Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σπάει πλάκα με του Ευρωπαίους: Πάντα ξέραμε ότι οι δυτικές χώρες θα επέστρεφαν στην αγκαλιά της Σαουδικής Αραβίας

French President Emmanuel Macron (R) welcomes Crown Prince, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud (L), Vice President of the Council of Ministers of Defence of the Kingdom of Saudi Arabia, upon his arrival for a work dinner at Elysee palace in Paris, France, 28 July 2022. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Κατά την εφημερίδα Liberation, (κείμενο Marceau Taburet) η συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed ben Salmane), στο Παρίσι σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή του βασιλείου.

Η Camille Lons, ειδική στις χώρες του Κόλπου και ερευνήτρια στο International Institute for Strategic Studies (IISS), σε συνέντευξή της στην εφημερίδα αποκρυπτογραφεί την επίσκεψη του «MBS».

Δεν συμφωνεί με τον όρο «αποκατάσταση» του Mohammed ben Salmane, που χρησιμοποιούν πολλές δυτικές χώρες, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας, ότι ο Γάλλος πρόεδρος τον είχε ήδη συναντήσει  τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά την ίδια, η επίσκεψη δεν είναι σημαντικός δείκτης, αντίθετα θεωρεί, ότι πρόκειται για επιστροφή της ΣΑ στην διεθνή σκηνή.

Επισημαίνει, ότι με την άνοδο των τιμών της ενέργειας η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη χώρες που παράγουν πετρέλαιο, ενώ από γαλλικής  πλευράς, διακυβεύεται η ηγεσία σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής, υπενθυμίζοντας, ότι ο Emmanuel Macron δεν έχει συναντήσει μόνο τον MBS, αλλά και πολλούς άλλους ηγέτες στην περιοχή. 

Εκτιμά, ότι «υπάρχει μια πολύ σαφής επιθυμία από την πλευρά της Γαλλίας να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτά τα θέματα και να είναι μία εναλλακτική φωνή σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρεί, ότι  «είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία να είναι ένας εναλλακτικός δρόμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Δεν συμφωνεί με την άποψη, ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, εκτιμά, ότι παραμένουν παρούσες και είναι ο πρώτος εγγυητής ασφαλείας της περιοχής, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι αυτό που ανησυχεί την Ουάσιγκτον είναι η  ολοένα και πιο στενή εγγύτητα που διατηρούν οι χώρες του Κόλπου με την Κίνα και η απαρχή της διάβρωσης της αμερικανικής επιρροής.

Αναφέρει, ότι οι δυτικές χώρες δεν έκοψαν ποτέ πραγματικά τους δεσμούς με τη ΣΑ, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική μια χώρα στην περιοχή, ότι μετά την Αραβική Άνοιξη όλο το γεωπολιτικό βάρος της Μέσης Ανατολής έχει μετατοπιστεί στον Κόλπο και ότι είναι δύσκολο η Δύση να προωθήσει ένα ζήτημα στη Μέση Ανατολή χωρίς την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά από τη στιγμή που ο MBS θα είναι στην εξουσία για πολύ καιρό.

Υποστηρίζει, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν άλλαξε τη στάση της ΣΑ έναντι της Ρωσίας και ότι οι συνεργασίες είναι εύθραυστες, αλλά η συμφωνία Opep + είναι αρκετά σημαντική. Θεωρεί, ότι οι Σαουδάραβες, όπως και άλλες χώρες του Κόλπου, είναι αρκετά πραγματιστές στην εξωτερική τους πολιτική και το ενδιαφέρον τους είναι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνομιλητές, επιτρέποντάς τους να βρίσκουν περιθώρια ελιγμών, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους ασκούν πίεση.

Ως προς το αν η ΣΑ είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, όπως ζητούν οι Δυτικοί,  αναφέρει: «Το πραγματικό ερώτημα είναι μάλλον, αν μπορεί να το κάνει; Για να αντιμετωπιστούν οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποθεματικό. Εάν ωθήσει την παραγωγή της στο μέγιστο, χάνει το περιθώριο που απαιτείται για τη ρύθμιση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Emmanuel Macron το γνωρίζει αυτό, αφού πρόσφατα είπε, ότι οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να παράγουν πολύ περισσότερα από όσα παράγουν σήμερα. Και επιπλέον υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς η ΣΑ γνωρίζει, ότι μπορεί να κάνει τους Δυτικούς να περιμένουν λίγο και να μην ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματά τους. Είναι μία στρατηγική θέση.

Στην παρατήρηση, ότι ο Emmanuel Macron δεν έχει άλλη επιλογή από το να  διαπραγματευτεί με τη Σαουδική Αραβία, εάν θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, σημειώνει, ότι η ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους και σταθεροποίησης των τιμών αναγκάζει τους δυτικούς ηγέτες, επισημαίνει, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το γενικότερο πλαίσιο, τονίζοντας, ότι οι πυρηνικές συμφωνίες του Ιράν βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Κατά την ίδια, υπάρχουν πολλές οικονομικές ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι  Γάλλοι δεν ήταν πάντα πολύ καλοί στο να πετυχαίνουν συμφωνίες.

Εκτιμά, ότι η στάση του Emmanuel Macron απέναντι στον Mohammed ben Salmane είναι συνέχεια των προκατόχων του, ότι οδηγεί μια δυναμική διπλωματία στην περιοχή και προσπαθεί να αρπάξει ευκαιρίες, όπως στον Λίβανο, κάθε φορά, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία. Στη Λιβύη, για παράδειγμα, ήταν περίπλοκα και τα κατάφερε, καθώς ήταν ο μόνος Ευρωπαίος που προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Βαγδάτης τον Αύγουστο του 2021, τονίζει η κα Lons, αναφέροντας:

«Σήμερα, σύμφωνα με αρκετές φήμες, θα προσπαθούσε να οργανώσει μια νέα περιφερειακή διάσκεψη για το μοντέλο της Βαγδάτης. Ένας τρόπος για να τοποθετηθεί σε θέματα της Μέσης Ανατολής. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο τον ωφελεί. Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πολύ δραστήριο γιατί η χώρα περνάει τη δική της πολιτική κρίση, η Γερμανία έχει απορροφηθεί από όσα συμβαίνουν στην ανατολική της πλευρά και αυτό αφήνει δυνατότητες για τη Γαλλία»

Τέλος, στην παρατήρηση, ότι είναι Mohammed ben Salmane που πρέπει να χαίρεται, αφού, τόσο αδίστακτος ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστρέφει εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία και επομένως την ευάλωτη θέση των δυτικών χωρών, που αναγκάζονται να βρουν φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα, σημειώνει, ότι οι Σαουδάραβες έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιλαμβάνονται τις μομφές που τους κάνουν οι Δυτικοί ως υποκρισία και γι αυτό είναι πολύ κοντά στην Κίνα και μέσα τους υπάρχει αυτή η επιθυμία να μην συμμορφωθούν με τις δυτικές εντολές. 

«Σήμερα, είναι αλήθεια, ότι είναι μάλλον θετικό για τη Σαουδική Αραβία να βλέπει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή και σε παγκόσμια κλίμακα να ενισχύεται από την ουκρανική κρίση», εκτιμά η κα Lons, επισημαίνοντας, ότι πλέον καταλαβαίνουμε πως είναι λάθος αυτό που είπε, πριν από μερικά χρόνια, ο Donald Trump, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενεργειακά ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται πλέον τη Σαουδική Αραβία καθώς η Σαουδική Αραβία γνωρίζει, ότι είναι απαραίτητη.

ΠΗΓΗ: Liberation, Marceau Taburet – Mohammed ben Salmane en Europe: «On a toujours su que les pays occidentaux reviendraient vers l’Arabie Saoudite»

Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να επικρίνει τον Πούτιν πολύ δυνατά: Μήπως ο Ρώσος ηγέτης θέλει να εκλέξει τον Νετανιάχου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: