Άλλο ένα από τα πολλά Fake News της Τουρκίας: Κατηγορεί το PKK για τις δολοφονίες που διέπραξαν οι στρατιώτες της

Iraqis carry the coffin of a victim who was killed in an alleged Turkish bombing in Dohuk city, during a funeral procession near the victim’s house in Baghdad, Iraq, 21 July 2022. EPA, AHMED JALIL




Διπλωματική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας μετά τον θάνατο εννέα αμάχων από βομβαρδισμούς πυροβολικού που έπληξαν ένα πάρκο σε περιοχή του Ιράκ υπό κουρδικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC News, (ανταπόκριση George Wright) τα περισσότερα θύματα είναι Ιρακινοί τουρίστες, μεταξύ αυτών και παιδιά, ενώ τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ το Ιράκ ανακάλεσε τον επιτετραμμένο του από την Άγκυρα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι την επίθεση πραγματοποίησαν δυνάμεις που ανήκουν στο PKK. Το Ιράκ κάλεσε επίσης τον Τούρκο Πρέσβη στη Βαγδάτη ζητώντας εξηγήσεις.

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Mustafa alKadhimi αναφέρει σε tweet ότι “οι τουρκικές δυνάμεις διέπραξαν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ”.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) Ned Price δήλωσε ότι:

“Οι θάνατοι αμάχων είναι απαράδεκτοι, και όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, μεταξύ αυτών και την προστασία των αμάχων”.

Αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της Τετάρτης διαπράχθηκαν από “τρομοκρατικές οργανώσεις”. Αναφέρει επίσης ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την “προπαγάνδα των τρομοκρατών “, σε μία αιχμή κατά του PKK

ΠΗΓΗ: BBC NewsGeorge Wright – Iraq accuses Turkey of attack that killed nine in Kurdistan

Επίθεση στον πρόεδρο Μπάιντεν για την “πολιτική κατευνασμού” του Ερντογάν: Επαναλαμβάνει το λάθος του Κίσιγκερ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: