Ο βουλευτής Παλόν επιτίθεται ξανά στον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον “Σουλτάνο”

Democratic Congressman from New Jersey Frank Pallone (C) speaks to the media outside the US Capitol in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO




Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον Ερντογάν να ενεργεί με συνέπεια προς το συμφέρον της Συμμαχίας.

Τη παραπάνω δήλωση έκανε ο βουλευτής Φρανκ Παλόν (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ),με αφορμήντο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ) το οποίο αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Παλόν, που αποτελεί μέλος της “ελληνικής ομάδας” στο Κογκρέσο, παλεύει με άλλους Αμερικανούς νομοθέτες να σταματήσουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Η κατάσταση για τον Ερντογάν στη Βουλή και της Γερουσία περιγράφεται ως καταθλιπτική.

Ο κ. Παλόν σημείωσε και τα εξής:

“Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έστειλα στη Βουλή για ψήφιση μια τροπολογία για την παρεμπόδιση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Είναι καιρός ο Ερντογάν να πάρει στα σοβαρά τη συμμετοχή (της Τουρκίας) στο ΝΑΤΟ”.

Κριτική στην πολιτική του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί η γερμανική εφημερίδα Welt, η οποία σε άρθρο της υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αν και μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας, δεν συμπεριφέρεται ως εταίρος, αλλά λειτουργεί με γνώμονα αποκλειστικά τα προσωπικά συμφέροντα του τούρκου προέδρου.

Στο πλαίσιο αφιερώματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αλλαγές στη νέα τάξη πραγμάτων άρθρο το οποίο επικεντρώνεται στην Τουρκία σημειώνει ότι μία χώρα η οποία ενώ λόγω της στρατηγικής της θέσης μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και στο μέτρο που αποτελεί κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, «θα μπορούσε να είναι ο τέλειος σύμμαχος της Δύσης», τελικά υπό την ηγεσία του Ερντογάν αντί να συμπεριφερθεί ως εταίρος, λειτουργεί με γνώμονα αποκλειστικά τα προσωπικά του συμφέροντα, όπως έκανε στις περιπτώσεις της Συρίας, της Λιβύης και του Καυκάσου, αλλά και με το πρόσφατο μπλοκάρισμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις νέες απειλές του να επανέλθει στις αντιρρήσεις του που είχαν καμφθεί.

  • Δεν επιστρέφει στο δυτικό στρατόπεδο

«Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η χώρα αυτή που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, δεν επιστρέφει πλέον πλήρως στο δυτικό στρατόπεδο, όπως φαινόταν απολύτως φυσικό κάποτε», σημειώνει το άρθρο.

Αναφέρεται στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952, ως συμμάχου κατά του κομμουνισμού, τρία χρόνια πριν από την Γερμανία, όπως επισημαίνει, προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η ύπαρξη κοινού εχθρού βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «όταν προσπάθησαν οι Έλληνες πραξικοπηματίες να ενώσουν το νησί με την, επίσης χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη βόρεια Κύπρο».

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: