Οι ΗΠΑ έδωσαν ενδείξεις προθυμίας πώλησης F-16 στην Τουρκία όταν ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

US President Joe Biden (C) arrives to attend a meeting during the second and last day of the NATO Summit at the IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 30 June 2022. EPA, SERGIO PEREZ




Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ανταπόκριση των Michael DShear και Steven Erlanger από την Μαδρίτη με τίτλο The U.Smoves closer to selling F-16s to Turkey όπου αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ενδείξεις προθυμίας πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, όταν η Αγκυρα ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μία μέρα αφότου η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν πρόθυμες  να πουλήσουν αναβαθμισμένα F-16 στην Τουρκία, κάνοντας έτσι ένα βήμα στην κατεύθυνση ικανοποίησης του εδώ και καιρό αιτήματος της Τουρκίας, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι.

Μόλις λίγες ώρες πριν, αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι ο Πρόεδρος Biden δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το θέμα της υποστήριξης της Αγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Επίσης  ανώτατος  αξιωματούχος ανέφερε στους δημοσιογράφους αργά την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν ζήτησε F-16 κατά τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο η  Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργού Αμυνας Celeste Wallander όταν ρωτήθηκε για την αμερικανική υποστήριξη στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απάντησε: « Η ισχυρή αμυντική δυνατότητα της Τουρκίας συνεισφέρει στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Το αμερικανικό Υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Επίσης πρόσθεσε ότι, για την απόκτηση από την Τουρκία των εξελιγμένων αεροσκαφών πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία συμβολαίων και ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας γιατί  αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατ επέκταση στην ασφάλεια των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση Bidenrdogan αναμένεται να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών. Όμως οι δηλώσεις της Wallander δεικνύουν ότι το θέμα του τουρκικού αιτήματος για τα F-16 θα αποτελέσει προτεραιότητα στις συζητήσεις. Είναι ασαφές το χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για αυτό το θέμα ενώ για την επίτευξη της συμφωνίας προϋπόθεση είναι και η έγκριση του Κογκρέσου.

Οι αρθρογράφοι καταλήγουν λέγοντας ότι πριν από την αναχώρησή του για την Μαδρίτη ο Erdogan ανέφερε ότι το θέμα της προμήθειας των F-16 θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα συζήτησης στην συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο BidenO Biden ήταν καθοριστικός στις εκκλήσεις του προς την Τουρκία να άρει τα εμπόδια για την είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πράγμα που η Τουρκία έπραξε το βράδυ της Τρίτης.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα New York TimesThe U.Smoves closer to selling F-16s to Turkey

Αποκάλυψη: Έτσι φτάσαμε στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: