Και ο Άγιος φοβέρα θέλει: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δεσμεύθηκε για τα αυθεντικά αρχεία του “Φακέλου της Κύπρου”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Βουλής και του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία Κωνσταντίνος Τασούλας μιλάει στα εγκαίνια του νέου θεσμού, τις ετήσιες «Συναντήσεις στο Πάρκο» με πρώτο θέμα συζήτησης: «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική», στα Λιβάδια της Κοτύλης, στον Γράμμο, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΟΥΤΑΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ




Γραπτή διαβεβαίωση δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα σε σχέση με τον «Φάκελο της Κύπρου», μετά την καταγγελία του πρώην προέδρου της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και το επικριτικό άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal.

Όπως γράφει ο Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο, ο Έλληνας πολιτικός την περασμένη Πέμπτη (21/07) απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, επαναβεβαιώνοντας πως ο επόμενος τόμος, δηλαδή ο 9ος, θα περιλαμβάνει τα αυθεντικά αρχεία των καταθέσεων που έλαβε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την τραγωδία της Κύπρου (1986-88).

Την ίδια στιγμή ο κ. Τασούλας αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί και ο 10ος τόμος, θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμά στην ομόλογό του ότι το όλο εγχείρημα βγαίνει οριστικά από τον πάγο. Ως γνωστόν, η ροή εκδόσεων διακόπηκε από τον Σεπτέμβριο του 2019, κάτι για το οποίο εκφράστηκαν σοβαροί προβληματισμοί.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισημαίνει και τη δέσμευση από κυπριακής πλευράς (επί θητείας Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής) για αποστολή του πορίσματος της αντίστοιχης κυπριακής εξεταστικής επιτροπής για τον «Φάκελο της Κύπρου».

  • Η επιστολή

Τα κυριότερα σημεία της επιστολής που απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Τασούλας:

«Εν συνεχεία της προ τριημέρου τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, επιβεβαιώνω πως ο ένατος τόμος του Φακέλου της Κύπρου εκδίδεται την επόμενη εβδομάδα, με αξιόπιστη και χωρίς λάθη καταγραφή των καταθέσεων και λοιπών τεκμηρίων στη βάση επιστημονικών κανόνων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση του δέκατου τόμου, η προεργασία της οποίας βρίσκεται σε φάση τελικού συνολικού επανελέγχου.

Επωφελούμαι της ευκαιρίας για να επαναφέρω το από 30/7/2020 αίτημα προς τον προκάτοχό σας για την παροχή δικαιώματος στη Βουλή των Ελλήνων για πρόσβαση στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί και χρησιμοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για τη σύνταξη του πορίσματός της, καθώς και στο διαβαθμισμένο υλικό, εφόσον αυτό έχει αποχαρακτηριστεί με βάση το παράρτημα Β’ του μεταξύ μας πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη στις 24/5/2018.

Η Βουλή των Ελλήνων την αντίστοιχη υποχρέωση αποστολής όλου του διαθέσιμου υλικού που περιέχει τις μαρτυρικές καταθέσεις Του Φακέλου της Κύπρου (11 σφραγισμένα κιβώτια) την έχει εκπληρώσει από τις 14/7/2017».

  • Η μεθοδολογία

Όπως γίνεται αντιληπτό από την επιστολή του κ. Τασούλα αλλά και των θέσεων που καταγράφει σ’ αυτήν, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, είχε νέα επικοινωνία μαζί του την περασμένη Δευτέρα (18/7), σε σχέση με το όλο ζήτημα. Κι αυτό παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε λάβει για το ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι η κ. Δημητρίου σε δηλώσεις της στον «Φ» στις αρχές του τρέχοντος μήνα (8/7) είχε αναφερθεί σε συνεννοήσεις που είχε κάνει με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων με στόχο την επανεκκίνηση του εν λόγω εγχειρήματος.

Μάλιστα, αιτιολογώντας στην εφημερίδα μας το τριετές «πάγωμα» των εκδόσεων, το απέδωσε σε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας από ελλαδικής πλευράς σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων, χωρίς να επεκταθεί.

  • Στις 21/1/2016 το πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι το πάγιο αίτημα για πρόσβαση στον Φάκελο της Κύπρου είχε επαναφέρει το 2015 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Τον επόμενο χρόνο ο νέος Πρόεδρος Νίκος Βούτσης ανταποκρίθηκε θετικά. Την 21η Ιανουαρίου του 2016 οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την πρόσβαση στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, με εντολή του κ. Βούτση εντοπίστηκε το σύνολο των τεκμηρίων που συνιστούσαν τα αποτελέσματα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της περιόδου 1986-­1988. Το σύνολο των πρακτικών των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής (1986­-1988) παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δ. Συλλούρη στις 14/7/2017 (17 κιβώτια).

ΠΗΓΗ: Φάνης Μακρίδης, Φιλελεύθερος

Σκληρή επίθεση του Λουκά Φουρλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία: “Μετά τις φραστικές καταδίκες, τι;”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: