Κατέρρευσε παγετώνας στο Κιργιστάν: Τουρίστας καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα ενώ την κινηματογραφούσε [δείτε video]

FILE PHOTO: Χιονοστιβάδα σε εξέλιξη. Photo screenshot via video twitter




Βρετανοί τουρίστες έζησαν στιγμές αγωνίας σε βουνό στο Κιργιστάν όταν είδαν να έρχεται καταπάνω τους και να τους σκεπάζει μια χιονοστιβάδα χωρίς, ευτυχώς να παθαίνουν το παραμικρό.

Στο βίντεο που ανήρτησε στα social media ένας από τους περιπατητές τουρίστες φαίνονται μεγάλες ποσότητες χιονιού να κατεβαίνουν σαν ποτάμι από το βουνό Τιαν Σαν στο Κιργιστάν πριν τελικά να τους σκεπάσουν.

Ο άνδρας, που συμμετείχε σε μια ξενάγηση στο πέρασμα Dzhuuku, απαθανάτισε το φαινόμενο μέχρι τη στιγμή που η χιονοστιβάδα κάλυψε και τον ίδιο. Η θέση του, πίσω από τους βράχους κοντά σε ένα καταφύγιο, τον έσωσε από βέβαιο θάνατο.

«Σκοτείνιασε, ήταν δύσκολο να αναπνεύσω, νόμιζα ότι μπορεί να πεθάνω», είπε αργότερα, ενώ η υπόλοιπη ομάδα πρόλαβε να απομακρυνθεί την τελευταία στιγμή.

Το Τμήμα Οικολογίας και Τουρισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου της Κιργιζίας εξήγησε ότι η χιονοστιβάδα είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: ο παγετώνας έλιωσε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και μέρος του κατέρρευσε.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου στο Geophysical Research Letters, διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία τα τελευταία 35 χρόνια, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Κιργιζίας.

Με πληροφορίες από το ertnews

Θαλάσσια λιοντάρια κυνήγησαν και έδιωξαν λουόμενους από παραλία στο Σαν Ντιέγκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: