Η επιστολή του Πρωθυπουργού στην Ούρσουλα: Πρόταση για πανευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημίωσης βιομηχανικών χρηστών

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία. Φωτογραφία Prime Minister GR, @PrimeministerGR




Σε επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό για την αποζημίωση των βιομηχανικών χρηστών για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το Politico υποστηρίζει ότι η ιδέα «αναμιγνύει την οικονομική και την ενεργειακή απόδοση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ένα σχέδιο για χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιδότηση των μειώσεων φυσικού αερίου «παρουσιάζει ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ των εθελοντικών μειώσεων ζήτησης που πρέπει όλοι να εντοπίσουμε και των υποχρεωτικών μειώσεων που μπορεί να έρθουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, αντί να στηρίζεται στην ποινή των διακοπών κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, η πρόταση είναι πιο πιθανό να ξεκλειδώσει μια σταθερή και αρκετά μεγάλη απάντηση από τη βιομηχανία».

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτός ο νέος μηχανισμός θα βασιστεί σε ήδη υπάρχοντα συστήματα που δίνουν κίνητρα για βραχυπρόθεσμες περικοπές κατανάλωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των δικτύων. Αυτό το μεγαλύτερο σύστημα θα παρείχε κίνητρα για μακροπρόθεσμες μειώσεις αρκετών μηνών αντί για ώρες ή ημέρες.

«Ιδανικά, θα συνδυάζαμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε όσους είναι πιο ικανοί να μειώσουν την κατανάλωσή τους», σημειώνει.

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels Playbook

Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ανναλένα Μπέρμποκ: Τέλος, η Αθήνα δεν επιθυμεί “πολιτική ίσων αποστάσεων” με την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: