Τόσες επαφές με τους Γερμανούς και ούτε κουβέντα για τις αποζημιώσεις; Αγνοεί ο Πρωθυπουργός την απόφαση της ελληνικής βουλής;

FILE PHOTO: Greece’s Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) welcomes German chancellor Olaf Scholz (R) during the South-East European Cooperation Process (SEECP) Summit in Thessaloniki, Greece, 10 June 2022. EPA, DIMITRIS TOSIDIS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Μερικές φορές πραγματικά αναρωτιέμαι αν οι Ελληνες πολιτικοί συνειδητοποιούν από ποιόν πληρώνονται και ποιόν καλούνται να υπηρετήσουν. Από ποιόν εκλέγονται και σε ποιόν λογοδοτούν.

Πάρτε για παράδειγμα τον σημερινό πρωθυπουργό. Μήπως αμείβεται από την Volkswagen, τα επιτεύγματα της οποίας δεν παραλείπει να διαφημίζει, αναμασώντας το «θαύμα της Αστυπάλαιας»; Μήπως τον πληρώνουν οι εισαγωγείς ηλεκτρικών τροχοφόρων, παντός είδους για να επιβάλει την ηλεκτροκίνηση σε μία καταφανώς «ανώριμη» αγορά; Η μήπως τον επιδοτούν οι Γερμανοί πολιτικοί για να γίνεται ευχάριστος στις μεταξύ τους συναντήσεις;

Δεν έχω τέτοια αίσθηση. Από την άλλη όμως, δυσκολεύομαι να εξηγήσω ορισμένα πράγματα. Τις τελευταίες μέρες προσκλήθηκε σε ελληνικό έδαφος η…μισή γερμανική κυβέρνηση. Ηρθε ο Καγκελάριος Σόλτς, ακολούθησε ο υπουργός οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και μονάχα εκείνη η…θείτσα των «Πρασίνων», η Αναλένα Μπέρμποκ δεν μπόρεσε  προσωρινά να ανταποκριθεί γιατί «άρπαξε» κορωνοιό σε μία από τις διπλωματικές της περιοδείες.

  • Ο κύριος Μητσοτάκης είχε όλων των ειδών τις συζητήσεις με τις γερμανικές αντιπροσωπείες. Αλλά πουθενά, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν ανέφερε τις λέξεις «αποζημιώσεις και Αναγκαστικό Δάνειο».

Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός έχει συναίσθηση ότι ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. Υποχρεωμένος από την δική του δέσμευση(μαζί με όλων των υπόλοιπων κομμάτων)προς τον ελληνικό λαό που τον εξέλεξε. Για την ακρίβεια ήταν υποχρεωμένος να θέσει το ζήτημα του Κατοχικού Δανείου ως πρώτο θέμα στην διμερή ατζέντα των συζητήσεων του με τους ανώτατους εκπροσώπους του γερμανικού κράτους.

Από πού προκύπτει αυτό, μπορεί να αναρωτηθείτε. Θα φρεσκάρω λοιπόν λίγο την μνήμη σας. Στις 17 Απριλίου του 2019 συνήλθε η Ολομέλεια της ελληνικής βουλής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έκθεση της διακομματικής επιτροπής «Περί διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών», που βασισμένη στα πορίσματα του Γενικού Λογιστηρίου και της ΤτΕ προσδιορίζει το καθαρό υπόλοιπο των συνολικών ελληνικών απαιτήσεων σε ένα ποσό-κρατηθείτε-μεταξύ 269,5-309,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!. Σε αυτό μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνεται το Κατοχικό Δάνειο που αποτελεί όχι «επανορθωτική», αλλά αμιγώς συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, την οποία είχε αναγνωρίσει και η ίδια η Ναζιστική κυβέρνηση.

Εκείνη την ιστορική ημέρα, έπειτα από μια πολύωρη συζήτηση σε μισοάδεια(δυστυχώς) έδρανα, όλοι οι Ελληνες «εθνοπατέρες» υποχρεώθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση του προεδρείου που εξουσιοδοτούσε την ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Το σχετικό ψήφισμα ενέκρινε ακόμη και το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ζητώντας μάλιστα περισσότερο δυναμική διεκδίκηση των αποζημιώσεων. «Υπέρ» ψήφισαν και οι 11 βουλευτές του «Ποταμιού», ενός κόμματος που ξεχώρισε για την μέχρι παρεξηγήσεως «νηφάλια» ρητορική του απέναντι στη γερμανική προκλητικότητα την περίοδο των μνημονίων. Μόνο το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα ψήφισε παρών, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία έωλη και προσχηματική, που στη πράξη έχει στόχο να στείλει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στις καλένδες(η ιστορία θα δείξει αν ήταν από τις σπάνιες φορές που είχε δίκιο).

Κατόπιν αυτής της ομόφωνης «πανηγυρικής» απόφασης, η κυβέρνηση του Σύριζα βρέθηκε αναγκασμένη να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στους Γερμανούς. Ε, σε αυτή τη νότα που επιδόθηκε μόλις ένα μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου 2019, το Βερολίνο επέλεξε να απαντήσει πιο προσβλητικά από ποτέ. Με μία γραπτή ανακοίνωση λίγων αράδων. Αφησε όμως να περάσουν 4,5 μήνες για να έχει αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε το μήνυμα να φτάσει σε κάθε ενδιαφερόμενο: «Το θέμα πολιτικά και νομικά έχει κλείσει».

Από τότε τα ίχνη της υπόθεσης των αποζημιώσεων χάνονται. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Μία καθαρά προσχηματική πρόταση των Γερμανών «Πρασίνων», προτού φυσικά μπουν στη κυβέρνηση Σόλτζ, για να ανοίξει ένα κανάλι διαλόγου αποκλειστικά για το Κατοχικό Δάνειο, απορρίφθηκε…μετ΄επαίνων από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Το θέμα δεν τέθηκε ούτε κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2021, παρότι η απερχόμενη Καγκελάριος επέλεξε προκλητικά να επισκεφθεί την Ελλάδα ανήμερα της εμβληματικής επετείου του «Όχι» που είπαν οι Ελληνες στις δυνάμεις του Αξονα.

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φάνηκε εξ΄αρχής πρόθυμη να ανακινήσει το θέμα. Και στο μεταξύ, είχε φροντίσει να απαλλαγεί από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που επέμενε να το θυμίζει.

Όμως το ζήτημα είναι πλέον κατ΄εξοχήν θεσμικό. Με την ομόφωνη απόφαση του 2019 οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ρητά δεσμευμένες να ξεκινήσουν διαδικασίες για την απόδοση των επανορθώσεων. Με πολιτικά, διπλωματικά και, εν ανάγκη, νομικά μέσα. Είναι επίσης υποχρεωμένες να διεθνοποιήσουν το θέμα. Αμεσα.

Στο βαθμό που δεν το κάνουν αγνοούν την βούληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε με την ψήφο των εκπροσώπων του. Και αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας και την αξιοπιστία των πολιτικών της. Ειδικά για τους τελευταίους η φυγομαχία έναντι υποχρεώσεων που μπορεί να καταστήσουν την εικόνα τους δυσάρεστη στη Γερμανία επιτείνει τις υποψίες για τον βαθμό εξάρτησης τους.

Για να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του, ο Ερντογάν έχει γίνει, όχι δυσάρεστος, αλλά πραγματικά αντιπαθής στον μισό πλανήτη. Εκβιάζει μεγάλες ευρωπαικές χώρες, υβρίζει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ενωση, απειλεί δεξιά και αριστερά και βεβαίως κλείνει το μάτι στον «τύραννο» Πούτιν. Γι αυτό και όλοι, έστω και ενοχλημένοι, τον παίρνουν σοβαρά.

Στον αντίποδα ο Μητσοτάκης δεν τολμά να θέσει στο Βερολίνο, ούτε το ζήτημα του Κατοχικού Δανείου, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, πολιτική δέσμευση του ιδίου προς τον ελληνικό λαό και ελάχιστο φόρο τιμής της πολιτείας στις θυσίες των προγόνων μας. Για πείτε μου λοιπόν, τι συμπέρασμα καλούμαστε να βγάλουμε; Γιατί θέλει να είναι μόνον ευχάριστος στους ξένους συνομιλητές του;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τελικά ποιος κάνει πλάκα σε ποιόν; Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και καλό είναι να μην αντιμετωπίζεται …αφ’ υψηλού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: