Επίθεση στον πρόεδρο Μπάιντεν για την “πολιτική κατευνασμού” του Ερντογάν: Επαναλαμβάνει το λάθος του Κίσιγκερ…

FILE PHOTO: US President Joe Biden disembarks Marine One on the South Lawn of the White House after arriving in Washington, DC, USA, on 20 July 2022 (issued 21 July 2022) from Somerset, Massachusetts. EPA, Yuri Gripas, POOL




Με τίτλο “Ο Μπάιντεν αντιγράφει το λάθος του Χένρι Κίσινγκερ», το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο-γνώμης του εξαιρετικού αναλυτή Michael Rubin, γνωστου αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Κεντρική θέση του άρθρου είναι ότι η κατευναστική πολιτική του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) προς τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) αποβαίνει επιζήμια για άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αρμενία.

Αρχικά κάνει λόγο για την πολιτική κατευνασμού προς την Κίνα που εφάρμοσε ο Χένρι Κίσιγκερ (Henry Kissinger) προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη του Μαο τσε Τούνγκ (Mao Zedong) κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ που στην ουσία υπονόμευσε την ελευθερία της Ταϊβάν.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Πρόεδρος Biden παραβλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της Ρωσίας παρά της Ουκρανίας, εμποδίζοντας δυτικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα (εκεί όπου η Ρωσία έχει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό της) και επιτρέποντας στη Ρωσία να αποφύγει στις κυρώσεις.

Ο γνωστός αναλυτής καταγγέλλει ότι ακόμα και τα drones που πούλησε στην Ουκρανία το έκανε περισσότερο με σκοπό το κέρδος παρά από αλληλεγγύη.

Οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 όταν η τελευταία απέκτησε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400.

Από την άλλη ο Πρόεδρος Biden προσέφερε στην Τουρκία νέα F-16 και πακέτα αναβάθμισης τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί με νέα εισβολή στην περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι Χριστιανοί και οι Γιεζιντί δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα του εκβιασμού του Erdogan για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζει ο αρθρογράφος.

Σημειώνει ότι στο ζήτημα του Κυπριακού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) απαιτεί συχνά από την Κύπρο να παραχωρήσει δικαιώματά της και να συμβιβαστεί με την Τουρκία. Η συμφιλιωτική στάση του Biden ενθάρρυνε τον Erdogan να απειλήσει ακόμα και με απόλυτη προσάρτηση.

Η Ελλάδα επίσης ενδεχομένως να πληρώσει την κατευναστική στάση του Biden. Λίγες ημέρες αφότου ο Biden συμφώνησε να συναντηθεί με τον Erdogan προκειμένου να κρατήσει τον ασταθή δικτάτορα χαρούμενο, η Τουρκική κυβέρνηση αποκάλυψε έναν χάρτη με τον οποίο διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά.

Όποτε ο Biden δείχνει σημάδια προθυμίας να συναντηθεί με τον Erdogan, ο Τούρκος ηγέτης αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού προς το χειρότερο.

Αφότου το Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση F-16, η ομάδα του Biden θα αναγκάσει την Αρμενία να πληρώσει το τίμημα. Ο Διευθυντής της CIA, William Burns ταξίδεψε κρυφά την περασμένη εβδομάδα στο Ερεβάν προκειμένου να συζητήσει την ειρήνη στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ταξίδεψε και στην Τουρκία ή στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι θα απαιτήσει από την Αρμενία να εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκειμένου να κρατήσει ευχαριστημένη την Τουρκία. Δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Όπως ακριβώς ο Kissinger έτσι και ο Biden απολαμβάνει την φήμη του ως ο “κύριος της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά οι θρίαμβοι του Kissinger δεν άντεξαν στο χρόνο.

Για να επιτύχει ο Biden θα πρέπει να αναγνωρίσει και όχι να επαναλαμβάνει τα χειρότερα λάθη του Kissinger: την προδοσία της ελευθερίας προκειμένου (να πιτύχει) τον κατευνασμό αλυτρωτιστών δικτατόρων, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner – Biden replicates Henry Kissingers mistake

Ιράν και Ρωσία παρακάμπουν τις κυρώσεις με την ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας: Ο Ταγίπ που παίζει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: