Οι απειλές της Τουρκίας οδηγούν την Ελλάδα στην αγορά νέου πολεμικού υλικού: Μετά τα γαλλικά Rafale θέλει και τα F-35 από τις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Two Italian Air Force F-35A multirole combat aircraft fly at an undisclosed location during the NATO-led defense operation ‘Air Policing Northern Lightning III’ from the Keflavik Air Base in Iceland, 27 June 2022. EPA, GIUSEPPE LAMI




Μετά την αγορά 24 Rafales από τη Γαλλία, η Ελλάδα θέλει να αγοράσει 20 F-35 από τη Lockheed Martin αναφέρει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune.

Η ανακοίνωση της Αθήνας υπέρ του F-35 δεν αποτελεί έκπληξη σχολιάζεται, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει επανειλημμένα την προθυμία της να αγοράσει το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος.

Προχθες στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραγγείλει F-35, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία εν μέσω επαναλαμβανόμενων εντάσεων με τη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει 20 F-35. Εν τω μεταξύ, μια μέρα πριν, την Τετάρτη, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρίθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τον Νίκο Φίλη, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο της Αθήνας 9.84:

“Είμαστε μια μικρή χώρα με αδύναμα οικονομικά. [..] Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα αγοράζαμε Rafales αντί για F-35. Τώρα παίρνουμε και τα δύο. Αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος”.

Στη συνέχεια, με τον εσωτερικό τίτλο «Μπρα – ντε -φερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας» σημειώνεται ότι το 2020, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς όπλων της χώρας εδώ και δεκαετίες, μετά από μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με την Τουρκία για τους πόρους υδρογονανθράκων και τη ναυτική επιρροή στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών τους. Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την Ελλάδα ότι εγκαθιστά στρατεύματα στα νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση των συνθηκών με την Αθήνα να ανταπαντά ότι αυτά βρίσκονται ως απάντηση στην παρουσία τουρκικών στρατιωτικών μονάδων, αεροσκαφών και αποβατικών σκαφών στην απέναντι ακτή.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Γαλλία, τον πιο αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο της έναντι της Τουρκίας, για την απόκτηση φρεγατών Rafales και FDI.

ΠΗΓΗ: La Tribune – La Grèce va monter dans le F-35 de Lockheed Martin

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: