Δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες χωρίς άρση προκλητικών ενεργειών, η θέση του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας

ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, σε επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 της κοινότητας Δευτεράς. Φωτογραφία Προεδρικό Μέγαρο




Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άρση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όπως και χωρίς την εγκατάλειψη του αδιέξοδου δρόμου των απειλών για διχοτομική λύση δύο κρατών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, σε επιμνημόσυνο λόγο του εκ μέρους της Κυβέρνησης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 της κοινότητας Δευτεράς.

Ο κ. Ιωσήφ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανειλημμένα έχει εκφράσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του τόσο προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανα.

“Την ίδια ώρα όμως οφείλουμε να επισημάνουμε πως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άρση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όπως και χωρίς την εγκατάλειψη του αδιέξοδου δρόμου των απειλών για διχοτομική λύση δύο κρατών” επισήμανε ο κ. Ιωσήφ.

Στην προσπάθεια μας αυτή, τόνισε, έχει ταχθεί στο πλάι μας και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας όπως αναγνωρίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση πέρα από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των αξιών, που υπαγορεύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μετέφερε την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχής μας.

“Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, που περνά ο τόπος μας, οφείλουμε να πάρουμε σήμερα ιστορικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Κυρίως όμως οφείλουμε να πορευθούμε με συλλογικότητα, σύμπνοια και συναίνεση, ώστε να πετύχουμε την επανένωση του τόπου μας” είπε.

Σημείωσε ότι είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας που μνημονεύουμε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου τους δεκατρείς ηρωικά πεσόντες των Κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Δευτεράς, που κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, πρόσφεραν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, καθώς και όλων εκείνων των απλών ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν τόσο άνανδρα και άδικα από τους τούρκους εισβολείς.

“Ανδρέας Ζίττης, Ανδρέας Κυπριανού, Αργυρός Αχιλλέως, Ιωάννης Χατζηκυπρής, Κώστας Ξενοφώντος, Νίκος Λακαταμίτης, Παναγιώτης Στυλιανού, Στέλιος Κυπριανού, Κώστας Ψαρά, Δημήτρης Δημητριάδης, Ανδρέας Έλληνας, Κώστας Ερωτοκρίτου και Κωστάκης Χριστοφόρου αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, χωρίς στιγμή να λιποψυχήσουν μπροστά στον πάνοπλο εχθρό”.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, προσευχόμαστε για την ανεύρεση των Κώστα Νικολάου, Θεοδόση Θεοδοσίου, Ανδρέα Σιεκερή, Κύπρο Κολιού και των δύο αδελφών, Ανδρέα και Σάββα Διάκου όπως και όλων των αγνοουμένων μας, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στη φρίκη του πολέμου με την τύχη τους να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

Ο κ. Ιωσήφ σημείωσε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι οικογένειες συνολικά 847 αγνοουμένων εξακολουθούν να ζουν με αναπάντητα ερωτήματα το δράμα και τον πόνο της θλιβερής αυτής συνέπειας της εισβολής.

“Η προσήλωση ωστόσο της πολιτείας γύρω από το ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό θέμα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης τους” κατέληξε.

Μήνυμα της Αννίτας Δημητρίου από την Αναφωτία: Η Κύπρος και ο λαός μας δε συμβιβάζονται με την κατοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: