Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος ταξιδεύει στην Αθήνα

A handout photo made available by the Saudi Royal Court showing Mohammed bin Salman, the Saudi Crown Prince, meeting with the President of Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev at Alsalam Royal Palace in Jeddah, Saudi Arabia, 23 July 2022. EPA, ANDAR ALJALOUD, SAUDI ROYAL COURT HANDOUT HANDOUT




Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) ταξιδεύει στην Ελλάδα, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στο dpa.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα  Handelsblatt: Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του διαδόχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια».

Το δημοσίευμα αναπαράγει σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa σύμφωνα με το οποίο αρχικά δεν υπήρχε επιβεβαίωση της επίσκεψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ούτε ήταν σαφές εάν ο Mohammed bin Salman επρόκειτο να κάνει ενδιάμεσες στάσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους των Αθηνών, η επίσκεψη έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παρείχε στη Σαουδική Αραβία το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, μαζί με πλήρωμα που το διαχειρίζεται, καθώς η Σαουδική Αραβία πολεμά του αντάρτες Χούτι στη γειτονική Υεμένη, οι οποίοι επανειλημμένως επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία με drones και ρουκέτες.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης στην υπόθεση δολοφονίας, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, του αρθρογράφου της “Washington Post“, Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), για την διαταγή της οποίας κατηγορήθηκε ο πρίγκιπας διάδοχος.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συζήτησε το θέμα με τον Mohammed bin Salman κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα,.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) που επισκέφθηκε πέρσι τη Σαουδική Αραβία, διαβεβαίωσε μεν ότι μίλησαν επί παντός και χωρίς κανένα ταμπού με τον πρίγκιπα διάδοχο χωρίς όμως να διευκρινίσει αν μίλησαν για το θέμα της δολοφονίας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Handelsblatt

Η Ανναλένα …ξεσπάθωσε εναντίον της Τουρκίας: Πάει στην Άγκυρα για να προειδοποιήσει τον Ερντογάν για τη Συρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: