Ίσως και μέσα στο 2024 η πρώτη Ελληνική Belh@rra στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας: Το φθινόπωρο μπαίνει σε δεξαμενή [photos]

Η εικόνα αυτή αναδεικνύει το μέγεθος της προόδου των εργασιών στην πρώτη Ελληνική φρεγάτα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο δεξαμενισμός της πρώτης Ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας Belh@rra.Και αυτό είναι το επόμενο βήμα μετά τη σύνθεση των blocks που σχηματοποιούν ολοένα και περισσότερο τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, το λεγόμενο dry dock, δηλαδή η μετακίνηση της FDI HN από τον χώρο που κατασκευάζεται τώρα, στην δεξαμενή, πρόκειται να γίνει εντός του φθινοπώρου και όχι μέσα στον βαρύ χειμώνα όπως προέβλεπε το αρχικό, συμβατικό χρονοδιάγραμμα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο θωρηκτό Αβέρωφ.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του σπριντ που γίνεται στο ναυπηγείο του Λοριάν, όπου ήδη η πρώτη FDI του Marine Nationale έχει προχωρήσει σε σημείο που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και στόχο.

Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Γάλλοι, λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές, τίναξαν στον αέρα το ίδιο τους το πρόγραμμα και δημιουργούν νέα, ευχάριστα για το Πολεμικό Ναυτικό δεδομένα.

Τα οποία γυρίζουν τον μελλοντικό χρόνο, πίσω μιας και δεν αποκλείουν πως η πρώτη Belh@rra HN, θα παραδοθεί πολύ πριν το ημερολόγιο γράψει 01/01/2025…

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι τον Μάρτιο του 2025 θα ήταν ετοιμοπαράδοτη η πρώτη Ελληνική φρεγάτα και τον Οκτώβριο η δεύτερη.

Βεβαίως όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, η παράδοση την πρώτης Ελληνικής φρεγάτας αρκετά νωρίτερα, σημαίνει ότι και τ’ άλλα δυο πλοία έρχονται ακόμη πιο κοντά…

Οι εικόνες που φτάνουν από τη Βρετάνη και τα ναυπηγεία του Λοριάν μαρτυρούν την πρωτοφανή πρόοδο στις εργασίες που γίνονται, όχι μόνο στο Γαλλικό πολεμικό πλοίο, αλλά και στο πρώτο Ελληνικό.

Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό βλέπει με ικανοποίηση βήμα – βήμα τον αγώνα δρόμου που γίνεται επί γαλλικού εδάφους.

Οι Επιτελείς σημειώνουν ότι μπορεί οι εικόνες να μαρτυρούν την ιλιγγιώδη πρόοδο των εργασιών, όμως μέχρι το πλήρες «χτίσιμο» της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας απαιτείται χρόνος. Σ’ ότι αφορά το πρώτο καράβι, αυτό του γαλλικού στόλου, θα πρέπει σε αυτό να τοποθετηθούν τμήματα των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων, για ν’ ακολουθήσουν οι δοκιμές.

Οι Έλληνες Αξιωματικοί που βρίσκονται στο ναυτικό κλιμάκιο του Λοριάν είναι οι «κέρβεροι» του Πολεμικού Ναυτικού που καθημερινά εκτός του ότι εργάζονται πάνω στο χτίσιμο των ελληνικών πλοίων, δίνουν και αναφορές, πίσω στο ναυτικό Επιτελείο. Και παράλληλα αποκτούν την τεχνογνωσία που είναι απαραίτητοι και φυσικά οι άνθρωποι που θα παρέχουν στους Γάλλους ότι πληροφορία θελήσουν για να αυξήσουν τον δικό τους οπλισμό στα πλοία του Marine Nationale.

Στην Αθήνα όμως εκτός της ικανοποίησης η οποία εκφράζεται, ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η σκέψη για την ενεργοποίηση της προαίρεσης η οποία αφορά την 4η Belh@rra.

Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Και μπορεί μια τέτοια εξέλιξη ν’ ανεβάζει ακόμη περισσότερο το πρεστίζ των Γάλλων που ήδη διαφημίζουν πως ένα από τα πλέον μάχιμα ναυτικά στον κόσμο έκανε επιλογή του δικού τους πλοίου, όμως σκεπτόμενοι επιχειρηματικά, η πιθανή ενεργοποίηση της option αυτής δεν κρίνεται γι’ αυτούς συμφέρουσα.

Οι τιμές σε όλες τις ύλες από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν εκτιναχθεί σε άλλα επίπεδα.

Η πιθανή ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η Ελληνική φρεγάτα, δηλαδή ένα πλοίο με κλειδωμένη τιμή στο 1 δις, θ’ αποτελεί μια εξέλιξη που σίγουρα αν οι διαπραγματεύσεις γίνονταν τώρα ή το επόμενο διάστημα, δεν θα μπορούσαν να πιάσουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Belh@rra έρχονται πολύ νωρίτερα: Πατάνε… γκάζι οι Γάλλοι, άρχισε το χτίσιμο και της δεύτερης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: