Μία απέραντη τραγωδία: Ηρωικές μάχες με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία και στον Έβρο

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει δασικές εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στον Έβρο, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Μάχη με τις φλόγες δίνουν –και θα συνεχίσουν να τη δίνουν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας– ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν πύρινο μέτωπο το οποίο ξεκίνησε από την περιοχή Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (Ηλεία), για να το κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «το κύριο μέτωπο βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση γύρω από τις περιοχές Κρέστενα, Σκιλλουντία, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς μέχρι τώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, αφού έχει κοπάσει η ένταση της φωτιάς και παράλληλα έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Ο κ. Μπαλιούκος πρόσθεσε ότι «εκτός από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα δημιουργούν –όπου μπορούν– αντιπυρικές ζώνες».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Συνεχίζεται το ολονύχτιο θρίλερ στη Δαδιά με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, ωστόσο η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά προς εθνική οδό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμουν ότι θα την αναχαιτίσουν πριν από την Εθνική. Στα νοτιοδυτικά, συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Η προσπάθεια πέφτει στα νοτιοδυτικά πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού. Στην Α1 Ζώνη βρίσκονται (άθικτα) όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών. Η Α1 είναι ο σκληρός πυρήνας της Δαδιάς.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες από την περιοχή Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει “ανοίξει” αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε αγροτοδασική στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

  • Αλεξανδρούπολη: Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί.

Από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του.

Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο (σήμερα). Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: ΕΔΩ».

  • Χρ. Στυλιανίδης για πυρκαγιά σε Δαδιά Έβρου: Βρισκόμαστε στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο- Αναπροσαρμογές επί του πεδίου

Αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπως δήλωσε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης.

«Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή – αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως είπε, μετά την επανεξέταση της κατάστασης το πρωί, μαζί με τα επιτελικά τους στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν, όπως τόνισε, «το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες» και προσέθεσε ότι η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

«Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πυροσβέστες, δασικοί, στρατός, αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Συνεχίζουμε. Η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική μάχη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και τη γνώση των ανθρώπων του τόπου εδώ που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος, υλοτόμους κι ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα).

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς διέψευσε δημοσιεύματα περί κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σημειώνοντας:

«Θα ήθελα να καταρρεύσω και να ξεδιαλύνω ένα fake news που κυκλοφορεί κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα ότι καταργήθηκε ο φορέας του Εθνικού Πάρκου. Αυτό είναι ψευδές. Ο φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης. Δώσαμε πολλούς πόρους στην περιοχή εδώ για να προλάβουμε να ενισχύσουμε την άμυνα του δάσους. Οι άνθρωποι της Μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κι εργάζονται σκληρά».

Επιπλέον, τόνισε: «Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία.

Γι’ αυτό λοιπόν δίνουμε τη μέγιστη δυνατή προσοχή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το προστατεύσουμε» και προσέθεσε ότι πριν από ενάμισι μήνα, εδώ στο δάσος της Δαδιάς, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχώρησαν σε προληπτικά έργα.

»Διανοίξαμε και συντηρήσαμε 440 χλμ δασικών δρόμων μέσα στη Δαδιά, όπως επίσης και 140 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Κι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει πολύ στον αγώνα που δίνουμε όλοι, πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατός και κάτοικοι για να διαφυλάξουμε και να σώσουμε αυτό ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα.

Τώρα ο αγώνας μας και η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη και βρίσκετε εδώ, σε αυτό το δάσος. Με αυτόν τον σκοπό, εδώ και ώρες από το πρωί, διανοίγουμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη στα νοτιοδυτικά μέσα στον πυρήνα του δάσους», κατέληξε ο κ. Αμυράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Η. Κάνιστρα
Πάτρα, Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου
Αλεξανδρούπολη, Greece

Βίντεο ντοκουμέντα του OPEN που παραπέμπουν σε εμπρησμούς στον Ασπρόπυργο και την Παλλήνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: