Η Ε.Ε. σχεδιάζει μαζικές παρακολουθήσεις στα εξωτερικά σύνορα: Ξεκίνησαν πιλοτικά σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία

FILE PHOTO: Σκάφος του Λιμενικού Σώματος μεταφέρει μετανάστες μετά από επιχείρηση διάσωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, STR




Eκτενές άρθρο του περιοδικού Spiegel Online,  αναφέρει ότι η Frontex προετοιμάζει ένα πρόγραμμα, υπό την ονομασία „Pedra“, με το οποίο θα συγκεντρώνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μεταναστών και θα ανταλλάσσονται με τη Europol, όταν τα άτομα αυτά είναι ύποπτα για τέλεση αδικημάτων που υπερβαίνουν τα σύνορα μιας χώρας.

Οι δύο υπηρεσίες εργάζονταν εδώ και χρόνια για το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, καθώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 είχε υπογραφεί μεταξύ τους συμφωνία που επέτρεπε την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Αποστόλης Φωτιάδης (freelancer), Maximilian Popp, Anna-Sophie Schneider, Ludek Stavinoha και Giacomo Zandonini:

Με το επιχείρημα ότι η πρόθεση είναι να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, ξεκίνησε λίγο αργότερα η πιλοτική φάση του „Pedra“, αρχικά στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι ήταν ένα μακροχρόνιο όραμα του πρώην επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, να καταστεί η Υπηρεσία μια «δίδυμη Αρχή» της Europol.

Τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δίνει το πράσινο φως στους υπαλλήλους της Frontex να συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα προσωπικών δεδομένων των αιτούντων άσυλο, μεταξύ άλλων γενετικά και βιομετρικά στοιχεία από το DΝΑ, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ δίδεται η δυνατότητα να ερευνηθούν οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να προωθηθούν στις εθνικές διωκτικές Αρχές και τη Europol. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να δοθεί το δικαίωμα στα στελέχη της Frontex να αναλύσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων, ώστε να ταυτοποιήσουν διακινητές μεταναστών ή τρομοκράτες.

Ωστόσο, εσωτερικά έγγραφα της Υπηρεσίας, που είναι στη διάθεση του Spiegel, δείχνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι προσπάθειες της ηγεσίας της Frontex παρακάμπτουν και την ίδια την εντεταλμένη της Υπηρεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, Nayra Perez, καθώς ο επικεφαλής της νομικής διεύθυνσης της Frontex, Hervé Caniard, φαίνεται να την έχει αποκλείσει από σημαντικές συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα.

Η Perez είχε προειδοποιήσει τον Caniard και τον Leggeri για πιθανή παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είχε ζητήσει επίσης να υποβληθεί το σχέδιο του νέου προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) πριν την υιοθέτηση των νέων κανόνων.

Το Spiegel σχολιάζει ότι παρά τις επιφυλάξεις της Naya Perez, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόγραμμα παρακολούθησης της Frontex, σημειώνοντας ότι δεν είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση από το ΕΣΠΔ, το οποίο, ωστόσο, εξέφρασε στο Spiegel την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των αιτούντων άσυλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, το Συμβούλιο έχει ζητήσει από την Frontex να προβεί σε τροποποιήσεις, ώστε το πρόγραμμα να είναι σύμφωνο με τα πρότυπα της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η ειδική σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, Νιόβη Βάβουλα, επισημαίνει ότι πολλά σημεία του προγράμματος „Pedra“ παραβιάζουν βασικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα δεν προβλέπεται ένα ανώτατο χρονικό διάστημα αποθήκευσης των δεδομένων.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι το „Pedra“ είναι ένα μόνο μέρος του μηχανισμού παρακολούθησης που δημιουργούν Frontex και Europol στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς πρόσφατα οι δύο Υπηρεσίες κατέθεσαν πρόταση για νέο πρόγραμμα παρακολούθησης, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από ομάδα εργασίας υπό την ονομασία „The Future Group“ και προβλέπει τη δημιουργία προφίλ πολιτών της Ε.Ε. και υπηκόων τρίτων χωρών χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

ΠΗΓΗ: Spiegel OnlineΑποστόλης Φωτιάδης (freelancer), Maximilian Popp, Anna-Sophie Schneider, Ludek Stavinoha και Giacomo Zandonini – EU plant Massenüberwachung an Außengrenzen

Σταθερό το “όχι” του Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: Ξαφνικά αντίθετες απόψεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: