκριση.

Το παράδοξο είναι ότι από ετυμολογική άποψη, η λέξη Türkiye δεν είναι τουρκική“, αναφέρει ο Sonel Bosnali, υπενθυμίζοντας ότι η κατάληξη “iye” προέρχεται από τα αραβικά.

Επίσης,  καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η τουρκική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να εμπλουτίζεται με ξένες λέξεις. Σήμερα”, προσθέτει, “τα τουρκικά είναι γεμάτα από λέξεις γαλλικής, ελληνικής, αρμενικής, καυκάσιας και ρωσικής προέλευσης και κανείς δεν ενοχλείται.

Ένα ακόμη πιο κωμικό παράδοξο, σύμφωνα με τους ετυμολόγους είναι ότι η η αγγλική λέξη “Turkey“, που χαρακτηρίζει το διάσημο πουλί, προέρχεται από την Τουρκία και όχι το αντίστροφο, όπως εξηγεί ο Michel Bozdemir, γεγονός που, σύμφωνα με την ανταπόκριση ενέπνευσε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να κατηγορήσουν τον Τούρκο πρόεδρο για ‘περιττή κακοφωνία’, ενώ στο διαδίκτυο, κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει ένα αίτημα που απαιτεί να μετονομαστεί η γαλοπούλα σε “Türkiye“.

ΠΗΓΗ: Le FigaroDelphine Minoui – La Turquie ne veut plus passer pour une dinde

Πολιτική θα είναι η απόφαση της Ελλάδας για την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την απόκτηση νέων κορβετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: