Ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει, αλλά ο πληθωρισμός σηκώνει κεφάλι: Είναι πολλά τα προβλήματα

File photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, OΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά μετά από δύο «ταραγμένα» χρόνια, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα απέχει ακόμα, μέτέδωσε το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Karolina Tagaris).

Ο ελληνικός τουρισμός είχε τη χειρότερη χρονιά του το 2020, λόγω της πανδημίας. Τη φετινή χρονιά, παρά το ολοένα και υψηλότερο κόστος ζωής παγκοσμίως και τη συνεχή παρουσία του κορωνοϊού, οι Έλληνες αναμένουν ότι θα έχουν το 80% των εσόδων ρεκόρ από τον τουρισμό του 2019 (18,4 δις ευρώ).

Ο τουρισμός αποτελεί το 1/5 της ελληνικής οικονομίας και δίνει εργασία σε 1 στους 5 Έλληνες.

Ο τομέας του τουρισμού ξεκίνησε να ανακάμπτει πέρυσι και αναμένεται ότι θα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο την επόμενη διετία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο τουριστικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει «πολλά προβλήματα» τόσο λόγω των τιμών της ενέργειας και άλλων πληθωριστικών φαινομένων που έχει επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

ΠΗΓΗ: ReutersKarolina Tagaris – Greek tourism bounces back, but high inflation rears its head

Δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian: που αναφέρεται στην επανάκαμψη του κορωνοϊού μεσούσης της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και των μετακινήσεων των παραθεριστών, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων.

Οι περισσότεροι που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την επανάκαμψη του ιού είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών και τα κρούσματα είναι πιο συγκεντρωμένα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα νησιά του Ιουνίου, όπως στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Η Κρήτη, η περιοχή της Αττικής συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, το νότιο Αιγαίο συμπεριλαμβανομένων νησιών όπως η Μύκονος και η Πάρος, καθώς επίσης η Ρόδος και η Κως βρίσκονται στο ραντάρ των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατήργησε τα περισσότερα μέτρα για τον κορωνοϊό τον Μάιο. Οι μάσκες προστασίας εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, μέσων μαζικής μεταφοράς και κρουαζιερόπλοιων.

Ειδικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που δεν αναφέρονται ή υποδηλώνονται, καθώς η νομική υποχρέωση αναφοράς των λοιμώξεων έχει καταργηθεί σε πολλά μέρη.

ΠΗΓΗ: The Guardian – Holidaymakers warned of rising coronavirus cases at European destinations

Στουρνάρας για πληθωρισμό: Για να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: