Διάλεξε την μαύρη επέτειο της εισβολής και τα κατεχόμενα ο Οκτάι για να το πει: Τον άλλο μήνα βγάζουμε το γεωτρύπανο της “γαλάζιας πατρίδας”

File photo: Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας “Αμπντουλχαμίτ Χαν” στο λιμάνι της Μερσίνας. Photo via Twitter@@fatih_donmez




Το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει έρευνες στη Μεσόγειο τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι.

“Το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμί Χαν” σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα”, είπε ο Οκτάι σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου όπου βρίσκεται ο αντ’ αυτού του Ερντογάν για τις άθλιες εκδηλώσεις για την 48 επέτειο της εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο.

Για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και προκλητικότητα στα λεγόμενα του Οκτάι, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτει: “Με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, το “Αμπντουλχαμίτ Χαν”  θα είναι το ισχυρότερο του στόλου της «γαλάζιας πατρίδας» της Τουρκίας – μια θαλάσσια περιοχή που βασίζεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”…

Το σκάφος έχει μήκος 238 μέτρακαι πλάτος 42 μέτρα και βάρος 68.000 μεικτούς τόνους με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα (40.026 πόδια). Έχει ύψος πύργου 104 m  και πλήρωμα 200 ατόμων.

Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως προς το σημείο της πρώτης του γεώτρησης, ο υπουργός Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει τότε ότι «αποστολή του θα είναι στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Εξετάζονται 5 με 6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί», είχε προσθέσει.

 

Με πληροφορίες από Anadolu

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: