Κόντρα σε Πούτιν και Λουκασένκο: Αρνητικοί στην εισβολή στην Ουκρανία οι Λευκορώσοι * Ούτε συζήτηση να πάρουν μέρος στον πόλεμο [δημοσκόπηση]

FILE PHOTO: Oι ομοϊδεάτες Πούτιν και Λουκασένκο σε θερμή συνάντηση στο Κρεμλίνο. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT




Μόνο το 5% του πληθυσμού της Λευκορωσίας πιστεύει ότι οστρατός της χώρας πρέπει να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αυτές των Ρώσων εισβολέων.

Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο, καθώς τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 6%.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Chatham House, μια οργάνωση εμπειρογνωμόνων, η οποία διεξήγαγε δημοσκόπηση για να ερευνήσει πώς βλέπουν οι Λευκορώσοι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  • «Οι απόψεις των Λευκορώσων για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένουν αρνητικές», αναφέρει η δημοσκόπηση. «Βλέπουμε, η υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας έχει μειωθεί».

Λιγότεροι άνθρωποι στη Λευκορωσία πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξουν τη Ρωσία – 23% τον Ιούνιο, ενώ τον Μάρτιο ήταν 28%.

Ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι η Λευκορωσία πρέπει να ενωθεί με τη Ρωσία για να πολεμήσει ενάντια στην Ουκρανία αποτελούν μόλις το 5% του πληθυσμού, λέει ο Rygor Astapenya, διευθυντής της Belarusian Initiative του Chatham House.

  • Το 43% των Λευκορώσων δεν υποστηρίζει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ενώ το 35% την καταδικάζει έντονα.

Σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση για αυτό το θέμα, που διεξήχθη από το Chatham House τον Απρίλιο, τώρα περισσότεροι Λευκορώσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα τους – το 55% των πολιτών το πιστεύει, ενώ τον Απρίλιο το 53%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 804 ερωτηθέντες από τις 6 έως τις 17 Ιουνίου μέσω διαδικτυακής συνέντευξης.

Η κατάσταση ασφαλείας στη Λευκορωσία παραμένει τεταμένη. 

Στις 7 Ιουλίου, ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο μεταβίβασε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου Zyabrivka στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λευκορωσία, ιδιαίτερα τον αριθμό των τμημάτων της πολεμικής αεροπορίας της, ανέφερε η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας. Επιπλέον, ο Λευκορωσικός στρατός μπορεί να οργανώσει μια σειρά από πιθανές προκλήσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, προέβλεψε ο Εβγέν Ενίν, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στο Κίεβο.

Ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στις 22 Ιουνίου ότι δεν αναμένει από τον Λευκορωσικό στρατό να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι βλέπει την πιθανότητα εισβολής στη Λευκορωσία αρκετά χαμηλή, αν και ο ουκρανικός στρατός παραμένει προετοιμασμένος για όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα σενάρια κλιμάκωσης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας στα μέσα Μαΐου ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει τη λεγόμενη «λαϊκή πολιτοφυλακή» που ζητήθηκε από τον Λουκασένκο.

Στη συνέχεια, στις 7 Ιουνίου, ο στρατός της Λευκορωσίας ξεκίνησε γυμνάσια που θεωρήθηκαν ένδειξη της κινητοποίησής του.

Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση του Λουκασένκο προετοιμάζει ένα ειδικό σύνολο πολιτικών για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στη Λευκορωσία, σύμφωνα με την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Με πληροφοριες από The New Voice of Ukraine

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: