Μια χειραψία και το νόημα της: Κάποιοι δίνουν το χέρι σφικτά και κάποιοι χαλαρά, κάποιοι με δύναμη ψυχής και χαμόγελο, κάποιοι κοιτώντας χάμω!

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από το τετ-α-τετ του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Χαμόγελα, πειράγματα και χειραψία. Φωτογραφία Φίλιππος Χρίστου, Καθημερινή




Κείμενο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Είμαστε ακόμη στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Υπολείπονται επτά μήνες μέχρι την απόφαση της κάλπης για τον νέο πρόεδρο της Κύπρου. Όμως, ακόμη και μια χειραψία έχει το νόημα της. Κάποιοι δίνουν το χέρι σφυκτά και κάποιοι χαλαρά. Κάποιοι με δύναμη ψυχής και χαμόγελο, κάποιοι κοιτώντας χάμω!

Ο τρόπος επικοινωνίας έχει αλλάξει άρδην τις τελευταίες δεκαετίες με την είσοδο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Όμως, πέραν του λεκτικού, η έκφραση του κάθε ανθρώπου, ο τρόπος έκφρασης του προσώπου και οι κινήσεις του σώματος, ανέκαθεν ήταν τα ίδια, αποτελώντας και το μεγαλύτερο μέρος της όλης επικοινωνίας.

Σύμφωνα με διάφορες διεθνείς μελέτες, πέραν του 60% της επικοινωνίας επιτελείται με το σώμα και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό με τις λέξεις. Κλίντον, Μπους, Πούτιν, Ομπάμα και τόσοι άλλοι πολιτικοί είχαν μπει στο μικροσκόπιο αναλυτών και ειδικών, οι οποίοι “διάβαζαν” τις κινήσεις τους πίσω από τα λόγια τους. Μια διαχρονική τακτική, που ότι άλλο από αμελητέα μπορεί να θεωρηθεί.

  • Η προεκλογική στην Κύπρο έχει ήδη μπει στα βαθιά. Ένα από τα πλέον έντονα σημεία αυτής της προεκλογικής είναι και ο μονομερής πόλεμος και λάσπη που εξαπέλυσε το επιτελείο του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου και όχι μόνον έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε το “αμάρτημα” να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος (χωρίς ποτέ να αρνείται τις καταβολές του).

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το επιτελείο του να αρνούνται να μπουν σε αυτό το παιχνίδι και να επιλέγουν τη σύνεση, την ειρηνική μέθοδο να πορευθούν. Είναι αλήθεια, και τι δεν άκουσε ο άνθρωπος! Κι να’ ταν μόνο αυτά; Πίσω από τις κάμερες γίνονται οι μεγαλύτερες ίντρικες!

Σε μεγάλο βαθμό, η κοινή γνώμη της Κύπρου χαρακτηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι “βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσεις”. Αποδείξεις δεν υπάρχουν και δεν θα ήταν ορθό να θεωρηθεί ως δεδομένο αλλά ως μια γενική άποψη του κόσμου, μέσα από τα διάφορα πεπραγμένα της πολιτικής σκηνής της Κύπρου.

Στην αντίπερα όχθη, ο πράος, ήρεμος και συγκαταβατικός χαρακτήρας του Νίκου Χριστοδουλίδη, του έδωσαν τον πολύ τιμητικό χαρακτηρισμό του τίμιου, ειλικρινή ανθρώπου, στοιχεία που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω, και λαμβάνοντας υπόψιν τη φωτογραφία από την πρόσφατη τυχαία συνάντηση των Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη, μάλλον η εικόνα αυτή είναι “χίλιες λέξεις” και ενισχύει τα πιο πάνω.

  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ κάνει χειραψία με χαλαρή παλάμη (προσέξτε το χαλαρό χέρι του), βλέπει κάτω. Ντρέπεται για κάτι; Έχει να κρύψει κάτι; Ότι κι αν είναι αυτό που εκφράζει, σίγουρα είναι αρνητικό!

Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ένας άνθρωπος που δέκτηκε και δέχεται τα εξ’ αμάξης (επειδή η τιμιότητα, πραότητα και ειλικρίνεια του πάνε ενάντια στο κατεστημένο και μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια κάποιων), βλέπει ψηλά με χαμόγελο και κάνει χειραψία με καλοσύνη, δίνοντας το χέρι του σφικτά (προσέξτε τη λεπτομέρεια).

Υ.Γ. Η ένταση μιας χειραψίας αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ψυχής, το σεβασμό και την αποφασιστικότητα. Το να βλέπεις ψηλά αντιπροσωπεύει την περηφάνια του καθενός αλλά και ενός ολόκληρου λαού. Όσο για το χαμόγελο, αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η χούντα και τα τσιράκια της στην Κύπρο φέρουν την ευθύνη για την κυπριακή τραγωδία: Όταν ο χρόνος πάγωσε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: