Ο εκβιασμός του ρωσικού αερίου θα συνεχίσει να ταράζει τη Γηραιά Ήπειρο τις επόμενες εβδομάδες: Θα είναι αργό δηλητήριο για την Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, KREMLIN POOL, SPUTNIK, POOL




Το ενεργειακό σχέδιο που εκπόνησε η Επιτροπή, από το οποίο πολλά κράτη σκοπεύουν να απελευθερωθούν, δεν θα επιτρέψει στην ήπειρο να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα με το χειρότερο σενάριο να πλησιάζει επικίνδυνα, σημειώνει η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, Antonia Przybysławski.

Ο Thierry Bros, καθηγητής στο Sciences Po και ειδικός στη γεωπολιτική της ενέργειας, υποστηρίζει, ότι «η Μόσχα παίζει με την αρχή της αβεβαιότητας», καθώς, «η μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου φτάνει στο επίπεδο, όπου ο συστημικός κίνδυνος υλοποιείται».

Κατά τον ίδιον, ο Βλαντιμίρ πούτιν (Vladimir Poutine) χρησιμοποιεί το όπλο του φυσικού αερίου πολύ καλά, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν ανέβει, η ύφεση χτυπά την πόρτα μας και τα έσοδα για τη Ρωσία παραμένουν πολύ υψηλά».

Κατά την δημοσιογράφο, αυτή είναι η παγίδα, στην οποία ο Poutine έβαλε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ουγγαρία, η οποία μόλις εξασφάλισε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο PhucVinh Nguyen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delors επισημαίνει την αύξηση της πίεσης από τον Vladimir Poutine στους Ευρωπαίους, τονίζοντας: «Επιδιώκει να τους διαλύσει κουνώντας το όπλο του φυσικού αερίου.

Με αυτήν την περαιτέρω μείωση των παραδόσεων, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να γεμίσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου στο 80%. Μάλλον θα είναι γεμάτα γύρω στο 70%, κάτι που δεν είναι αρκετό»

Για την Antonia Przybyslawski,  ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Τρίτη δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση έναν ειρηνικό χειμώνα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους πολίτες, κυρίως αναβάλλει για αργότερα -εν μέσω κρίσης- δύσκολες συζητήσεις και επίπονες αποφάσεις.

Η ενότητα που διαφημίστηκε από τους ευρωπαίους υπουργούς ενέργειας θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί σχετική, κάτι που θα διευκολύνει τον Vladimir Poutine.

Κατά την άποψή της, «ο εκβιασμός του ρωσικού αερίου θα συνεχίσει να ταράζει τη Γηραιά Ήπειρο τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι αργό δηλητήριο για την ΕΕ».

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Antonia Przybysławski – Chantage au gaz de PoutinelEurope cherche la parade

Η επιστολή του Πρωθυπουργού στην Ούρσουλα: Πρόταση για πανευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημίωσης βιομηχανικών χρηστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: