Άγρια ουκρανική αντεπίθεση με ρουκέτες HIMRAS στη Χερσώνα: Επανακατέλαβαν στρατηγική γέφυρα – Σε πανικό οι εισβολείς έριξαν δικό τους ελικόπτερο [photos, videos]

File photo: Η γέφυρα Αντονίφσκι “σουρωτήρι” από το πρώτο κύμα των ουκρανικών επιθέσεων. Χθες ήρθε και το δεύτερο… Photo via Twitter




Τα ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν με τα αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών HIMRAS στρατηγικής σημασίας  γέφυρα απαραίτητη για τη Μόσχα για τον εφοδιασμό των δυνάμεών της που κατέχουν το νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά λένε πως η γέφυρα τέθηκε πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ ενδεικτικό του πανικού και της σύγχυσης στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής είναι ότι στην ίδια περιοχή και πάνω κάτω την ίδια ώρα οι Ρώσοι κατέρριψαν δικό τους ελικόπτερο το οποίο, εσφαλμένα, έβαλε εναντίον τους….

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι είχαν καταρρίψει δικό τους αεροσκάφος.

Μαρτυρίες από βίντεο και αυτόπτες  μάρτυρες δείχνουν έως και 18 εκρήξεις στη γέφυρα Aντονίφσκι στον ποταμό Δνείπερο, μια από τις κύριες ρωσικές διαδρομές ανεφοδιασμού στη Χερσώνα, με τις ρωσικές αντιπυραυλικές αντιαεροπορικές άμυνες προφανώς να αποτυγχάνουν να αναχαιτίσουν τα πλήγματα.

Ο Ουκρανικός στρατός χτύπησε τη γέφυρα αργά την Τρίτη, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους κατακτητές διοίκησης στη Χερσώνα, Kirill Stremousov.
Είπε ότι η γέφυρα εξακολουθεί να στέκεται, αλλά το κατάστρωμά της ήταν γεμάτος με τρύπες, εμποδίζοντας τα οχήματα να περάσουν. Άλλος εκπρόσωπος των ντόπιων διορισμένων αρχών είπε  ότι, λόγω του βομβαρδισμού, η γέφυρα είχε κλείσει και για τους πεζούς, αλλά ότι εξακολουθεί να διατηρεί τη δομική της ακεραιότητα – μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η γέφυρα είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από ουκρανικούς βομβαρδισμούς την περασμενη εβδομάδα. Είχε κλείσει για φορτηγά και βαρέα οχήματα, αλλά είχε παραμείνει ανοιχτό για επιβατικά οχήματα μέχρι τα νέα πλήγματα αργά την Τρίτη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν τη γέφυρα, είπε ο Στρεμούσοφ. Σημειώνεται ότι με τα HIMARS οι Ουκρανοί έχουν επιτύχει από τα τέλη Ιουνίου – οπότε τα παρέλαβαν – σημαντικές επιτυχίες εναντίον ρωσικών στόχων στην περιοχή.

Η γέφυρα είναι η κύρια διάβαση πάνω από τον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή της Χερσώνας. Η μόνη άλλη επιλογή είναι σε ένα φράγμα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Kakhovka, το οποίο επίσης δέχτηκε πυρά από την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δημοσίευσαν ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού στο Telegram που φέρεται να δείχνει την εκτόξευση ρουκετών λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Η στιγμή της πτήσης πάνω από τη γέφυρα Αντονίφσκι», αναφέρεται στη δημοσίευση.

Σε μια άλλη σειρά βίντεο που δημοσιεύτηκαν  στο Telegram όπου ακούγονταν δυνατές εκρήξεις, ο στρατός πρόσθεσε: «Εκρήξεις στην περιοχή της γέφυρας Αντονίφσκι».

Στις αρχές του πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν γρήγορα την περιοχή Χερσώνα ακριβώς βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Αντιμετώπισαν ουκρανικές αντεπιθέσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό κράτησαν το έδαφος τους.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στη γέφυρα στη Χερσώνα γίνονται καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων έχει κολλήσει στις μάχες στην ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, όπου έχουν σημειώσει αργά κέρδη μπροστά στην άγρια ​​ουκρανική αντίσταση. Οι προμήθειες αμερικανικών όπλων όπως το HIMARS βοήθησαν στην επιβράδυνση της ρωσικής προόδου.

Κατέρριψαν δικό τους ελικόπτερο…

Νέα ντροπιαστική γκάφα για τις δυνάμεις του Πούτιν. Κατέρριψαν το δικό τους ελικόπτερο αφού κατά λάθος άρχισε να πυροβολεί τα δικά του στρατεύματα.

Το ελικόπτερο Ka-52 «Alligator», το οποίο κοστίζει περίπου 12 εκατομμύρια λίρες, καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στην Χερσώνα, αποκάλυψε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο μάλιστα αστειευόμενο στην σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε το περιστατικό  «χειρονομία καλής θέλησης» από τις δυνάμεις εισβολής…

Ανέφεραν ότι τρία ίδια ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη περιοχή και άρχισαν να πυροβολούν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν από κάτω.

Απάντησαν στα πυρά και κατέρριψαν ένα από τα ελικόπτερα, κάτι που είναι απλώς το τελευταίο ντροπιαστικό χτύπημα για τους άνδρες του Πούτιν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία κατέρριψε το δικό της μαχητικό αεροσκάφος Su-34M αξίας 35 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία.

Στρατιώτες προσπαθούσαν να στοχεύσουν τους αμερικανικούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS που τους έχουν γίνει εδώ κι ένα μήνα περίπου εφιάλτης – καθώς ήρθαν στην Ουκρανία μόλις στα τέλη Ιουνίου.

Αντίθετα όμως πυροβόλησαν το βομβαρδιστικό που έπεσε από τον ουρανό πάνω από το Αλτσέφσκ, στο Λουχάνσκ.

 

Mε πληροφορίες από Reuters, CBS, The Guardian, Daily Mail

 

Ο Ερντογάν εκθέτει τον Πούτιν: Ο “Ξανθός Ηγέτης” ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας εργοστάσιο κατασκευής τουρκικών drones

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: