Αδιόρθωτος ο Ερντογάν: Η Τουρκία απειλεί να εκτροχιάσει εκ νέου την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση από τη Σουηδία 73 ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος το τουρκικό κοινοβούλιο να επιβάλει εκ νέου βέτο στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γράφει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Henry Foy και Laura Pitel)

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αίροντας τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα «διαχειριστούν» τα αιτήματα της Τουρκίας περί απέλασης ή έκδοσης. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ωστόσο σε δημοσιογράφους ότι «η Σουηδία μας έδωσε την υπόσχεση έκδοσης και απέλασης των 73 τρομοκρατών στην Τουρκία…θα δούμε αν θα τους δώσει ή όχι».

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών ΑΚΡ και το υπερεθνικιστικό κόμμα της Ανάπτυξης. «Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να τιμήσουν το λόγο τους. Αν δεν το κάνουν [η επικύρωση] δεν θα έρθει στο κοινοβούλιο», σχολίασε.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα όταν του ζητήθηκε σχόλιο. Σουηδοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι οι αποφάσεις περί έκδοσης αποτελούν αρμοδιότητα της σουηδικής δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών.

Το αίτημα της Τουρκίας ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των ατόμων που έχει ζητήσει ο Erdogan να εκδοθούν στην Τουρκία στις αρχικές φάσεις των διαπραγματεύσεων, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί από τους Σουηδούς αξιωματούχους, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζουν τη συμφωνία ως νίκη του Erdogan, ο οποίος εξασφάλισε συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την άρση των αντιρρήσεών του. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η «ασαφής» διατύπωση της συμφωνίας αφήνει μεγάλα περιθώρια για διαφωνίες. Το κείμενο υπόσχεται ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι «δεν θα παρέχουν στήριξη» σε ομάδες Κούρδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες ή στο κίνημα Gülen. Υπόσχεται, επίσης, την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, που ισχύει από το 2019.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως ο Erdogan θα επαναφέρει τις αντιρρήσεις του προκειμένου να αποκτήσει τη στήριξη της τουρκικής κοινής γνώμης, εν όψει των τουρκικών εκλογών σε λιγότερο από ένα χρόνο. «Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας φαίνεται να αποτελεί μια βαθιά παρεξήγηση», σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας Toni Alaranta (Finnish Institute of International Affairs). Οι τρεις χώρες πρέπει να λύσουν αυτή την παρεξήγηση πριν τη διαδικασία επικύρωσης από το τουρκικό κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: Financial TimesHenry Foy και Laura Pitel – Turkey’s Erdoğan threatens to derail Nato enlargement again

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: