Πύρινος εφιάλτης σε Άμφισσα, Αργολίδα, Άγιον Όρος: Kάηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι, εκκενώθηκε η βόρεια Ιτέα [video]

Photo Το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα Πηγή: Hellas Journal




Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της.

Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε για λόγους ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό ενώ παραμένουν οι φόβοι για επέκταση της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε μία ύφεση.

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

 

Καίγεται ξενοδοχείο στην Αργολίδα

Στιγμές αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στο Κρανίδι Αργολίδας, από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Η πυρκαγιά δεν άργησε να επεκταθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες.

 

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Πηγή βίντεο Hellas Journal

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “ΟΛΥΜΠΟΣ”. Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Καίγεται ο ελαιώνας της Άμφισσας 

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην ‘Αμφισσα παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Ήδη αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Πριν από λίγα λεπτά η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Πηγή: Fokidanews,gr

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής “μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς” ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης”.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι”.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε  για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στην κατάσβεση ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

 

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο χωριό Καμπί, στην βόρεια πλευρά της Ζακύνθου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερά και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Οι φλόγες ενισχύονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Όσον αφορά στο μέτωπο στο Σχηματάρι, το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 106 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

 

«Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣ : Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: