Σταθερό το “όχι” του Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: Ξαφνικά αντίθετες απόψεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία από το γραφείο του




Το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται στη συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) αναφορικά με την καθυστέρηση ή ακόμα και την άρνηση πώλησης όπλων σε χώρες με χαμηλή επίδοση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει την πώληση των όπλων υπό τον φόβο ότι η Ρωσία και η Κίνα θα καλύψουν το κενό.

Αυτή η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί καθώς διάφοροι Αμερικανοί Πρέσβεις, κυρίως από Πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τηλεγραφήματά τους έχουν ζητήσει από τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), νωρίτερα αυτή τη χρονιά, γρηγορότερη διαδικασία έγκρισης της πώλησης των όπλων.

Σύμφωνα με πηγές του Politico που έχουν δει ένα τέτοιο τηλεγράφημα,  αυτό αναφέρονταν σε όλο το σύστημα των στρατιωτικών πωλήσεων, λέγοντας ότι οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ πολύπλοκες και αργές κάτι που δημιουργεί απογοήτευση στους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου και αλλού.

Αν οι ΗΠΑ δεν εξορθολογήσουν την χρονοβόρα διαδικασία – η οποία περιλαμβάνει το Κογκρέσο και διάφορες υπηρεσίες – τότε ακόμα και οι φίλοι τους θα στραφούν ανενδοίαστα προς τους αντιπάλους τους.

Από την άλλη μεριά, όπως αναφέρεται, οι Πρέσβεις (και οι στρατηγοί) εκφράζουν συχνά τέτοια παράπονα καθώς αυτοί αλληλοεπιδρούν με τις ξένες κυβερνήσεις και κάθε Πρεσβεία θα ήθελε να δει τη μεταφορά των όπλων να γίνεται γρήγορα, ανέφερε αξιωματούχος.

Με δεδομένο ότι το State Department έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής, «η συζήτηση έχει να κάνει με το αν περικόπτουμε τις πωλήσεις όπλων επειδή πιστεύουμε ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με όλες τις συνέπειες για τις σχέσεις μας ή το ξεπερνάμε και πουλάμε, πουλάμε προκειμένου να προωθήσουμε τα πολιτικά συμφέροντα μας και τα συμφέροντα ασφαλείας μας;» δήλωσε πηγή στο Politico.

Το ζήτημα ανέκυψε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανέστειλαν τις συνομιλίες για την αγορά 50 F-35 και 18 drones. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τα όπλα τους να χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Υεμένη και η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΑΕ και της Κίνας.

Παρά τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις όμως, υπάρχει μια ομάδα εντός του Λευκού Οίκου, του State Department και του Πενταγώνου που υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις όπλων θα ενισχύσουν την οικονομία των ΗΠΑ και θα σφυρηλατήσουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ, αντισταθμίζοντας έτσι την Κίνα.

Αλλά το ζήτημα είναι ευρύτερο, καθώς μέλη του Κογκρέσου είναι πρόθυμα να καθυστερήσουν τις πωλήσεις όπλων που προωθεί ο Λευκός Οίκος επειδή το κράτος αποδέκτης έχει χαμηλό ιστορικό επιδόσεων στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bod Menendez) (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ), που είναι και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, εξακολουθεί να αντιτίθεται στη μεταφορά των μαχητικών F-16 στην Τουρκία εξαιτίας της στροφής προς τον απολυταρχισμό του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Σημειώνουμε ότι ο γερουσιαστής είναι απόλυτος στις θέσεις του και στο Λευκό Οίκο όπως και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το γνωρίζουν. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν αποστείλει ακόμα στο Κογκρέσο το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των F-16. Αντίθετα, σύντομα θα σταλεί στη Βουλή και τη Γερουσία το αίτημα της Ελλάδας για την αγορά των μαχητικών F-35.

Αξιωματούχος εξέφρασε παράπονα στο Politico ότι ορισμένοι από τους βοηθούς στο Κογκρέσο που αντιτάχθηκαν στις αμφιλεγόμενες πωλήσεις είναι τώρα Υφυπουργοί είτε στο State Department είτε στο Υπουργείο Αμύνης επιβραδύνοντας κατά συνέπεια τις αποφάσεις για τη μεταφορά όπλων.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το τηλεγράφημα των Πρέσβεων δεν είχε κάποιο αντίκτυπο. Καταβάλλονται προσπάθειες μέσα στη Διοίκηση προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες, αλλά αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Πληροφορίες: Politico – U.S. ambassadors to Blinken: Send the weapons»

Ο περίφημος Ρούμπιν στοχεύει την Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον των συμμάχων, όχι κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: