Πανδαιμόνιο στη Βρετανική Βουλή: Έξαλλος ο Πρόεδρος πέταξε έξω δύο Σκωτσέζους βουλευτές φωνάζοντας «Σκάσε ή φύγε!» [video)

Στιγμιότυπο από την Daily Mail




Σκηνές χάους επικράτησαν στην προτελευταία «Ώρα του Πρωθυπουργού» του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αιτία η έντονη διαμαρτυρία δύο Σκωτσέζων βουλευτών του Alba. του εθνικιστικού κόμματος υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος του Σώματος Sir Lindsay Hoyle διέταξε την απομάκρυνση των βουλευτών του Alba Neale Hanvey και Kenny MacAskill για διατάραξη της συνεδρίασης.

Ο βουλευτής MacAskill, ακούστηκε να φωνάζει θέτοντας ένα θέμα επί της διαδικασίας και λέγοντας κάτι σαν «χρειαζόμαστε δημοψήφισμα στον Πρωθυπουργό» προτού οι φωνές του σκεπαστούν από άλλους βουλευτές.

Ο βουλευτής αρνήθηκε να καθίσει και συνέχισε να μιλά καθώς ο Τζόνσον προσπαθούσε να μιλήσει στο Σώμα για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του.

Όρθιος και ωρυόμενος ήταν επίσης και ο βουλευτής Hanvey του σε μια προφανή διαμαρτυρία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ούτε αυτός ακουγόταν από τις οργισμένες κραυγές από τα έδρανα των Τόρις.

Αγανακτισμένος ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής και χάνοντας τη παροιμιώδη και θεσμική ψυχραιμία της θέσης του, απευθύνθηκε προς την ασφάλεια του Σώματος φωνάζοντας: «Κάντε κάτι! Αντιμετωπίστε τους».

Ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να κάνει χειρονομίες προς τον κ. MacAskill να καθίσει καθώς προσπαθούσε να απαντήσει την πρώτη από τις ερωτήσεις που είχαν τεθεί.

Ο MacAskill συνέχισε όμως όρθιος και αψηφώντας τις εντολές του Lindsay.

Και εν μέσω πανδαιμονίου και από τους βουλευτές των Τόρις, ο Πρόεδρος παρενέβη θυμωμένος.

«Ησυχία! Ησυχία», (Order! Order!) φώναξε. «Δεν θα ανεχτώ τέτοια συμπεριφορά, αν θέλεις να βγεις έξω, βγες τώρα.

«Αλλά αν σηκωθείς ξανά, θα διατάξω να φύγεις. Αποφάσισε;  Ή σκάσε ή φύγε».

Και κατέληξε: «Neale Hanvey, σε ονομάζω τώρα εσένα και τον Kenny MacAskill να φύγετε από αυτή την αίθουσα.

«Έξω τώρα! Λοχία συνόδευσέ τους έξω».

Για την ιστορία:  O εν λόγω λοχίας (Serjeant-at-arms) είναι θεσμός που κρατά από το 1415 και είναι ο μόνος αξιωματούχος εντός βρετανικής Βουλής που μπορεί να οπλοφορεί, φέροντας συγκεκριμένα ένα ξίφος.

Θα αποχωρήσω σύντομα με το κεφάλι ψηλά, λέει ο Τζόνσον: Δυο ψέματα σε μια φράση επτά λέξεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: