Έχουμε καλύτερες συνθήκες στις φυλακές μας από τη Σουηδία, λένε Τούρκοι βουλευτές: Και δεν κοκκινίζουν καν…

epa09987307 Members of the Workers’ Party of Turkey (TIP) hang a banner reading ‘Everywhere Taksim, everywhere resistance’ from the 15 July Martyrs bridge, to mark the ninth anniversary of a police raid during the Gezi Park protest, in Istanbul, Turkey, 31 May 2022. EPA/ERDEM SAHIN




Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού κοινοβουλίου επισκέφθηκε τη Σουηδία μεταξύ 9 και 13 Μαΐου, εξετάζοντας τις συνθήκες των φυλακών στη σκανδιναβική χώρα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Levent Kenez / Στοκχόλμη για το nordicmonitor…

Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασαν οι νομοθέτες που επισκέφθηκαν το σουηδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Κέντρο Δοκιμασίας της Ουψάλα, το Κέντρο Κράτησης Sollentuna και τη φυλακή Österaker και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την επιτροπή, οι συνθήκες φυλακής στη Σουηδία, «μία από τις κορυφαίες χώρες στα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι χειρότερα από την Τουρκία.

Νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι η έκθεση αθωώνει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει συχνά επικριθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χακάν Τσαβούσογλου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα ότι οι έρευνες strip χρησιμοποιούνται ως μέτρο στη Σουηδία για την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μάλιστα μετατρέπονται σε τιμωρία, προσθέτοντας ότι ήθελε να επισημάνει αυτό, ειδικά σε όσους δίνουν συμβουλές στην τουρκική κυβέρνηση επικαλούμενη τα ευρωπαϊκά πρότυπα των φυλακών.

Τούρκοι κρατούμενοι και κρατούμενοι ισχυρίζονται συχνά ότι υφίστανται παρενόχληση από φρουρούς που διεξάγουν σωρευμένες έρευνες και ότι διεξάγονται χωρίς εύλογη αιτία, όπως ορίζει ο νόμος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί προηγουμένως ότι η έρευνα για στριπ στην Τουρκία έχει μετατραπεί σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2022, το ανώτατο δικαστήριο διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στην Ελίφ Καγιά, η οποία τιμωρήθηκε αφού αντιστάθηκε σε παράνομη έρευνα στριπ.

Επιπλέον, πολλές ευσεβείς γυναίκες κρατούμενες που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, που έχει κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση μόνο από την τουρκική κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι η έρευνα σωρών ασκείται ως μέθοδος ταπείνωσης και βασανιστηρίων.

Μετά από αρνητικές αντιδράσεις για τη διεξαγωγή ερευνών από σωρούς ακόμη και από τους δικούς του υποστηρικτές, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε αλλαγές στον κανονισμό του 2020 σχετικά με την εκτέλεση ερευνών στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τις λέξεις «ανακριτικές» με «λεπτομερής αναζήτηση» μετά από άρνηση αρκετών κυβερνητικών στελεχών για την πρακτική στη χώρα.

Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό στην έκθεση, ενώ οι κάμερες παρακολούθησης στις τουρκικές φυλακές παρακολουθούν μόνο τους χώρους καθιστικού για λόγους ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης, στις σουηδικές εγκαταστάσεις όπου διενεργήθηκε η επιθεώρηση, οι φρουροί μπορούν να δουν ολόκληρο το κελί με τη βοήθεια καθρεφτών μέσα από μια τρύπα στο πόρτα, παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των κρατουμένων αφού η τουαλέτα στο κελί δεν χωρίζεται από πτυσσόμενη οθόνη.

Όταν οι επισκεπτόμενοι βουλευτές είπαν στους σουηδικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι επρόκειτο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Σουηδοί δήλωσαν ότι η παρακολούθηση των πάντων μέσα στο κελί ήταν μέρος της ασφάλειας.

Ο Mustafa Kabakçıoğlu βρέθηκε νεκρός σε ένα κελί καραντίνας σε μια φυλακή Gümüşhane τον Αύγουστο του 2020. Η Εισαγγελία του Gümüşhane δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για νομική ενέργεια στην υπόθεση.

Χωρίς εξαίρεση, οι κατάδικοι και οι κρατούμενοι σε σουηδικά σωφρονιστικά ιδρύματα και κέντρα κράτησης επωφελούνται όλοι από μία ώρα την ημέρα στον καθαρό αέρα. Οι επισκέπτες βουλευτές είπαν ότι ο ανοιχτός χώρος ήταν πολύ στενός και περιβαλλόταν από ψηλούς τοίχους.

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν ότι οι ανοιχτοί χώροι περιβάλλονται από καλώδια στις σουηδικές φυλακές, προσθέτοντας ότι η πρακτική που επικρίνεται στην Τουρκία εφαρμόζεται και στη Σουηδία.

Στην Τουρκία οι κρατούμενοι επιτρέπεται γενικά να περνούν χρόνο σε μια μικρή περιοχή ακριβώς έξω από το κελί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή πειθαρχική ποινή μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το προνόμιο μόνο για μία ώρα την ημέρα.

Οι βουλευτές ανέφεραν ότι οι Σουηδοί κρατούμενοι καταμετρώνται πέντε φορές την ημέρα, ενώ οι κεφαλομετρήσεις γίνονται δύο φορές την ημέρα στις τουρκικές φυλακές. Οι μουσουλμάνοι κατάδικοι δεν προμηθεύονται τρόφιμα χαλάλ στις σουηδικές φυλακές. Η απαγόρευση του καπνίσματος στα σουηδικά κελιά αναφέρθηκε επίσης ως αρνητικό στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρατούμενοι και κρατούμενοι που μεταφέρονται στο νοσοκομείο περνούν χειροπέδες, παρόμοια με την πρακτική στην Τουρκία, και αφαιρούνται οι χειροπέδες τους αν κριθεί σκόπιμο από τον γιατρό.

Το 2018 η δασκάλα Halime Gülsu πέθανε στη φυλακή της επαρχίας Μερσίνης λόγω στέρησης του φαρμάκου που πήρε για τον ερυθηματώδη λύκο.

Οι σωματικές επιθέσεις, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση, οι απειλές, οι ξυλοδαρμοί, οι έρευνες απογυμνώσεων, η παραβίαση του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη, τα πολυσύχναστα κελιά και οι αυθαίρετες απαγορεύσεις στις τουρκικές φυλακές καλύπτονται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αντιφρονούντες μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Οι συγγενείς ισχυρίζονται συχνά ότι επιβάλλονται αυθαίρετες ποινές προκειμένου να αποτραπούν οι κρατούμενοι από το να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους για ελεγχόμενη απελευθέρωση και ότι αυτό το δικαίωμα καθίσταται πιο δύσκολο να το εκμεταλλευτούν οι επικριτές της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι άρρωστοι κρατούμενοι που αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, των οποίων η παραμονή στη φυλακή εμποδίζει την πρόσβαση στη θεραπεία τους και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται συχνά στην ατζέντα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή nordicmonitor.com

Πρώην στελέχη της Tepco καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 95 δισ. ευρώ: Για το δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: