Η Τουρκία δεν έχει την πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική δύναμη για να εισβάλει σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

File photo: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

‘’Η Τουρκία δεν έχει την πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική δύναμη για να εισβάλει σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’ αναφέρει στο πιο πρόσφατο άρθρο του ο Μπουράκ Μπεκντίλ. Ο Τούρκος αρθρογράφος, μας προσφέρει μια άλλη οπτική γωνία των εξελίξεων.

Αν διαβάσουμε την πιο πρόσφατη καταχώρηση του για το Gatestone Institute, μας προσφέρει απλόχερα την άλλη άποψη εντός της γείτονος.

Για τους μη γνωρίζοντες ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, εργαζόταν για τη Hurriet επί 29 συναπτά έτη. Απολύθηκε το 2017. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς δημοσιογραφικούς οίκους κατά καιρούς και είναι σφοδρός επικριτής του Τούρκου προέδρου.

  • Αναφέρει λοιπόν, θέτοντας το υπόβαθρο, ότι η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν έχει πέσει κάτω του 30% και ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι επανεξελέγη το 2018 με ένα ποσοστό που άγγιξε το 52%.

Σε αυτό το τόνο συνεχίζει, θέλοντας να δείξει ότι όλο το λεκτικό παιχνίδι περί Αιγαίου, νησιών κτλ., έχει να κάνει σαφώς με την εικόνα και το φαίνεσθε, προσπαθώντας να κερδίσει ένα κοινό περί του 20% του Τουρκικού εκλογικού σώματος. Ένα 20% που απαρτίζεται από συντηρητικούς Μουσουλμάνους και εθνικιστές Τούρκους. Τους δίνει με λίγα λόγια αυτό που ζητάνε. Το αφήγημα για τον προαιώνιο εχθρό, την Ελλάδα και την κακιά Δύση. Ένας ιδανικός συνδυασμός.

Την ίδια στιγμή όμως ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αναρωτιέται ειρωνικά, αν οι Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία αποτελούν την ίδια απειλή για τη χώρα όπως οι Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα είναι μια ευθεία απειλή για τη χώρα του.

Επίσης σε μια άλλη αποστροφή του άρθρου αναφέρει κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει όπλο στη φαρέτρα του ελληνικού ΥΠΕΞ εδώ και καιρό.

Παραθέτουμε αυτολεξεί, όπως είναι γραμμένο…

Erdoğan did not mention that the same treaties also ban the militarization of Turkey’s islands in the Aegean Sea and Turkey’s Dardanelles and Bosporus straits.

Σε μια ελεύθερη μετάφραση ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, περί της πρόβλεψης των Συνθήκων της Λωζάνης και των Παρισίων, για αποστρατικοποίηση των νησιών, ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΙΜΒΡΟΣ, ΤΕΝΕΔΟΣ) ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ!

  • Σαφώς και είναι γνωστό κάτι τέτοιο, αλλά πάντα απορούμε γιατί αυτό το επιχείρημα, δεν το αντιστρέφουμε ποτέ προς τους γείτονες.
  • Μπορεί να μην μας συμφέρει ποσοτικά, σε απόλυτο αριθμό νησιών, αλλά να είστε σίγουροι, ότι αν αρχίσουμε να εγείρουμε ζήτημα αποστρατικοποίησης των Στενών, από τα Δαρδανέλια όπως και αυτά του Βοσπόρου, στην ουσία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, οι γείτονες θα ‘’αφηνιάσουν’’. Και πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε και πολύ ευγενικό όρο!

Όλο το άρθρο διακατέχεται από τη λογική, ότι όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση με απώτερο στόχο τις εκλογές του 23.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αυτά τα ‘’θεατρικά’’, ευτυχώς είναι σαν γάβγισμα και όχι δάγκωμα. Αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση σαν μια σίγουρη συνταγή/θεατρικό έργο για εκλογική συσπείρωση.

Αναφέρει και τα βήματα που σχεδόν πάντα ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις σαν εκτέλεση συνταγής ή ρόλους θεατρικής παράστασης.
Εννιά βήματα κατ’ ακρίβεια που όλα έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την κακιά Δύση εν γένει.

Όσον αφορά το θεατρικό σκέλος, αποδίδει ένα ρόλο σε όλους αυτούς που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους στα δελτία ειδήσεων σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Απαριθμεί με ημερομηνίες τα καλά σχεδιασμένα κομμάτια ρόλων , που παίζουν ο κυβερνητικός εταίρος Μπαχτσελί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ακόμα και την απειλή του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ ότι ‘’θα έρθουμε μια νύχτα’’

  • Αποδίδει ακόμα και το κρεσέντο των Τουρκικών ΜΜΕ που συγχρονίστηκαν στο όλο σκηνικό και φτάσανε να λένε ότι σε 9 εκ των νησιών, η Τουρκία έχει νομικά, κυριαρχία και πρέπει να κάνει κάτι. Χαρακτηριστικά, Σάμος, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ρόδος και Ικαρία αναφέρθηκαν στα γειτονικά ΜΜΕ λίγο ως πολύ ως Τουρκικό έδαφος.

Το άρθρο του Μπουράκ Μπεκντίλ κλείνει αναφέροντας, τον τίτλο του παρόντος άρθρου και συνεχίζει ότι το να εισβάλει η Τουρκία στην Ελλάδα, δεν είναι όπως το να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Κλείνει λέγοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας τζογαδόρος που έπαιξε το ίδιο χαρτί πολλές φορές. Και χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι αυτοκτονικός.

Εμείς ευχόμαστε να γνωρίζει κάτι παραπάνω και να μην είναι απλά μια άποψη κάποιου που έχει εκδιωχθεί από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου και με αυτόν τον τρόπο να δείχνει τη δυσαρέσκειά του.

Ίδωμεν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Μαδρίτη και το “αλλού η θάλασσα κι άλλου το πλοίο”: Οι λάθος αναγνώσεις για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, που ακόμη “δεν κρίθηκε”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: